Nazwa Użytkownika   
Hasło   
  

Przypomnij hasło  
 
  Strona Główna Artykuły audio/video Forum Pliki Odtwarzacze Blu-ray Soft DVD Recenzje playerów MP3 Szukaj Kontakt RSS19.01.2019 20:55 
 
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły audio/video
Forum
Pliki
FAQ
Odtwarzacze Blu-ray
Soft DVD
Recenzje playerów MP3
Szukaj
Kontakt
Archiwum newsów
Sponsorzy serwisu
RSS
Dodaj newsa
Pliki do pobrania
Ostatnio dodane
MKVToolnix 10.0.0
Zoom Player Home FREE 12.10
DVDFab HD Decrypter 9.3.0.7
Avidemux 2.6.12 r160712 beta
ProgDVB 7.14.6 Standard
StaxRip x64 1.3.7
K-Lite Codec Pack Full 12.2.5
SMPlayer 16.7.0
DVDStyler 3.0
MediaInfo 0.7.87

Najchętniej pobierane
VirtualDubMod 1.5.10.3 buil... [67324]
VirtualDubMod 1.5.10.2 (b.2... [40276]
VSO ConvertXToDVD 6.0.0.45 [38803]
MKVToolnix 10.0.0 [38480]
Virtualdub-MPEG2 1.6.19 bui... [37114]
XviD 1.3.2 stable (Koepi) [36321]
WinAVI Video Converter 11.5 [35266]
Avi ReComp 1.5.6 [34976]
Auto Gordian Knot 2.55 [34277]
Ultra RM Converter 5.1.0225 [33708]
Sztama


AviSynth POLSKA
Poprzedni | Następny
Samsung BD-P4600 Blu-ray /recenzja, test, opinia/ Odtwarzacz Blu-ray ze wsparciem obsługi dla plików MKV
LG BD390

Samsung BD-P4600 /recenzja, test, opinia/, Odtwarzacz Blu-ray ze wsparciem obsługi dla plików MKV


22 kwietnia 2011 na łamach serwisu VideoAudio.pl zapoczątkowałem opis urządzeń, które obsługują nie tylko Blu-ray ale też i pliki Matroski. BD390 od LG, który u mnie gościł pozostawił po sobie bardzo pozytywne wrażenie. Wybierając kolejny odtwarzacz dla mnie najważniejszym kryterium była obsługa plików .mkv oraz napisów. Firmie Partner of Promotion Sp. z o.o. pozostawiłem wolną rękę co do wyboru modelu. Po kilku dniach od rozmów otrzymałem do opisu Samsung BD-P4600. Nie zwlekając zabrałem ze sobą płyty, aparat i śrubokręt i zniknąłem z domu na cały weekend. Co z tego wynikło? Jakie P4600 zostawił po sobie wrażenie? Zapraszam do zapoznania się z opisem.

Kilka słów o oprogramowaniu:
Samsung BD-P4600, który otrzymałem zaktualizowany był do najnowszej wersji BEv2.07_100315A_XEF z dnia 2010-03-20. Od września 2009 (wtedy to dodano obsługę .mkv/.mp4) nie dokonywano żadnych poważniejszych zmian. Pozwala to więc przypuszczać, że nie zostaną już dokonane żadne kluczowe zmiany i jak w przypadku BD390 opis będzie bardzo aktualny nawet za kilka miesięcy.



Wyposażenie


W zestawie oprócz pilota (2 baterie typu AAA) znajduje się instrukcja papierowa w języku polskim, zasilacz, przewód kompozytowy video wraz audio L/R. Dodatkowo na wyposażeniu znajduje się także stojak oraz uchwyty do mocowania ściennego. Do podłączenia bezprzewodowego potrzebny jest specjalny adapter WiFi, który można nabyć opcjonalnie (nie jest dołączany do zestawu).

Samsung BD-P4600 widziany oczyma aparatu (kliknij na zdjęciu aby powiększyć)


Samsung BD-P4600

Samsung BD-P4600

Samsung BD-P4600

Samsung BD-P4600

Samsung BD-P4600

Menu konfiguracji


Przy pierwszym uruchomieniu możemy wybrać jeden z języków w jakim komunikować się będzie z nami player. Mamy możliwość ustawienia angielskiego, niemieckiego, włoskiego, francuskiego i holenderskiego.W BD-P4600 na próżno jednak szukać ustawienia menu po polsku





















Urządzenie zostało dostarczone bez opcjonalnego adaptera więc utworzenie sieci bezprzewodowej nie było możliwe. Dlatego moje próby mogłby odbywać się tylko na poziomie komunikacji przewodowej LAN.



Przykładowe ustawienie sieci przewodowej.

Oba routery na których pracuje mają DHCP wyłączone i każdy komputer pracujący w mojej sieci ma ręcznie przydzielony adres. Przypisałem więc odtwarzaczowi odpowiednie ustawienia zgodnie z ustawieniami sieci i zapisałem zmiany.




Po konfiguracji urządzenia pozostało już tylko przeprowadzić sprawdzenie poprawności wprowadzonych ustawień. W menu możemy to zrobić w zakładce Network Connection Test

v MAC Address 
v IP Address,Subnet Mask,Gateway,DNS Server
v Gateway Ping
v Internet Service Test






Obsługa plików graficznych USB / PŁYTA





Odtwarzacz umożliwia odtwarzanie plików graficznych w formatach .jpg (.png, .gif, .bmp nie są obsługiwane). Zdjęcia ładują się szybko a zaznaczenie danego pliku generuje nam miniaturkę (bardzo małą).



Podczas przeglądania katalogu ze zdjęciami mamy możliwość ustawienia pokazu slajdów (3 prędkości), dokonywania rotacji zdjęć lewo-prawo a także wykonywanie zbliżeń (x4).



przybliżenie x2



przybliżenie x4



Z ciekawości sprawdziłem na ile mogę sobie pozwolić z maksymalną rozdzielczością zdjęcia. Do 12 Mpix (4000x3000) wszystko było wyświetlane prawidłowo. Przy 24 Mpix (6000x4000) odtwarzacz się poddał ;)

Obsługa plików audio USB / PŁYTA


MP3 (brak obsługi ID3 Tag) odtwarzane są bez dodatkowych niespodzianek i to w zasadzie wszystko z popularniejszych formatów obsługiwanych przez P4600. Pliki .wma, ogg, flac czy .aac nie są obsługiwane.



Odtwarzanie i przewijanie utworu to w zasadzie jedyna czynność jaką możemy wykonać. Czas trwania utworu i jego całkowita długość oraz odtwarzanie: w kolejności, powtarzanie utworu, powtarzanie folderu, losowe odtwarzanie i powtarzanie wszystkiego to jedyne z dodatków jakie znajdziemy. Nie możemy sprawdzić natomiast w jakiej jakości (bitrate) zapisany jest dźwięk.





Obsługa plików video USB / PŁYTA


Doszliśmy do miejsca od którego sporo osób rozpoczyna lekturę P4600. Zapewne najbardziej Was ciekawi jak player radził sobie z obsługą plików DivX i Matroski oraz napisami.Na początek jednak przedstawię z jakimi formatami odtwarzacz sobie radzi. Oprócz wspomnianego DivX-a (.avi)  i Matroski (.mkv)  player odtwarza także pliki .mp4

Rozpocznijmy jednak od DivX-ów. Można napisać, że tradycyjnie (LG BD390 także)  nie radzi sobie z plikami w których opcje kodeka ustawione były z QPEL i/lub GMC. Jeżeli chodzi o napisy muszą one być w tym samym katalogu w którym znajduje się plik video, mieć taką samą nazwę oraz odpowiedni format. W przypadku DivX jest to .srt i .txt (MicroDVD). Odtwarzacz radził sobie także z plikami DivX HD. Pliki 720p (1280x720) nie sprawiały żadnych problemów i odtwarzane były płynnie.

Przejdźmy jednak do najważniejszego zagadnienia dla wielu z Was jakim jest niewątpliwie obsługa plików Matroski (ze względu na filmy w jakości HD i FullHD).  

Dla plików Matroski odtwarzacz obsługuje H.264/MPEG-4 AVC z profilem 4.1. Dla plików wyższego poziomu nie pojawia się komunikat a pliki odtwarzane są poprawnie. Na 34 sprawdzone pliki wystąpiły następujące problemy:

- przycinanie obrazu w plikach w których znajdują się dwie ścieżki audio (DTS + AC3) . Na pięć tak sprawdzonych plików we wszystkich po przełączeniu ścieżki audio Z AC3 na DTS obraz zaczął szarpać. Tego typu problem nie istnieje w plikach z multiaudio (AC3 + AC3) bądź z filmem w którym jest jedynie DTS.

- 2 filmy podczas odtwarzania odtwarzania miały problem z płynnością obrazu i brakiem drugiej ścieżki dźwiękowej ale jak się okazało oprócz DTS ktoś wmuxował także .ogg, którego player nie obsługuje (pomijając kwestię, że nie lubi player multiaudio w której jest DTS).

- W 3 filmach podczas odtwarzania pojawiały się od początku do konca makrobloki. Co istotne przypadek ten dotyczył wyłącznie rozdzielczości FullHD. Prawdopodobnie podczas konfiguracji kodeka użyto opcji z którą chipset playera nie do końca sobie poprawnie radzi (BD390 odtwarzał je poprawnie / komputer stacjonarny także odtwarzał je poprawnie).





- 1 film nie odtworzył się wcale. W tym konkretnym przypadku podczas kodowania materiału użyto opcji *slices. Z ciekawostek jednak warto zauważyć, że opisywany wcześniej LG BD390 taki plik odtworzył poprawnie.

 


*Slices objaśnia Marcin vel Jawor:
Makrobloki w klatce mogą być pogrupowane w "plasterki" (slices). Jednym z celów takiego pogrupowania jest możliwość kompresji/dekompresji różnych części klatki jednocześnie przez różne wątki (każdy wątek kompresuje/dekompresuje jeden "plasterek"). Inną przyczyną stosowania "plasterków" jest korekcja błędów - "plasterki" mogą być powtarzane (zapisywane więcej niż jeden raz) w strumieniu wideo na wypadek zakłóceń w transmisji (lub uszkodzenia nośnika) powodujących utratę "plasterka". Wtedy używana jest "zapasowa" kopia plasterka. To mechanizm korekcji błędów. Gdy kompresujemy w x264 z przeznaczeniem na płytę Blu-ray, powinno się ustawić slices=4. W innych przypadkach wcale nie należy tego używać ("plasterki" zużywają więcej bitów).

W opcjach dodatkowych wyświetlane są dane podstawowe. Nie zobaczymy tam między innymi rozdzielczości obrazu.



Napisy USB / PŁYTA



W najpopularniejszych serwisach z napisami takich jak napisy24.pl bądź podczas korzystania z programu NapiProjekt pliki są pobierane w MicroDVD {}{} nie będę opisywał marginalnych przypadków związanych z innymi formatami napisów. Interesują więc nas będą więc te najbardziej popularne czyli .srt i .txt w formacie klatkowym.

Dla plików DivXidealnym rozwiązaniem jest tak jak w wielu innych odtwarzaczach by plik z napisami miał taką samą nazwę jak plik video. Dotyczy się to zarówno .srt jak i .txt. Domyślnie podczas odtwarzania pliku napisy nie są automatycznie wczytywane. Należy to zrobić ręcznie poprzez wciśnięcie odpowiedniego klawisza na pilocie. Bez względu na to w jakim formacie są napisy mają one taki sam kolor, rozmiar i położenie. Sama czcionka jest biała (bez tła) i nie ma możliwości zmiany jej koloru, rozmiaru bądź położenia. Wszelkie sprawy związane z przewijaniem materiału , pauzowaniem nie miały w moim przypadku żadnego wpływu na desynchronizację obrazu z napisami. Podczas pierwszego użytkowania może się pojawić zaskoczenie gdy napisy nie będą miały polskich znaków diakrytycznych. Jeżeli taki problem wystąpi należy w menu konfiguracyjnym w zakładce Setup / Language / Video file subtitle zmienić opcję na central. Od tej pory polskie znaki powinny być już wyświetlane poprawnie.

W napisach .txt (MicroDVD) ignorowane są style typu pogrubienie, kursywa (znacznik formatowania nie będzie wyświetlany z napisami). Użyte formatowania w napisach .srt są ignorowane jednocześnie jednak znacznik formatowania będzie wyświetlony wraz z napisami.

Odtwarzanie zewnętrznych napisów dla .avi:
.sub (MicroDVD) - tak
.txt (MicroDVD)
- tak
.srt
- tak
.ssa - tak
.smi - tak
.txt (TMPlayer) - nie
.txt (mp2l) - nie

.txt (MicroDVD) o następującej treści: To wszystko jest za bardzo skomplikowane. Ilość wyświetlanych liter jest tak duża, że nie wiem czy zmieści się na tym odtwarzaczu ich wyświetlenie (wszystkie linie wyświetlone i podzielone prawidłowo).

Dla plików Matroski sprawa związana z napisami to zupełnie inna sprawa. Tutaj obsługiwane są tylko napisy w formacie .srt (brak wsparcia dla .txt). Przy próbie wczytania napisów .txt następuje natychmiastowe zawieszenie playera. To jednak nie koniec kłopotów. Musze zasmucić osoby, które zechcą obejrzeć film z wmuxowanymi napisami w pliki Matroski. Player "nie widzi" takich napisów nawet jeżeli są one w formacie .srt. 

Odtwarzanie zewnętrznych napisów dla .mkv:
.srt - tak
.ssa - tak
.smi - tak
.txt (mp2l) - nie
.txt (MicroDVD) - zawieszanie się playera

Przykładowe zdjęcia z odtwarzania zewnętrznych napisów dla DivX i Matroski


























Transmisja strumieniowa


Po konfigurowaniu systemu na komputerze (udostępnienie folderów oraz utworzenie konta adminitratora) można strumieniowo odtwarzać media. Odtwarzanie i przeglądanie materiału jest analogiczne jak po podłączeniu dysku zewnętrznego USB do playera (z napisami włącznie). 









YouTube


BD-P4600 to nie tylko odtwarzacz lokalnych mediów, to także urządzenie umożliwiające przeglądanie plików w serwisie YouTube. W skład głównego menu "przeglądarki" wchodzi:

Most Viewed - najczęściej oglądane filmy wideo.
Top Rated - najwyżej oceniane filmy wideo.
Most Popular -  lista najbardziej popularnych filmów wideo.
Most Discussed - najczęściej komentowane filmy wideo.
Top Favorites - filmy wideo najczęściej dodawane do katalogu Ulubione użytkownika.
Most Linked - filmy wideo mające najwięcej odniesień do innych stron internetowych.
Most Responded - filmy wideo mające najwięcej odpowiedzi od użytkowników sieci.
Featured - lista polecanych filmów wideo.
Visited History - historię oglądanych filmów wideo.
My Favorites - po zalogowaniu się na swoim koncie YouTube przy użyciu odtwarzacza płyt Blu-ray i dodaniu filmu wideo do katalogu Ulubione można odtwarzać film wideo na odtwarzaczu płyt
Blu-ray lub komputerze zsynchronizowanym ze stroną YouTube.
Player Library - do biblioteki użytkownika można dodawać filmy wideo bez konieczności logowania się na konto YouTube.
Search - kryterium wyszukiwania, + słowo kluczowe dotyczące szukanego filmu wideo.
Country Setup  - lista fillmów wideo dla żądanego kraju.
Account Management - umożliwia zarządzanie nazwami i hasłami użytkownika serwisu YouTube.



Wybór odpowiedniej ikony umożliwia przeglądanie dostępnych zasobów video. Przeglądarka zawiera także wyszukiwarkę w której to z pilota wpisujemy nazwę materiału jakiego szukamy.
 





Plik video odtworzony może być w oknie miniatury bądź w pełnym ekranie. Buforowanie materiału uzależnione jest od prędkości łącza. W moim przypadku sprawdzanie odbywało się na łączu 2Mbit (specjalnie przycięte pasmo) oraz 6Mbit. Generalnie można podsumować, że bez względu na prędkość materiał buforowany był porównywalnie szybko. Były jednak pliki, które na obu prędkościach buforowały się dosyć długo jednak wina leżała ewidentnie po stronie plików znajdujących się YouTube. Jeżeli jednak łącze nie jest na tyle wydaje by na bieżąco buforować materiał można podczas oglądania wcisnąć pauze by materiał został w pełni załadowany.





Od września 2009r. wszystkie nowo sprzedawane odtwarzacze i kina domowe Blu-ray będą umożliwiały obsługę serwisu YouTube z poziomu telewizora. Wystarczy tylko podłączyć urządzenie do sieci Internet i cieszyć się tysiącami filmów dostępnych w serwisie. Co więcej, jeżeli film jest dostępny w jakości HD, urządzenie automatycznie wybierze lepszą jakość. Urządzenia już dostępne na rynku, należy wyposażyć w najnowszą wersję oprogramowania dostępną na stronie www.samsung.pl.

Od roku 2008 YouTube rozpoczęło testy związane z udostępnianiem treści w jakości HD. Obecnie bardzo dużo plików jest w rozdzielczości 720p/1080p! Testowany odtwarzacz oparty na firmware BEv2.07_100315A_XEF z dnia 2010-03-20 nie ma jednak możliwości odtwarzania plików w jakości HD. Sama przeglądarka nie ma funkcji wyboru rozdzielczości. Sprawdziłem kilkadziesiąt filmów w których dostępna była jakość HD i FullHD. We wszystkich materiałach odtwarzanych na telewizorze 37' widoczne były makrobloki. Ten sam materiał pobrany w jakości HD lub FullHD na dysk lokalny i odtworzony przez player  wspomnianych wcześniej makrobloków nie miał. Dodatkowo na potwierdzenie zgrałem z kamery FullHD materiał, który zapisałem w jakości FullHD oraz w jakości 480p (480 linii w pionie). Oba materiały następnie zostały wysłane do serwisu YouTube a następnie po 24h odtworzone. Różnicy nie widziałem żadnej. W obu przypadkach widoczne były wyraźnie makrobloki (także z odległości 3 metrów). Nie do końca więc wiem o jakim przełączaniu na HD napisał producent.


Płyty Blu-ray / DVD


Odtwarzacz posiada wbudowany dekoder Dolby TrueHD, DTS-HD oraz Dolby Digital Plus. Dla nas oznacza to tyle, że odtwarzając film z dźwiękiem w jednym z wymienionych formatów, usłyszymy ten dźwięk bez dodatkowych zestawów A/V (o ile podłączymy player z TV przewodem HDMI). Oczywiście osoby posiadające odpowiednie zestawy kina domowego będą w bardziej komfortowej sytuacji. Co do jakości obrazu będzie to opinia subiektywna. Każdy przecież będzie miał inny typ TV (LCD, Plazma, LED) nie wspominając o rozpiętości calowej wspomnianego sprzętu. W końcowym rozrachunku każdy ten obraz będzie widział "po swojemu".

Tradycyjnie do sprawdzenia użyję Sony KDL 37P3000 oraz Panasonic TX-P42S10E podłączone przewodem HDMI (o długości 3 metrów). Sprawdzenie jakości obrazu przeprowadzono pakietem Hi-Definition Reference Disc, który oprócz testów związanych z rozdzielczością, kontrastem, gradacją pozwalał między innymi na sprawdzenie reprodukcji kolorów. Efekt końcowy - bardzo dobry.









Podsumowanie


Tak jak w przypadku pozostałych urządzeń nie będę poddawał ocenie wyglądu pilota, konstrukcji playera oraz innych rzeczy, które są kwestią gustu. Głównym zamierzeniem urządzenia jest obsługa Blu-ray i z tego zadania wywiązuje się doskonale. Ale filmy to nie jedyna rzecz jaką potrafi BD-P4600. To także urządzenie dzięki któremu posłuchamy muzyki lub obejrzymy zdjęcia. Nie spodziewajmy się jednak, że wbudowana przeglądarka zdjęć i muzyki powali nas na kolana dostępnością opcji. Dodatek w postaci przeglądarki serwisu YouTube będzie miłym akcentem. Jednak obsługa napisów jest w tym przypadku największą bolączką. Brak wsparcia dla zewnętrznych napisów .txt dla .mkv oraz niemożność odtworzenia wmuxowanych napisów w pliki Matroski powoduje niedosyt. Jeżeli do tego dodamy problemy z plikami .mkv (brak płynności video w plikach multiaudio z DTS - możliwość zastosowania wielu ścieżek audio w różnych formatach to jedna z podstawowych zalet Matroski), oraz występowanie makrobloków w kilku innych filmach (BD390 oraz PC odtwarzały te pliki poprawnie) może okazać się, że wygląd i cena to za mało by oczarować klienta - szczególnie jeżeli tak jak Blu-ray ważna jest dla niego Matroska.



Samsung BD-P4600
(~750zł brutto)
zalety: wady:
odtwarzanie plików DivX i Matroska

 obsługa napisów .srt

streaming mediów

dostęp do serwisu YouTube


brak menu w języku polskim

brak opcji wyboru jakości materiału podczas korzystania z serwisu YouTube

brak obsługi .txt dla plików .mkv

brak napisów wmuxowanych w kontener Matroski 

 zawieszanie się playera przy próbie wczytania napisów .txt w .mkv

adapter WiFi dostępny za dodatkową opłatą

problemy z płynnością obrazu w plikach Matroski multiaudio (DTS + AC3)

makrobloki w kilku plikach Matroski (FullHD)

możliwość korzystania jednocześnie tylko z jednego wyjścia USB  (podpięcie opcjonalnego WiFi uniemożliwi korzystanie z dysku USB lub pamięci flash). 




Sprzęt do testów dostarczył:
Samsung Polska


Autor: Mariusz Drapała (Diamond)
Nadzór techniczny i korekta: Marcin Jaworski (Jawor)

Adnotacje dodatkowe


1. Jeżeli posiadacie kamerę/aparat zapisujący obraz w wysokiej rozdzielczości po zgraniu tego materiału otrzymacie najczęściej pliki .mts/.m2ts. Samsung BD-P4600 jednak nie oferuje wsparcia dla w/w plików.

2. Urządzenie obsługuje dyski zewnętrzne USB w NTFS.

3. W napisach .txt (MicroDVD) przy DivX ignorowane są style typu pogrubienie, kursywa (znacznik formatowania nie będzie wyświetlany).

4. Pliki .txt nie są obsługiwane z plikami Matroski. Przy próbie uruchomienia następuje pernamentny zwis playera.

5. Player nie wyświetla napisów wmuxowanych w kontener Matroski.

6. Jako nośnika USB sprawdziłem pamięciu typu Flash o pojemnościach 1GB, 2GB i 4GB sformatowane zarówno w FAT32 jak i NTFS. Jeżeli chodzi o użycie dysków zewnętrznych jako nośnika danych sprawdziłem Seagate External FreeAgent Desk USB 2.0 (z dodatkowym źródłem zasilania) o pojemności 1TB oraz WD My Passport Essential USB2.0 Black o pojemności 250GB. Oba dyski sformatowane były w NTFS i posiadały po dwie partycje.

7. Player posiada dwa gniazda USB. Nie można korzystać z obu naraz. Tak więc jeżeli podłoczony będzie opcjonalna karta bezprzewodowa nie będzie można podpiąć dysku USB lub pamięci flash.

8. Wymiary:
- urządzenie 461 x 42 x 195 mm (Sz x W x G), 

9. Sprawdziłem także jak player radzi sobie z plikami .divx utworzonymi w programach DivX Author oraz AVIAddXSub. Plik z DivX Autohr zawierał dwie ścieżki audio i dwie ścieżki napisów oraz menu. Podczas odtwarzania pliku menu było pomijane ale przełączanie się między dwoma ścieżkami audio oraz dostępnymi napisami odbywało się poprawnie. Nie było także problemów z odtworzeniem pliku utworzonego za pomocą programu AVIAddXSub (przykład poniżej). Oczywiście położenie napisów oraz kolor czcionki i ich rozmiar są w pełni konfigurowalne z poziomu programu muxującego.


Poprzedni | Następny
Reklama
 

Prawa autorskie © VideoAudio.pl 2001-2017.
Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.
oldfashioned
20453743 Unikalnych wizyt
Powered by v6.01.19 © 2003-2009