Nazwa Użytkownika   
Hasło   
  

Przypomnij hasło  
 
  Strona Główna Artykuły audio/video Forum Pliki Odtwarzacze Blu-ray Soft DVD Recenzje playerów MP3 Szukaj Kontakt RSS19.01.2019 20:50 
 
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły audio/video
Forum
Pliki
FAQ
Odtwarzacze Blu-ray
Soft DVD
Recenzje playerów MP3
Szukaj
Kontakt
Archiwum newsów
Sponsorzy serwisu
RSS
Dodaj newsa
Pliki do pobrania
Ostatnio dodane
MKVToolnix 10.0.0
Zoom Player Home FREE 12.10
DVDFab HD Decrypter 9.3.0.7
Avidemux 2.6.12 r160712 beta
ProgDVB 7.14.6 Standard
StaxRip x64 1.3.7
K-Lite Codec Pack Full 12.2.5
SMPlayer 16.7.0
DVDStyler 3.0
MediaInfo 0.7.87

Najchętniej pobierane
VirtualDubMod 1.5.10.3 buil... [67324]
VirtualDubMod 1.5.10.2 (b.2... [40276]
VSO ConvertXToDVD 6.0.0.45 [38803]
MKVToolnix 10.0.0 [38479]
Virtualdub-MPEG2 1.6.19 bui... [37114]
XviD 1.3.2 stable (Koepi) [36321]
WinAVI Video Converter 11.5 [35266]
Avi ReComp 1.5.6 [34976]
Auto Gordian Knot 2.55 [34277]
Ultra RM Converter 5.1.0225 [33708]
Sztama


AviSynth POLSKA
Poprzedni | Następny
Dune BD Prime 3.0 Blu-ray /recenzja, test, opinia/ Odtwarzacz Blu-ray ze wsparciem obsługi dla plików
LG BD390

Dune BD Prime 3.0 /recenzja, test, opinia/, Odtwarzacz Blu-ray ze wsparciem obsługi dla plików MKV


Dune BD Prime 3.0 to kolejny odtwarzacz Blu-ray, który zagościł w naszej redakcji. Tym razem otrzymałem urządzenie, które zostało wyposażone we wszystko co możliwe jeżeli chodzi o akcesoria dodatkowe. Oprócz więc opcjonalnej karty sieciowej otrzymałem także zamontowany wewnątrz dysk 2,5'' SATA o pojemności 640GB. Czy oprócz odtwarzania płyt Blu-ray oraz plików Matroski sprzęt potrafi zaskoczyć nas czymś innym? Zapraszam do zapoznania się z recenzją w której postaram się odpowiedzieć na zadane pytanie.

Urządzenie zostało zaktualizowane do najnowszej istniejącej wersji oprogramowania (100413_1555) z dnia 13.04.2010. Jak się jednak okazuje wkrótce ma zostać wydana kolejna aktualizacja wprowadzająca nowe dodatkowe funkcje: przeglądanie stron www, uruchamianie flash (w tym gier), serwer WWW dający dostęp do dysku i odtwarzacza przez przeglądarkę a także obsługę tunerów DVB-T via USB. Zapowiada się ciekawie.



Wyposażenie


W zestawie znajdziemy papierową instruckję obsługi (na obecną chwilę brak wersji pl), pilot (2 baterie typu AAA), przewód AV typu chinch oraz kabel HDMI. Opcjonalnie można dokupić dysk 2.5'' SATA o pojemności od 160GB do 1TB włącznie. Jako opcja występuje także karta do komunikacji bezprzewodowej  WiFi.


Fakty:
Wyjście HDMI v1.3a (do 1080p 60Hz, obsługa CEC, 36bpp deep color, 12-bit xvYCC processing i HDCP v1.2)
Wyjście Video Composite (PAL/NTSC)
Wyjście Video Component (do 1080p)
Wyjście Audio stereo 2.0 (2x chinch)
Wyjście Audio stereo 7.1 (8x chinch)
Wyjście cyfrowe audio (optyczne)
Wyjście cyfrowe audio (elektryczne)
Złącze LAN 10/100/1000 Base-TX
Złącza HOST USB 2.0 (3 gniazda zewnętrzne, 1 wewnętrzne)
Złacze eSATA (host)

Obecne wersje Dune BD Prime 3.0 wewnątrz mają jedno gniazdo USB (i 3 na zewnatrz).
Opcje połączeń są takie:
- do wewnętrznego gniazda USB podłączamy przejściówką USB-SATA (jest w zestawie) i do niej dysk wewnętrzny.
- wewnętrzny USB zostawiamy pusty, odłączamy kabel sata złącza eSATA z płyty głównej i korzystając z innego kabelka SATA (jest w zestawie) wewnatrzny dysk łączymy bezpośrednio z płytą.

Transfery do dysku są wtedy jeszcze szybsze ale tracimy eSATA z tyłu. Producent dołącza dodatkowy kabel SATA do zestawu, niejako sugerując taką opcję.
Z racji jednak, że każde urządzenie jest plombowane to instalacje dysków wewnątrz są przeprowadzane przez sklepy/serwisy na zamówienie.

Dune BD Prime 3.0 widziany oczyma aparatu (kliknij na zdjęciu aby powiększyć)

Dune BD Prime 3.0

Dune BD Prime 3.0

Dune BD Prime 3.0

Dune BD Prime 3.0

Dune BD Prime 3.0

Dune BD Prime 3.0
Prime 3.0
Dune BD Prime 3.0

Dune BD Prime 3.0

Menu konfiguracji

























Urządzenie zostało dostarczone z opcjonalną kartą WiFi co umożliwiło komunikację bezprzedowową na linii player-komputer.





Obsługa plików graficznych


Wbudowana przeglądarka umożliwia odczyt plików nie tylko w formacie .jpg ale także .bmp, .gif i .png. Podczas przeglądania plików graficznych brak jest miniaturek podglądu. Jest tylko zdefiniowana ikonka oznaczająca plik graficzny. 
Wczytywanie zdjęć z zamontowanego dysku SATA, płyty lub poprzez sieć odbywa się w bardzo podobnych czasach dla tej samej rozdzielczości. Wczytywanie zdjęcia 4272 x 2848 trwa około 4-5 sekund (zdjęcia 1024x768 wczytują się w około 1-2 sekundy). Oczywiście możliwe jest także przeglądanie zdjęć przyciskami prev / next.

Przeglądając katalog ze zdjęciami po zaznaczeniu pliku możemy odczytać podstawowe informacje o nim jak: nazwa, rozmiar, data dostępu oraz kiedy plik został zmieniony. Wczytanie zdjęcia daje nam dodatkowe informacje o rozdzielczości.

Zdjęcia można przybliżać w zależności od dostępnej rozdzielczości do granic absurdu. Dla przykładu zdjęcie
4272 x 2848 można było zoomować do wartości 12800% ;) Efekt końcowy - duży pixel na TV ;) Zdjęcia także można obracać i przesuwać w 4 kierunkach po osi x/y przy zbliżeniu. Dostępna jest także opcja pokazu slajdów (należy wcześniej zaznaczyć zdjęcia, które mają być pokazane). Same opcje dotyczące prezentacji należy wcześniej ustawić w menu konfiguracyjnym gdzie możemy zdefiniować czas pokazu oraz efekty przejścia. Minimalny czas wyświetlania zdjęcia to 3 sekundy - maksymalny 1 dzień.

Możemy pliki kopiować, zmieniać ich nazwę lub nawet usuwać. Warto jednak przy tym wspomnieć, że dyski w NTFS posiadają tylko prawa do odczytu*

Tak z ciekawości sprawdziłem jak player poradzi sobie ze zdjęciem z którym problem miał Samsung BD-P4600. Załadowałem więc zdjęcie 24 Mpix o rozdzielczości 6000 x 4000 i poszło bez zająknięcia. Co prawda wczytywało się odpowiednio dłużej ze względu na rozmiar i rozdzielczość.










Obsługa plików audio 


Odtwarzacz obsługuje pliki dźwiękowe WAV [.wav, .pcm] (także z dźwiękiem 5.1 do 96kHz i 2.0 do 192kHz), ADIF, ADTS [.aac], M4A [.m4a], WMA [.wma], FLAC [.flac] (także z dźwiękiem 5.1 do 96kHz i 2.0 do 192kHz), MPEG audio [.mp1, .mp2, .mp3, .mpa], AC3 [.ac3]. Dodatkowo dobrą wiadomością dla fanów mp3 jest obsługa ID3 Tag. Gdyby tego było mało możemy wczytywać  m3u i pls (
playlisty). Podczas przeglądania zawartości tak jak w przypadku plików graficznych mamy informacje: nazwa, rozmiar, data dostępu oraz kiedy plik został zmieniony. Wczytanie pliku daje nam dodatkowe informacje o bitrate i czasie trwania.

Możemy pliki kopiować, zmieniać ich nazwę lub nawet usuwać. Warto jednak przy tym wspomnieć, że dyski w NTFS posiadają tylko prawa do odczytu*











Obsługa plików video


Zapewne łatwiej by mi było wymienić formaty, które nie są oblsugiwane niż podać listę plików obslugiwanych. A ta jest doprawdy imponująca: ASF/WMV [.ASV, .WMV], MOV (H.264)/MP4/RMP4, [.MOV, .MP4], MPEG1/2 PS [.M2P, .MPG, .DAT, .VOB, .MPE, .MPEG, .VRO], MPEG1/2/4 Elementary [.M1V, .M2V, .M4V], MPEG2 Transport Stream [.TS, .TP, .TRP, .M2T, .M2TS, .MTS], AVI [.AVI, .DIVX], Matroska [.MKV].

Możemy pliki kopiować, zmieniać ich nazwę lub nawet usuwać. Warto jednak przy tym wspomnieć, że dyski w NTFS posiadają tylko prawa do odczytu*
 
Matroska
Zajmijmy się jednak tym co nas interesuje najbardziej a mianowicie plikami Matroski. Sigma SMP8642 pokazuje tutaj swój pazur. Na ponad 43 sprawdzone pliki .mkv 720p/1080p z multiaudio DTS + AC3 z profilem 4.1/5.1 ani jeden plik nie sprawił odtwarzaczowi problemów. Każdorazowo film był odtwarzany poprawnie po kilka lub kilkanaście minut. Końcowym testem było zapętlenie wszystkich plików .mkv i pozostawienie w jeden z weekendowych dni na ciągłym odtwarzaniu z losowym sprawdzaniem poprawności odtwarzania. Test zdany został celująco.

Z dodatkowych informacji podczas oglądania możemy dowiedzieć się nie tylko jaką rozdzielczość ma plik ale także ile trwa. Gdyby te informacje nie były wystarczające możemy także sprawdzić na bieżąco maksymalny/średni/aktualny bitrate. Podczas odtwarzania pliku jeżeli strumień audio z jakiś przyczyn jest przesunięty na stałe względem obrazu możemy to skorygować odpowiednią opcją bezpośrednio z pozycji pilota.


AVI (DivX)
Nie miałem wątpliwości, że sprawdzenie obsługi DivX-ów będzie formalnością. Pliki w rozdzielczościach „standardowych” oraz HD (testowany film *.avi to „2012” o wymiarach 1280x544, profil Advanced Simple @ L5) odtwarzały się poprawnie, jednak brakuje obsługi Qpela i GMC w XviDzie.
Dodatkowe informacje jakie można zobaczyć podczas odtwarzania plików DivX są takie same jak w przypadku odtwarzania plików Matroski. Także i w tym przypadku jeżeli strumień audio z jakichś przyczyn jest przesunięty na stałe względem obrazu możemy to skorygować odpowiednią opcją bezpośrednio z pozycji pilota.

MTS/M2TS

Wciąż gromadzony materiał z kamer cyfrowych i aparatów pozwolił zebrać pokaźną kolekcję w/w plików. Odtworzone zostały 42 pliki m2ts oraz 23 pliki mts pochodzące z różnych źródeł (aparaty, kamery, materiały dystrybutorów, płyty Blu-ray). Mimo, że był to proces bardzo pracochłonny efekt końcowy wynagrodził włożony trud - wszystkie pliki zostały odtworzone prawidłowo.

Całkiem przypadkowo odkryłem, że katalog VIDEO_TS zapewne programowo zdefiniowany jest (VIDEO_TS to struktura DVD) do odtwarzania materiału zgranego na dysk.  Wrzucenie czegokolwiek (zdjęcia, avi, muzyki) do w/w katalogu i próba odtworzenia go powoduje restart urzadzenia. Ot taka mała ciekawostka.

ISO
Dune Dune BD Prime 3.0 potrafi także odtwarzać obrazy ISO płyt DVD i kopie płyt DVD (IFO) oraz zapewnia pełne odtwarzanie z nawigacją obrazów ISO płyt Blu-ray oraz pełnych plikowych kopii płyt Blu-ray (katalog BDMV).
Oczywiście zachowana zostaje także pełna funkcjonalność menu i dodatków. Ewentualne problemy z odtworzeniem materiału najprawdopodobniej są skutkiem ustawienia złych praw dostępu ponieważ poprawnie przygotowany plik obrazu lub zgrany materiał nie powinien sprawiać żadnych problemów. Wybrane obrazy .iso odtwarzałem z dysku SATA zamontowanego na stałe / z dysku SATA poprzez sieć lokalną oraz z dysku USB podpiętego do playera. Jeżeli występuje problem z plikiem .iso zdiagnozować można to szybko. Należy wykonać test odczytu danego pliku z pozycji playera. Komunikat permission denied oznacza oczywiście problemy. Wynika to najczęściej z błędnych ustawień uprawnień dla pliku. Prawidłowo wykonany obraz / zgrany materiał powinien zawsze prawidłowo być odtwarzany.

.DivX
Pomimo iż same pliki .divx są obsługiwane to jednak "wmuxowane" napisy nie są wyświetlane. Próby przeprowadziłem dwoma standardowymi narzędziami Sub2DivX oraz AVIAddXSubs  ale pożądanych efektów nie było. ASF/WMV W tym przypadku posiłkowałem się pełnymi plikami dystrybutorów (Samsung, Sony, LG itp.) oraz dodatkowymi samplami pobranymi z HDF. Nie stwierdziłem problemów z odtwarzaniem plików - wszystko odbywało się płynnie i bez zgrzytów. Multiaudio działało także bez zarzutu.

.VOB
To najczęściej pliki pochodzące z filmów zapisanych w formatach DVD Video. To w nich przechowywany jest obraz w formacie MPEG-2, dźwięk oraz pliki graficzne zawierające napisy do filmu. Z kilkunastu dostępnych próbek wszystkie zostały odtworzone poprawnie. Najczęściej były to pliki pochodzące z płyt DVD.


Pozostałe pliki
Pozostałych plików nie sprawdziłem z racji braku odpowiednich materiałów oraz marginalnej popularności.





Napisy 


Dla plików DivX sprawa napisów jest prosta. Jeżeli posiadamy tekst w formacie .srt/.sub (klatkowy MicroDVD) a nazwa pliku video jest taka sama jak pliku z napisami będą one wyświetlone na ekranie. Jest to rozwiązanie znane z innych odtwarzaczy. W menu konfiguracyjnym możemy zdefiniować nie tylko czy napisy mają być domyślnie wczytywane ale też czy domyślnie mają był ładowane napisy zewnętrzne/wewnętrzne. Wewnętrzne oczywiście dotyczą wmuxowanego tekstu w kontener Matroski. Wydawać by się mogło oczywistym włączenie opcji automatycznego wczytywania tekstów ale podczas testów okazało się, że nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Włączenie automatu powodowało co prawda ładowanie tekstu samoczynnie jednak nie można było wejść wtedy w opcje konfiguracji czcionki. A czy coś można zrobić z wyświetlanym tekstem?  Można - ręczne włączanie napisów daje nam dodatkowe opcje związane z ustawieniem wysokości napisów, rozmiaru czcionki (mała, średnia, duża, większa, największa) oraz koloru (biały, szary, żółty, zielony, niebieski, czerwony). Jeżeli nasze napisy są przesunięte na całej linii możemy to także skorygować - dostępna jest opcja przesunięcia napisów względem obrazu. Oczywiście wyświetlane są polskie znaki (kodowanie można zmienić w ustawieniach systemowych playera). Jeżeli mamy w katalogu z filmem napisy w formacie klatkowym MicroDVD {}{} i są one z rozszerzeniem .txt nie musimy ich konwertować do .srt lub .sub by je poprawnie obejrzeć. Jeżeli korzystamy z przeglądarki sieciowej bądź mamy podpięty dysk do odtwarzacza z pozycji menu możemy zmienić rozszerzenie pliku z .txt do .sub by napisy były rozpoznawane poprawnie. Jeżeli jednak napisy są w .txt (TMPlayer lub SMI) tu niestety trzeba będzie dokonać konwersji do odpowiedniego formatu. W takim przypadku nie wystarczy zmiana rozszerzenia pliku.

Dla plików Matroski zewnętrzne napisy .srt/.sub to nie jedyne, które są poprawnie obsługiwane. Dune Prime 3.0 obsługuje także napisy wmuxowane w .mkv w formacie .srt/.ssa/.ass.  Jednakże odtwarzacz dysponuje tylko jednym krojem czcionki, więc ignorowany jest krój czcionki określony w napisach .ssa/.ass (np. "Times", "Verdana" itp.). Znaczniki pogrubienia/pochylenia/podkreślenia typu {y:i} tak jak i znaczniki typu <i> są wyświetlane jak zwykły tekst.

Na testowym pliku kopii Underworld Evolution 1080p (1920 x 800) High@L5.1 wmuxowałem 4x .srt, 3x .ssa i 3x .ass. Dodatkowo do ścieżki audio DTS dodałem dźwięk w formacie .ac3 i .ogg. Podczas odtwarzania nie tylko prawidłowo mogłem przełączać się pomiędzy wersjami audio ale także prawidłowo działała opcja przełączania napisów. Co najważniejsze lista zawierała wszystkie 10 ścieżek napisów. W Matrosce podobnie jak w przypadku DivX zarówno dla napisów zewnętrznych jak i wmuxowanych istnieje opcja pozwalająca na zmianę wysokości napisów, rozmiaru czcionki i jej koloru. Także i tutaj możemy korygować czas przesunięcia napisów o ile są one przesunięte na całej linii.
Napisy .srt (jako jedyne) są poprawnie ładowane także podczas odtwarzania plików .mts, .m2ts, .vob., .wmv.

Warto także wspomnieć o tym, że Dune BD Prime 3.0 obsługuje napisy PGS. To napisy wbudowane w pliki m2ts, takie np, "żywcem" wycięte ze struktury BD. Podobnie jak w plikach VOB są napisy w postaci graficznej, tak dla m2ts-a jest podobny system graficzny. Pliki takie mają zazwyczaj po kilka-kilkanaście języków napisów. Odczyt PGS występuje w wielu nowoczesnych odtwarzaczach, ale nie jest to regułą. Czasem może się przydać jak ktoś będzie w posiadaniu takiego materiału BD w postaci głównych plików m2ts.

Poniżej przykładowe wyświetlanie napisów na pełnym ekranie oraz "przyciętym" w zależności od preferencji oglądającego. Czcionka posiada czarną obwódkę dzięki czemu nawet w jaśniejszych scenach nie zlewa się z obrazem. Zdjęcia nie oddają prawdziwego wyglądu - w rzeczywistości napisy są bardziej czytelne.













Film w rozdzielczości 720p  (zmiana rozmiaru czcionki oraz koloru).


Komunikacja PC - Dune, Dune - PC


Na potrzeby opisu komunikacja PC - Dune odbywała się poprzez serwer FTP. Komunikacja Dune - PC odbywała się przez serwer Samba.  O ile w przypadku Systemu Windows XP SP3 udostępnienie katalogów sprowadzało się do udostępnienia zasobu o tyle w Windows 7 Ultimate udostępnienie katalogów było to bardziej skomplikowane. Najważniejsze jednak iż efekt końcowy w obu przypadkach jest ten sam - możliwość swobodnego przeglądania udostępnionych zasobów.

Dune - PC
Funkcjonalność przeglądania plików jest dokładnie taka sama jak podczas korzystania z zamontowanego dysku SATA bądź podpiętego dysku USB.  Po nadaniu odpowiednich praw dostępu przeglądamy i odtwarzamy  udostępnione katalogi z pozycji przeglądarki playera. Możemy pliki kopiować, zmieniać ich nazwy bądź usuwać. Dyski z NTFS posiadają prawa tylko do
odczytu*

PC - DUNE Do przeglądania zawartości dysku, szybkiego kopiowania plików możemy użyć klienta FTP. Konfiguracja jest bardzo prosta i sprowadza się do podania adresu IP playera i połączenia się z nim. Później już pozostaje tylko zarządzanie zawartością znajdującą się na dysku.








Płyty Blu-ray / DVD


Wbudowany dekoder Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD oraz DTS LBR/HD-HR/HD-MA oznacza tyle, że odtwarzając film z dźwiękiem w jednym z wymienionych formatów, usłyszymy ten dźwięk bez dodatkowych zestawów A/V (o ile podłączymy player z TV przewodem HDMI). Oczywiście osoby posiadające odpowiednie zestawy kina domowego będą w bardziej komfortowej sytuacji. Subiektywa ocena jakości wypada bardzo dobrze. Pomijam jakośc płyt Blu-ray i DVD. Nawet pliki DivX podane przez upscaler wyglądają zadziwiająco ładnie jak na swoją rozdzielczość.

Tradycyjnie do sprawdzenia użyję Sony KDL 37P3000 oraz Panasonic TX-P42S10E podłączone przewodem HDMI (o długości 3 metrów). Sprawdzenie jakości obrazu przeprowadzono pakietem Hi-Definition Reference Disc, który oprócz testów związanych z rozdzielczością, kontrastem, gradacją pozwalał między innymi na sprawdzenie reprodukcji kolorów. 


Przykładowe screeny z materiału Blu-ray (BD-Live i materiał dodatkowy do pobrania online). 

 


Radio


Dune BD Prime 3.0 to nie tylko player Blu-ray i przeglądarka plików. To także urządzenie dzięki, któremu możemy posłuchać internetowych stacji radiowych. Dodawanie nowych stacji radiowych nie jest nazbyt skomplikowane. Należy utworzyć odpowiedni plik z adresem a następnie skopiować plik do katalogu ze stacjami radiowymi i gotowe. Od tej chwili możemy cieszyć się naszą ulubioną rozgłośnią.

Przykładowa konfiguracja pliku dune_filder dla radia RMF FM:

icon_path=icon.aai
icon_dx=0
icon_dy=0
icon_valign=center
media_url=http://188.165.12.66:8004





Klient Torrent


Możemy oglądać, słuchać a także pobierać pliki. Tak to nie pomyłka. Dune BD Prime 3.0 ma wbudowanego klienta (bazuje na btpd) torrent
. Obsługa polega na zapisaniu pliku, skopiowaniu go na dysk bądź pendrive, który podłączony jest do odtwarzacza i uruchomienie go. Materiał zostanie pobrany w miejsce z którego jest uruchamiany plik  pod warunkiem, że nie chcemy tego zrobić na dysku z NTFS tylko do odczytu*

Z dostępnych opcji możemy wybrać maksymalny transfer pobierania/wysyłania oraz maksymalną liczbę równoczesnych połączeń/wysyłań. Jest także opcja pozwalająca na edycję portu.

Podczas pobierania pliku otrzymujemy skromne informacje o prędkości pobierania/wysyłania a także postęp w ściaganiu pliku w postaci postępującej poziomej linii. Niestety nie na wszystkich stronach działa klient (niektóre strony blokują wybrane programy bądź tworza listę dopuszczalnych klientów). Sprawdziłem działanie na dwóch dużych stronach:

zagranicznej - torrentleech.org (działa)
polskiej - torrentleech.pl (działa - po zmianie portu)







Notka dodatkowa

*Najczęściej chodzi o dyski zewnętrzne - dysk wewnętrzny jest formatowany przez urządzenie w EXT3 i nie ma problemów z zapisem. Z NTFSem stykamy się zazwyczaj przy podpięciu dysków USB. Z informacji jakie otrzymaliśmy  w nowej aktualizacji producent zapowiada możliwość zapisu także na NTFS.

Podsumowanie


W ten oto sposób dotarłem do końca opisu Dune BD Prime 3.0. Czas na małe podsumowanie. Zacznijmy od tego, że w przeciwieństwie do innych produktów przed tym konkretnym modelem stoi jeszcze wiele drzwi, które są do otwarcia. Zmiany jakie nastąpią za jakiś czas - a w to, że nastąpią nie wątpie (było mi dane zobaczyć wyniki nowego testowanego oprogramowania) sprawią, iż nie będzie to kosmetyka a programowe rozbudowanie nowych możliwości odtwarzacza. Wspominałem wcześniej, że będzie możliwe bezproblemowe przeglądanie stron www, uruchamianie flash (w tym gier) a także obsługa tunerów DVB-T via USB. To tyle odnośnie przyszłości. Co dostajemy w chwili obecnej? Oprócz Blu-ray mamy takżę odtwarzacz z bardzo dużym wachlarzem najbardziej popularnych formatów audio/video, przeglądarką plików graficznych,  klientem sieci torrent a także radiem internetowym.

Podczas 2 tygodni intensywnie spędzonych ze sprzętem zastanawiam się co powodowało moje frustracje. I tak jednoznacznie nie mogę tego stwierdzić. Są rzeczy, które bym poprawił (skoro odtwarza .sub MicroDVD dlaczego nie może wspierać .txt MicroDVD) ale zasadniczo są to niuanse.  Jeżeli w podsumowaniu nie będziemy pod uwagę brali ceny śmiało można stwierdzić, że otrzymujemy kombajn multimedialny który może "wszystko". Jednak koszt (~ 1900zł) w pełni uposażonego Dune BD Prime 3.0 może lekko przerazić osoby szukające kompromisu między jakością a ceną.  Dla tych, którzy wiedzą, że cena idzie w parze z jakością zaskoczenia nie będzie.


Dla osób, które jednak szukają alternatywy za niższą cenę polecić mogę braciszka w wersji Dune Base 3.0 - oprogramowanie i sprzęt dają te same możliwości, zamiast jednak napędu BD jest kieszeń na dysk 3.5" który można wyjmować bez użycia śrub. Nie montuje się już wtedy dysku wewnątrz. Odtwarzanie BD z dysku (z plików ISO i BDMV) działa tak samo. Jak ktoś nie chce napędu BD, a woli mieć dysk 2TB - wybiera BASE. ;)

Dune BD Prime 3.0
(~1600zł brutto) wersja podstawowa bez adaptera WiFi i dysku.

Dune BD Prime 3.0 z dyskiem 160GB (~1800zł brutto) bez adaptera WiFi.

Adapter WiFi (~115zł brutto)
zalety: wady:
polskie menu
odtwarzanie plików DivX, Matroska
obsługa napisów .srt/.sub (MicroDVD) z wyraźną czcionką
możliwość zmiany koloru, rozmiaru i położenia czcionku wyświetlanych napisów zewnętrznych oraz wmuxowanych w .mkv.
streaming mediów
odtwarzanie Blu-ray i DVD z obrazów .iso
klient sieci torrent
radio internetowe
wciąż rozwijane oprogramowanie ze wsparciem dla nowych dodatków 
powolne przeglądanie zdjęć
adapter WiFi dostępny za dodatkową opłatą
brak dysku w podstawowej wersji odtwarzacza
cena




Sprzęt do testów dostarczył:


Autor: Mariusz Drapała (Diamond)
Nadzór techniczny i korekta: Marcin Jaworski (Jawor)

Z ostatniej chwili


Wyszła oficjalna zapowiedź DVB-T dla Dune (wcześniej były tylko pogłoski). Cena samego modułu (brutto dla klienta końcowego) ma być ustalona na poziomie 50euro. W zestawach ze sprzętem powinno być nieco taniej (35euro).

Dune BD Prime 3.0 - dyskusja na forum
Poprzedni | Następny
Reklama
 

Prawa autorskie © VideoAudio.pl 2001-2017.
Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.
oldfashioned
20453686 Unikalnych wizyt
Powered by v6.01.19 © 2003-2009