IPB
Informacje na temat kosztów utrzymania serwisu oraz aktualnych dotacji
Nazwa Koszta Dotacje Pozostało Termin
Domena (rok) 120 120 0 31.12.2011
Serwer www (rok) 427 80 367 20.04.2012
Lista użytkowników, którzy wsparli nasz serwis

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj
2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> ALLPlayer 3.4.6.2 Beta
allplayer.wor...
post pią, 01 sie 2008 - 19:50
Post #1

Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik
Rozpoczętych tematow: 3
Nr użytkownika: 14,134

Poszukujemy chętnych do testowania naszej nowej wersji, która została przygotowana wspólnie z NapiProjektem oraz OpenSubtitles. Mamy nadzieje że po Waszym zweryfikowaniu Bta zamieni się na właściwą.

Jeżeli chcecie testować oraz pisać w tym topiku Wasze uwagi to proszę o wysyłkę na maila "sekretariat@allplayer.com.pl" maila z tytułem "Bta Tester"

Andy

PS. Prowadzimy blog na wordpress'ie, i jakby ktoś chciał sie czegoś więcej dowiedzieć to zapraszam na allplayer.wordpress.com. Natomiast przypominam że uwagi odnośnie Bty na tym właśnie forum proszę wrzucać

--------------------
to czego nie dowiesz się na oficjalnej stronie ALLPlayer'a
Go to the top of the page

+Quote Post
Placio74
post pią, 01 sie 2008 - 20:53
Post #2

®Profesjonalista
Ikona grupy

Grupa: Administrator
Rozpoczętych tematow: 89
Nr użytkownika: 7,596

Na czas testów wątek przyklejam.

I oczywiście czekam na betę...

+Quote Post
allplayer.wor...
post wto, 05 sie 2008 - 20:01
Post #3

Nowicjusz
*

W międzyczasie wersja Bta dostała nowe szlify.. dodaliśmy do przycisku - "Otwórz" liste z której widać ze mozemy otwierac nie tylko pliki Video czy Audio ale i importować zdjecia, otwierać linki typu url.. czy sciagac filmy z kamer.

Zbliżamy się do oficjalnej wersji tak ze jak tylko będziecie chcieli testowac nowa wersje, czy mieli tzw. zapotrzebowania na dodatki to dajcie znać.

Myślimy o:
1. Ściąganie z serwisów typu YouTube i konwersja do AVI
2. Wbudowanie specialnego Torrenta tzw. typu Private ktory dziala jak siec virtualna - tylko osoby z zaproszeniami beda mogly odkodować kontent
3. Duzo lepsza PlayLista, ktora by pobierala informacje, okladki o filmach, muzyce, pozwalala konwertowac CD do FLAC/MP3
4. Obsługiwać streaming
5. Telewizja Internetowa w ALLPlayerze

Czekamy na Wasze pomysly..

--------------------

+Quote Post
Placio74
post śro, 06 sie 2008 - 00:31
Post #4

®Profesjonalista
Ikona grupy

Tak ogólnie...

ALLtoAVI - konwersja jest bardzo uproszczona; dekodowanie przez DirectShow; kodowanie z wykorzystaniem kodeków Xvid i AC-3 (stałe ustawienia).
Na jednym z komputerów nie był wykrywany kodek Xvid.
Konwerter pozostaje otwarty - trzeba ręcznie zamykać.
Konwersja niektórych plików wideo może przynieść dość nieciekawe rezultaty.

W pewnym momencie 'rozwaliło' konfigurację ffdshow.

Przy odtwarzaniu niektórych plików może czasami brakować obrazu.
Przy odtwarzaniu niektórych plików w trybie pełnoekranowym mogą być nieprawidłowe proporcje.

Brak możliwości zmiany ścieżek napisów i audio z poziomu odtwarzacza.

Napisy SSA/ASS nadal nie są poprawnie obsługiwane - tylko 'szczątkowo'.

Zbyt uboga kontrola filtrów DirectShow.

Wyjście wideo - tylko Overlay Mixer i EVR. Brak innych.

Korzystanie z LiveUpdate jest raczej ryzykowne (dla aktualnej konfiguracji filtrów i kodeków).

Nadal obecne są niejednoznaczne i czasami mylące komunikaty.

Interfejs nie jest zbyt wygodny.

Generalnie wciąż jest mało stabilny i niezbyt dopracowany (mowa nie tylko o wersji beta) - dotyczy to również podstawowego zadania jakim jest odtwarzanie filmów.
Specyficzne dodatki to zbyt mało bym mógł (jak na razie) poważnie traktować ALLplayer.

+Quote Post
allplayer.wor...
post śro, 06 sie 2008 - 17:23
Post #5

Nowicjusz
*

dziękuje Placio, takie uwagi są na żyłę złota. Czekam na odpowiedz od programistów które tutaj wrzucę.

Dostałem odpowiedzi od naszych programistów, od siebie dodam ze z założenia ALLPlayer jest dla zwykłych ludzi, zaawansowane funkcje tez są dostępne ale trzeba głębiej pogrzebać smile.gif

ALLtoAVI - konwersja jest bardzo uproszczona; dekodowanie przez DirectShow; kodowanie z wykorzystaniem kodeków Xvid i AC-3 (stałe ustawienia).

>>> j.w. + w przyszłości dołożymy jakiś klawisz konfiguracji filtrów dla zaawansowanych. Jednak większość konwerterów tych płatnych z wieloma funkcjami nawet u mnie nie chciała działać, a pliki wynikowe były zupełnie nieoczekiwane.
>>> Tutaj konwertujemy film za naciśnięciem jednego klawisza zmieniając jedynie kodek (większość osób nawet nie wie co to jest kodek) tak aby użytkownik mógł włożyć nagrany film do odtwarzacza i go obejrzeć (w tej samej rozdzielczości i mniej więcej takiej samej jakości)

Na jednym z komputerów nie był wykrywany kodek Xvid.

>>> musiał być źle lub nie do końca zainstalowany (hmm..)

Konwerter pozostaje otwarty - trzeba ręcznie zamykać.

>>> :-)

Konwersja niektórych plików wideo może przynieść dość nieciekawe rezultaty.

>>> jakie, mógłbyś je opisać ?

Przy odtwarzaniu niektórych plików w trybie pełnoekranowym mogą być nieprawidłowe proporcje.

>>> proporcje nie są zmieniane przez ALA, ale zawsze można chociażby klawiszami numerycznymi je dowolnie zmieniać klawisz numeryczny "9" ustawia proporcje 16x9 (np. itd)

Brak możliwości zmiany ścieżek napisów i audio z poziomu odtwarzacza.

>>> to trafna uwaga (można zmienić jedynie w filtrach)

Napisy SSA/ASS nadal nie są poprawnie obsługiwane - tylko 'szczątkowo'.

>>>możesz wysłać do mnie plik lub pliki które nie chodzą ?

Zbyt uboga kontrola filtrów DirectShow.

>>> Widziałeś Filtry w menu "filtr" ? można konfigurować za pomocą standardowych funkcji tych filtrów

Wyjście wideo - tylko Overlay Mixer i EVR. Brak innych.

>>> po co więcej? EVR najnowszy dla Visty i XP z aktualizacjami - za jakiś czas tylko on zostanie, a Overlay dla starszych systemów
>>> i tak 98% użytkowników nie ma potrzeby wiedzieć co to jest

Korzystanie z LiveUpdate jest raczej ryzykowne (dla aktualnej konfiguracji filtrów i kodeków).

>>> wręcz odwrotnie, polecam używać tylko tego systemu który w nowej wersji będzie poprawiał wszelkie problemy z kodekami/wieszaniem się systemu itp.
>>> oczywiście wiele osób lubi mieć swoje kodeki, szuka, zmienia ale tylko dlatego użytkownicy są do tego zmuszani bo nie mieli tego w jednym miejscu tak jak to jest w LiveUpdate.
>>> korzystając tylko z LiveUpdate odtworzą wszelkie filmy i nie będzie problemu z jakością czy wieszaniem się programów.

Nadal obecne są niejednoznaczne i czasami mylące komunikaty.

>>> jakie? bardzo chętnie poprawimy, być może coś w nowej wersji zostało zamienione, pomylone.

Interfejs nie jest zbyt wygodny.
>>> kwestia przyzwyczajenia, ale oczywiście można za pomocą skórek zrobić z ALA praktycznie każdego innego z wyglądu playera

Generalnie wciąż jest mało stabilny i niezbyt dopracowany (mowa nie tylko o wersji beta) - dotyczy to również podstawowego zadania jakim jest odtwarzanie filmów.
Specyficzne dodatki to zbyt mało bym mógł (jak na razie) poważnie traktować ALLplayer.

>>> polecam użyć LiveUpdate, a problemy ze stabilnością miną. Jeżeli jednak jakiś film nie zadziałał proszę nam go wysłać sprawdzimy w czym może być problem.

--------------------

+Quote Post
Placio74
post śro, 06 sie 2008 - 23:22
Post #6

®Profesjonalista
Ikona grupy

CYTAT
>>> j.w. + w przyszłości dołożymy jakiś klawisz konfiguracji filtrów dla zaawansowanych. Jednak większość konwerterów tych płatnych z wieloma funkcjami nawet u mnie nie chciała działać, a pliki wynikowe były zupełnie nieoczekiwane.
>>> Tutaj konwertujemy film za naciśnięciem jednego klawisza zmieniając jedynie kodek (większość osób nawet nie wie co to jest kodek) tak aby użytkownik mógł włożyć nagrany film do odtwarzacza i go obejrzeć (w tej samej rozdzielczości i mniej więcej takiej samej jakości)

Jeśli ta rekompresja jest przeznaczona dla typowych odtwarzaczy DVD/DivX, dlaczego nie jest zmieniana rozdzielczość (przy zbyt dużej, nie obsługiwanej przez 'zwykłe' odtwarzacze)?

CYTAT
>>> musiał być źle lub nie do końca zainstalowany (hmm..)

Raczej nie. Inne programy bez problemu mogły z niego korzystać.

CYTAT
>>> jakie, mógłbyś je opisać ?

Może nieco przesadziłem (dlatego pisałem 'niektórych'), ale po konwersji FLV lub RMVB może być brak synchronizacji A/V, brak płynnego wideo i brak audio od pewnego momentu.
Niekoniecznie dotyczy to każdego pliku, ale...

CYTAT(Placio74 @ śro, 06 sie 2008 - 00:31) *

Po bliższych oględzinach widzę że samowolnie modyfikowane są konfiguracje ffdshow i AC3Filter.

CYTAT(Placio74 @ śro, 06 sie 2008 - 00:31) *

Uściślając, zauważyłem to przy odtwarzaniu MPEG. Raz obraz był, a innym razem nie (przy tym samym pliku).

CYTAT
>>> proporcje nie są zmieniane przez ALA, ale zawsze można chociażby klawiszami numerycznymi je dowolnie zmieniać klawisz numeryczny "9" ustawia proporcje 16x9 (np. itd)

Działa zgodnie z sugestią. Tylko dlaczego muszę to robić ręcznie?

CYTAT
>>>możesz wysłać do mnie plik lub pliki które nie chodzą ?
Nie chodzi o to że nie 'chodzą'. Nie są poprawnie obsługiwane formatowania (czcionka, kolor, pozycja na ekranie, ...). Brak polskich znaków przy kodowaniu UTF-8.

CYTAT
>>> Widziałeś Filtry w menu "filtr" ? można konfigurować za pomocą standardowych funkcji tych filtrów

Tak. Chociaż dla mnie to zbyt mało. Dlaczego nie jest pokazywany Haali Media Splitter?

CYTAT
>>> po co więcej? EVR najnowszy dla Visty i XP z aktualizacjami - za jakiś czas tylko on zostanie, a Overlay dla starszych systemów
>>> i tak 98% użytkowników nie ma potrzeby wiedzieć co to jest
To może chociaż VMR9...

CYTAT
>>> wręcz odwrotnie, polecam używać tylko tego systemu który w nowej wersji będzie poprawiał wszelkie problemy z kodekami/wieszaniem się systemu itp.

Dlaczego LiveUpdate nadinstalowuje już zainstalowane filtry i kodeki?

Przy próbie skorzystania z serwera PREMIUM bez kodu (przypadkowej bądź nie)... dlaczego usuwana jest zawartość obecnych filtrów i kodeków?

Wstawka zamiast oryginalnej zawartości pliku:
CYTAT
Authentication required!

This server could not verify that you are authorized to access the URL "/Codecs/FFDSHOW/ffdshow.ax". You either supplied the wrong credentials (e.g., bad password), or your browser doesn't understand how to supply the credentials required.

In case you are allowed to request the document, please check your user-id and password and try again.

If you think this is a server error, please contact the {webmaster}.

Error 401
{paid.liveupdate.pl}
Mon Aug 4 11:41:16 2008
Apache/2.2.3 (Linux/SUSE)

CYTAT
>>> oczywiście wiele osób lubi mieć swoje kodeki, szuka, zmienia ale tylko dlatego użytkownicy są do tego zmuszani bo nie mieli tego w jednym miejscu tak jak to jest w LiveUpdate.

Nie jestem 'zmuszany'. Wolę własną konfigurację.

CYTAT
>>> korzystając tylko z LiveUpdate odtworzą wszelkie filmy i nie będzie problemu z jakością czy wieszaniem się programów.

Wszelkie...? Raczej nie.
Przykładowo plik MOV z wideo M-JPEG może być kłopotliwy.

CYTAT
>>> jakie? bardzo chętnie poprawimy, być może coś w nowej wersji zostało zamienione, pomylone.

Po przerwanym ściąganiu pliku AVI z wideo S-MPEG 4 v2 i audio AC3 ("Elephants Dream"), próba odtwarzania i...
CYTAT
Brak jakiegoś Kodeka
Kodek potrzebny to: 8 (FourCC)

(nierozpoznałem jakiego) lub zbiór uszkodzony !!!

8 (FourCC)?
Próba skorzystania z Napraw Uszkodzony Plik: "This is not an AVI file.".

Próba odtwarzania pliku MOV z dźwiękiem AAC, ale bez zainstalowanego wymaganego dekodera.
CYTAT
Brak Kodeka AUDIO - Nierozpoznałem jakiego (Typ: 1792)

Wideo odtwarzane w dwóch oknach - drugie to ActiveMovie Window.

Podobnie jak wyżej, tyle że z plikiem M4V.
CYTAT
Brak Kodeka AUDIO - Nierozpoznałem jakiego (Typ: 1)

Plus, ten sam efekt z odtwarzaniem wideo.

Próba odtwarzania pliku MOV z wideo AVC, ale bez zainstalowanego wymaganego dekodera.
CYTAT
BRAK KODEKA WIDEO (lub zbiór uszkodzony) !!!
Kodek potrzebny to: QuickTime Alternative

Pobrać Kodek za pomocą opcji LIVEUPDATE?

Ejże, pomijając stare wersje - QTA nie ma tu nic do rzeczy.
Uh, przy zamykaniu jakieś dziwne okienko błędu: | ($C00D3E85).

Próba odtwarzania pliku MP4 z wideo AVC, ale bez zainstalowanego wymaganego dekodera.
CYTAT
BRAK KODEKA WIDEO (lub zbiór uszkodzony) !!!
Kodek potrzebny to: Windows Media coś tam Codecs

Pobrać Kodek za pomocą opcji LIVEUPDATE?

Windows Media coś tam Codecs?!
Próba otworzenia tego samego pliku ponownie i zwieszka - musiałem 'ubić' ręcznie.
Tu zaznaczę że chociaż WMP 'odmówił' odtwarzania tego pliku, to kilka innych odtwarzaczy nie miało z tym problemu.

Przy próbie przerwania konwersji - zwieszka. Znowu musiałem ręcznie dobijać proces.

Próba otworzenia konfiguracji, przy blokadzie przez firewall prób połączeń i modyfikacji.
CYTAT
System Error. Code: 1400.
Nieprawidłowe dojście okna.

BTW
Czy mam rozumieć że dostępny z serwera PREMIUM CoreAVC jest legalny?
Jest jakaś umowa z CoreCodec (przecież producent nie udostępnia tego dekodera za darmo...)?

A i drobiazg. Aktualny QuickTime wymaga SP2 w WinXP - zdaje się że to samo dotyczy aktualnego QTA. Tyle że QT odmówi instalacji - natomiast QTA owszem zainstaluje sie, ale nie jestem pewien czy będzie prawidłowo działał.

+Quote Post
allplayer.wor...
post pon, 11 sie 2008 - 09:06
Post #7

Nowicjusz
*

Placio, rozmawiałem z programistami i przyznali ze w wielu miejscach Twoje uwagi były trafne i zostaną zaaplikowane do nowej wersji.

Od siebie dodam iż Video Konwerter powstał z myślą dla tych którzy mając filmy w High Definition na MKV lub X264 chcieliby je oglądać na nowych odtwarzaczach Manty i Fergusona DVD/DivX HD Ready które powinny uderzyć rynek w niedługim czasie. Dlatego nie ma możliwości zmniejszania rozdzielczości w wersji obecnej i ALL koduje do kontenera który jest "jadalny" przez urządzenia konsumenckie - za 200-250 PLN

--------------------

+Quote Post
Placio74
post pią, 15 sie 2008 - 00:06
Post #8

®Profesjonalista
Ikona grupy

Widzę że wersja 3.4.6.2 jest już oficjalnie dostępna.
Nie za szybko...?

Po instalacji ostatniej wersji, przy pierwszym uruchomieniu... właściwie nic się nie uruchomiło i co gorsza przyblokowało uruchamianie jakichkolwiek programów (włącznie menedżerem zadań).
Restart oraz w razie czego instalacja całkiem od nowa i...
Załączony obrazek

... ale na szczęście już bez 'blokady' systemu.

W ogóle po jakie licho jest wywołanie przeglądarki i łączenie z Internetem po to by wyświetlić tylko:
CYTAT
Instalation Successed! Thank You!
Dziękujemy za wybranie naszego ALLPlayera V3.4
?!

Dlaczego zmieniane są skojarzenia plików wideo?!

Właśnie 'odpaliłem' plik MKV i... najpierw dłuższy czas brak reakcji, później połączenie z Internetem (szuka napisów? aktualizacji?) i... dalej brak reakcji.
W końcu:
CYTAT
Próbujesz odwiedzić adres file://localhost/D:/DOCUME~1/Placio74/USTAWI~1/Temp//zlt~00.html, który jest w tej chwili niedostępny. Upewnij się, czy adres został wpisany poprawnie, a następnie spróbuj ponownie wczytać stronę.

i dopiero ruszyło odtwarzanie.

Dlaczego nie można wykonać konwersji (dodać plik w AllPlayerToAVI) bez wcześniejszego otwarcia go w odtwarzaczu?
Nie widzę odpowiedniej opcji (wywołania konwersji) 'na wierzchu' interfejsu. Trzeba wchodzić do konfiguracji.

Przy okazji... okno odtwarzania wciąż jest 'na wierzchu' i może zasłaniać okno konfiguracji...

Okienko konwertera też jest wciąż 'na wierzchu'.

Po wywołaniu konwertera... samowolnie zmieniana jest konfiguarcja filtrów DirectShow!!!
Wychodzi bardzo dziwaczna konfiguracja dekodera audio ffdshow.
Efektem może być... brak dźwięku w przekonwertowanym pliku AVI.

Widzę że nie ma komunikatu o braku dekodera audio dla Vorbis - plik MKV jest odtwarzany po prostu bez dźwięku.

Przed chwilą wykonałem konwersję MKV z VFR.
Tak jak sie spodziewałem, w pliku wynikowym brak jest synchronizacji A/V.

Konwersja następnego pliku MKV. Tym razem z anamorficznym wideo.
Niestety, ponownie moje obawy sie potwierdziły.
Wynikowe wideo ma taką rozdzielczość jak w oryginale (tu przykładowo 704x480) - tymczasem w pliku MKV zawarta jest informacja o wyswietlaniu w 853x480.
Oznacza to że w nowym pliku AVI nie ma prawidłowych proporcji (zniekształcony obraz).

Inny drobiazg...
Jeśli w źródłowym wideo rozdzielczość nie będzie podzielna przez 2, Xvid (i nie tylko) nie wykona kodowania.
AllPlayerToAVI pokaże tylko komunikat "Nieokreślony błąd".

BTW
A co jeśli wielkość pliku wynikowego przekroczy możliwości kontenera AVI 2.0?
(AllPlayerToAVI jak sie domyślam, korzysta z ustawienia Xvid'a ze stałym kwantyzerm (4?) - przy tym oczywiście nie można określić wielkości pliku wynikowego.)

Wow! Ale AVI Overhead wychodzi dość spore... W przekonwertowanym przed chwilą pliku ok. 24MB (ok. 176MB całkowita wielkość pliku; 120MB wideo, 32MB audio).

Inny drobiazg... info z VD:
KOD
Stream 1 (audio) has a non-zero start position of 1 samples (+32 ms) ...

Ciekawe czy ma to znaczenie dla odtwarzania w stacjonarkach...?

Zapewne część użytkowników chciałaby
- otrzymać nie większe pliki wynikowe niż źródłowe, a z aktualną konfiguracja kodeka wyniki są nieprzewidywalne,
- mieć możliwość wyboru ścieżek audio,
- nakładać od razu napisy,
...

+Quote Post
Placio74
post sob, 16 sie 2008 - 23:52
Post #9

®Profesjonalista
Ikona grupy

http://www.searchengines.pl/index.php?s=&a...st&p=496418
CYTAT(hecia13 @ 16/08/2008, 23:08)
A zatem mogę już wypowiedzieć się na temat nowego AllPlayera 3.4.6 pod Vistą Home Premium x64. Instaluje się bez problemu. Jeśli chce się cokolwiek zmienić w ustawieniach, należy uruchomić go jako administrator, w innym przypadku nic się nie zmieni. Ja akurat ustawiłam dla plików wideo wyłącznie, bez odtwarzania DVD. Następnie postanowiłam sprawdzić LiveUpdate, z którym mam raczej złe skojarzenia. No i klapa... Przeskanowałam system, dowiedziałam się, że mam kłopoty z kodekami wideo (a miałam zainstalowany Vista Codec Pack + Real Alternative - BESTPlayer działał bez zarzutu). No dobrze, pobrałam kod (wrrrr!!!! dlaczego przy opcji Marbit Free XXXL Server program żądał ode mnie kodu?) i dalej ściągać. Trwało to kilka minut, niektóre kodeki zostały odinstalowane, inne się zainstalowały. Pierwsza próba - .avi - brak kodeka audio (jakiego? nie wiadomo...) LiveUpdate upierdliwie żąda ode mnie wyłączenia UAC, mimo, że program jest otwarty z uprawnieniami administratora. Kodeków żadnych już ściągać nie chce. Druga próba - .rmvb - w ogóle się nie odpala, a przecież LiveUpdate ściągnął i zainstalował Real Alternative. Zapomniałam dodać, że Live Update odpalałam z zainstalowanymi kodekami Vista Codek Pack i bez żadnych kodeków w systemie - rezultat był taki sam. W efekcie odinstalowałam AllPlayera, usunęłam jego folder, ponownie zainstalowałam Vista Codec Pack + Real Alternative, ponownie AllPlayer i wszystko zaczęło działać. Oczywiście przy włączaniu AllPlayer upierdliwie mnie informuje o dostępnych nowych aktualizacjach kodeków, ale ja już się nie dam nabrać! Wniosek - LiveUpdate to porażka, przynajmniej pod Vistą. Z "obcymi" kodekami wszystko działa bez zarzutu. Duży plus - program nie wyłącza Aero. Zintegrowanie Napi-projekt jest fajną rzeczą, gdyby nie otwierające się okno informujące mnie, że od ostatniego mojego uploadu minęło x dni - oczywiście otwiera się dokładnie za oknem programu i żeby je wyłączyć trzeba okno AllPlayera przesuwać. Ale to chyba wina autorów Napi-projektu...

+Quote Post
allplayer.wor...
post pon, 18 sie 2008 - 19:34
Post #10

Nowicjusz
*

Placio, dziękuje za uwagi. Z tego co wiem od programistów, to biorą te uwagi bardzo na serio. Konwertowanie zostało zrobione pod "odtwarzacze DVD/DivX" ale po Twoich post'ach dochodzimy do wniosku ze sam konwerter powinien mieć więcej funkcji i w tym kierunku idziemy. Co do LiveUpdate, to przetestujemy go i postaramy się go usprawnić aby nie było problemów przy VISTA jak i potencjalnych innych systemach. To co zostało poprawione to

poprawione: Przy próbie skorzystania z serwera PREMIUM bez kodu (przypadkowej bądź nie)... dlaczego usuwana jest zawartość obecnych filtrów i kodeków?

"dlaczego przy opcji Marbit Free XXXL Server program żądał ode mnie kodu?" Kod jest za transfer i utrzymanie serwera, po wejściu na stronę która się otwiera jest to opisane ale widocznie mało intuicyjnie. Na razie zostanie wyrzucona nazwa "Free" i zamieniona na "Standard".

--------------------

+Quote Post
Placio74
post pon, 18 sie 2008 - 23:05
Post #11

®Profesjonalista
Ikona grupy

A gdyby konwersja oparta była na (niekoniecznie skomplikowanych i niekoniecznie widocznych dla użytkownika) skryptach Avisynth...?

Albo może skorzystać z bibliotek FFmpeg (choćby do odczytu i może opcjonalnie do enkodowania)...?

A właściwosci A/V? Może biblioteka MediaInfo?

------

CYTAT(jack119 @ 14/08/2008, 14:37)
ściągnąłem nową wersję tego programu
odpalam film i napisy
lecz napisów nie można przesunąć całkiem na dół :/
jest jakby niewidzialna blokada
w poprzedniej wersji było w porządku

...
CYTAT(Placio74 @ 14/08/2008, 16:19)
Hmm... pasek przewijania (w trybie pełnoekranowym)? Zauważyłem że tylko do jego górnej krawędzi można przesunąć napisy.

CYTAT(jack119 @ 14/08/2008, 16:25)
masz rację
napisy blokują się akurat na pasku przewijania (chociaż jest schowany)
tylko że w starszej można było niżej
a moja wersja to 3.3 PL

-------

Przy EVR napisy są bezpośrednio na obrazie wideo.
Przynajmniej część użytkowników wolałaby napisy pod obrazem wideo.
Opcja Napisy Pod Obrazem w ogóle działa?

+Quote Post
allplayer.wor...
post wto, 19 sie 2008 - 16:55
Post #12

Nowicjusz
*

Twoje uwagi zostaną przekazane, dziękuje Ci za czas w ktorym to testujesz nowa wersje. Wszelkie uwagi są mile widziane.

PS. Sprawdzimy te napisy o ktorych napisałeś.. jak wiesz ostatnio trochę walczyliśmy z dostępem do napiprojekt i subtitles.org, gdyż jak wiesz zamknięto napisy.info (wcześniej napisy.org) i zrobiło się bardziej pracowicie..

--------------------

+Quote Post
allplayer.wor...
post czw, 18 wrz 2008 - 18:56
Post #13

Nowicjusz
*

Placio, wyslalem Ci na priv, nowa wersje v3.5 ktora ma byc niedlugo dostepna. Zostalo wiele zmienione wg Twoich wskazowek. Wersja ta bedzie miala nowa wersje NapiProjekt tak ze bedzie to ciekawe polaczenie.

--------------------

+Quote Post
Placio74
post śro, 24 wrz 2008 - 14:01
Post #14

®Profesjonalista
Ikona grupy

CYTAT(hecia13)
Nowa wersja AllPlayera i nowy problem... Ale może zacytuję mój post do supportu AllPlayera:
CYTAT
Witam,
zainstalowałam najnowszą wersję AllPlayera (3.5.6.3), uruchomiłam program jako Administrator (Vista Home Premium x64) następnie uruchomiłam opcję "Skanuj komputer", pojawiły się poprawki. W związku z tym pobrałam kod przy pomocy SMSa, wpisałam i kliknęłam na "Napraw system". Nie wiedzieć czemu program zażądał ode mnie wyłączenia UAC (mimo, że był włączony w trybie administratora), ale nic to, zgodziłam się na wyłączenie UAC, po czym komputer się zrestartował. Po restarcie i ponownej próbie "naprawy systemu" nagle dowiedziałam się, że otrzymany przed chwilą kod jest nieważny, bo został już użyty na innym komputerze" (??!!). I teraz pytanie - dlaczego program włączony w trybie administratora żąda wyłączenia UAC, po drugie dlaczego pobrany za PLN 3,60 kod okazuje się być nieważny, mimo, że nie został w ogóle użyty??!! Przecież w ten sposób można w nieskończoność - SMS - kod - wyłączenie UAC - restart - SMS - kod itd. itp. a pieniążki za SMSy spływają...
Jako użytkownik programu proszę o informacje i jakieś wyjaśnienie, bo narazie wydałam PLN 3.60 za nic.

Dostałam odpowiedź, owszem, że kod już działa, że przepraszają, ale co z tego, skoro nic się nie zmieniło? Próbowałam znów, sytuacja się powtórzyła. Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego programiści AllPlayera upierają się przy wyłączaniu tak przydatnego narzędzia jak UAC?! Tryb administratora im nie wystarcza?

Poza tym...
Konwerter dalej zmienia konfigurację ffdshow.
W niektórych sytuacjach odtwarzacz potrafi sie 'zawiesić' - np. gdy brak jest jakiegoś dekodera i z automatu zostaje otwarte LiveUpdate.
Część działań ALLplayer'a może być blokowana przez oprogramowanie anty-malware.
W LiveUpdate przy sprawdzaniu zaznaczane są już zainstalowane filtry i kodeki.
Przy przerwaniu konwersji wideo program może się 'zawiesić' (brak komunikatów - trzeba ręcznie 'ubijać').
Przy EVR napisy są tylko na obrazie.
Okienka dialogowe mogą być przesłaniane przez główne okno programu (szczególnie zaraz po instalacji).

Działania LiveUpdate nie sprawdzę - a przynajmniej nie na swoim komputerze - zbyt duże ryzyko i za dużo później 'sprzątania'.

Może jakiaś konkretna lista zmian...?

Oczywiście widzę nieco poprawek, ale...

[EDIT]
Przed chwilą na pewnym komputerze sprawdziłem LiveUpdate z MarBit FREE XXL Server.

Pliki AVI z wideo kodowane DivX'em lub Xvid'em 'odpalały' ze sporym opóźnieniem (prawdopodobnie sprawka dekodera DivX'a).

Brak odtwarzania FLV, MOV, MP4, MKV, TS, ... - brak splitterów i dekoderów (filtr dla MP4 nie został ściągnięty/zainstalowany).

Przy OGG Theora lub Vorbis, zamknięcie odtwarzacza (WMP, ALLplayer).
Przy próbie otwarcia OGM (wideo kodowane DivX'em), długi czas oczekiwania i spore obciążenie (ALLplayer).

W przypadku gdy dane kodeki i dekodery są już zainstalowane, przy skorzystaniu z LiveUpdate zostaną nadpisane.

+Quote Post
allplayer.wor...
post czw, 06 lis 2008 - 01:36
Post #15

Nowicjusz
*

Placio mam dla Ciebie ALL'a Beta 3.6.6.3 z funkcją Cover Flow. Wysyłam na pm

--------------------

+Quote Post
Placio74
post czw, 06 lis 2008 - 07:31
Post #16

®Profesjonalista
Ikona grupy

Ciekawie to wygląda.
Ale... jest kilka wątpliwości.
To ogranicza się tylko do jednego programu, czyli ALLplayer.
Czy potrzebna jest nam kolejna niestandardowa modyfikacja AVI?
Przy późniejszym korzystaniu z edytora (np. VD) albo GSpot, plik może zostać uznany za uszkodzony.
Oczywiście po skorzystaniu z edytora i nie tylko, cała 'zabawa' idzie na marne.
Na razie (!) nie zauważyłem by odtwarzanie takiego pliku było problematyczne w innym oprogramowaniu.
Na ALLplayer przy EVR wystąpiły efekty uboczne - pionowe i poziome pasy i może nie tylko.

+Quote Post
allplayer.wor...
post czw, 06 lis 2008 - 20:08
Post #17

Nowicjusz
*

Idea jest taka aby można było ten plik odtworzyć na dowolnym odtwarzaczu. Oczywiście wszystkie extrasy nie będą widoczne. Ważne było aby można zrobić np. back up swoich seriali i pozbyć się kilku plików (okładka, napisy, screenshot menu, opis, link do strony itd). Wykorzystywany jest kontener AVI, także nic nowego nie tworzymy. Oczywiście sprawdzimy kwestie pasów przy EVR. Niedługo dostaniesz nową wersję - ciągle pracujemy nad nią.

Jeżeli masz uwagi funkcjonalne, albo chciałbyś abyśmy dodali coś co wg Ciebie jest potrzebne - proszę napisz.

--------------------

+Quote Post
Placio74
post nie, 16 lis 2008 - 01:10
Post #18

®Profesjonalista
Ikona grupy

Kilka uwag...

Przydałoby się otwieranie plików przez menu kontekstowe.

Okno programu jest niemal zawsze 'na wierzchu'.
Dlaczego nie moażliwości wyłączenia tego?

W konfiguracji jest opcja włączenia pauzy przy minimalizacji...
Niestety nie ma odwrotnej możliwości - by pauza była 'na stałe' (tak by odtwarzanie samo się nie włączało).

Opcja FullScreen na Pulpicie nie działa przy EVR.
W takim razie przy EVR powinna być nieaktywna.

(*) Przy odtwarzaniu MPEG-2 z anamorficznym obrazem oraz przy EVR - są nieprawidłowe proporcje.

(*) Przy 'przewijaniu' są 'zacięcia' - tzn. trzeba chwilkę odczekać aż wideo będzie prawidłowo odtwarzane.

Przy sprawdzaniu informacji o filtrach DS, nie wiadomo jaka jest ścieżka do filtru ani jaka wersja - nie można sprawdzić właściwości niektórych filtrów (np. AVI splitter'a).
Brak możliwości tworzenia konkretnej konfiguracji filtrów dla wybranych typów plików wideo.

Brak możliwości ustawienia domyślnego języka dla audio i napisów przy odtwarzaniu DVD oraz MKV, OGM, ...

(*) Przy EVR (jak już wiadomo) napisy wyświetlane są na obrazie wideo, ale nie ma możliwości wyświetlania pod obrazem (na powierzchni nakładki).

Brak jest możliwości wyświetlenia (sprawdzenia) informacji (właściwości) o otwartym pliku.

(*) Problemy z odtwarzaniem DVD.

(*) Brak obsługi 'napisów' VobSub (idx/sub).

(*) Nieprawidłowe wyświetlanie polskich znaków diakrytycznych przy kodowaniu napisów UTF-8.

(*) Brak obsługi napisów kodowanych Unicode.

(*) Uśmieszki w napisach - wygląda na to że jest to sprawka odtwarzacza (sprawdzałem u siebie).

All Container...
Dodane napisy są wyświetlane wyłącznie w ALLplayer (podobnie menu, okładka, ...).

(*) Z drugiej strony (pomijając XSUB) ALLplayer nie potrafi wyświetlać napisów dodanych (w AVI) za pomocą AVI-Mux GUI.

(*) - podczas gdy nie ma takiego problemu w kilku innych odtwarzaczach!

BTW
O konwerterze wideo szkoda wspominać - to nadal mało przydatny i zawodny gadżet (do tego nadal modyfikuje ustawienia ffdshow).

BTW
Opisy możliwości programu są nieco irytujące - na razie nie będę się nad tym pastwił...

+Quote Post
allplayer.wor...
post pon, 17 lis 2008 - 00:27
Post #19

Nowicjusz
*

"Kilka uwag...
Przydałoby się otwieranie plików przez menu kontekstowe."

W Setup'ie mamy skróty klawiaturowe. Specjalnie nie podwiązaliśmy stałych zmiennych do klawiszy, gdyż ludzie wolą sobie sami ustawić swoje kombinacje i narzucanie komuś nie wchodzi w rachubę.

"Okno programu jest niemal zawsze 'na wierzchu'.

Niestety nie ma odwrotnej możliwości - by pauza była 'na stałe' (tak by odtwarzanie samo się nie włączało). "

Tzn o które okno chodzi ? bo pojawiają się dwa - okno Player'a i Setup ? Jeżeli chodzi o okno SETUP to jest ono istotne gdyż cała metodyka związana z Player'em zakłada że - wszystkie funkcje jak Mux'owanie napisów, Konwertowanie, Dodawanie okładek, Menu itd. musi się odbywać podczas oglądania filmu, co ma na zadanie wyeliminowanie błędów.. wyobraź sobie że chcesz zrobić konwersję pliku, a brak jest np. kodeków do nagrywania .. Czyli aby cokolwiek zrobić z plikiem, ALL powinien go odtworzyć najpierw.

Co do pauzy, to jest tak to zrobione aby wykorzystać funkcję - Autoresume. Dlatego polecam po prostu wyłączenie, i po uruchomieniu na nowo ALL'a - film będzie odtwarzany w tym momencie. Włączona funkcja Pauza - powodowałaby dodatkowe zużycie pamięci przez PC użytkowników a tego nie chcemy.

"Opcja FullScreen na Pulpicie nie działa przy EVR.

(*) Przy odtwarzaniu MPEG-2 z anamorficznym obrazem oraz przy EVR - są nieprawidłowe proporcje.

(*) Przy 'przewijaniu' są 'zacięcia' - tzn. trzeba chwilkę odczekać aż wideo będzie prawidłowo odtwarzane."

Jeżeli chodzi o MPEG-2 to jak już pisaliśmy na forum ALL'a - będzie nowy kodek, ale i przebudowa odtwarzacza by proporcje były zachowane jak należy.. W wersji BETA, którą masz jeszcze tego nie dodaliśmy ... zacięcia podchodzą pod to co napisałem powyżej.

"Przy sprawdzaniu informacji o filtrach DS, nie wiadomo jaka jest ścieżka do filtru ani jaka wersja - nie można sprawdzić właściwości niektórych filtrów (np. AVI splitter'a).
Brak możliwości tworzenia konkretnej konfiguracji filtrów dla wybranych typów plików wideo."

Prawdę mówiąc mamy informacje te dokładnie opisane w skórkach innych niż "Simple" zmień skórkę prawym przyciskiem z panelu i wybierz inną aby zobaczyć ikonkę filtr. Inne skórki są dla tych co lubią grzebać, Simple jest dla tych co oglądać

"Brak możliwości ustawienia domyślnego języka dla audio i napisów przy odtwarzaniu DVD oraz MKV, OGM, ..."

Sprawdź w filtrach na innej skórce

(*) Przy EVR (jak już wiadomo) napisy wyświetlane są na obrazie wideo, ale nie ma możliwości wyświetlania pod obrazem (na powierzchni nakładki).

To prawda, przy EVR na razie nie wyświetlają się pod obrazem, dlatego polecam na filtrach wyjście overlay filtr, gdzie bez problemu będzie można dać pod spodem. Z drugiej strony pracujemy nad własnymi filtrami które rozwiążą sprawę w trybie EVR ale nie w wersji 3.6 tylko następnej.

"(*) Problemy z odtwarzaniem DVD.
(*) Nieprawidłowe wyświetlanie polskich znaków diakrytycznych przy kodowaniu napisów UTF-8.
(*) Uśmieszki w napisach - wygląda na to że jest to sprawka odtwarzacza (sprawdzałem u siebie)"

- już opisałem kwestię nowych kodeków i nowej wersji ALL'a - najlepsze kodeki do DVD wymagają czegoś więcej niż tylko obsługi kodeka.. jak wiesz moglibyśmy dodać kodek do LiveUpdate.. ale nam chodzi o coś więcej.. dlatego wymagane są przeróbki w samym player'ze
- Już jest to załatwione - został dodany suport idx/sub poprzez aktualizację LiveUpdate z 14 listopada
- To opisaliśmy na forum, Setupie należy wybrać język odpowiedni
- to się powtarza.. j.w.
- Uśmieszki w napisach.. jesteś pewien że to ALL ? mamy wbudowane dwa programy do obsługi napisów.. sprawdzimy to... chociaż na ponad 4 mln użytkowników - tylko dwie osoby to zauważyły - bo rozumiem że Ty zrobiłeś przedruk z forum..

"All Container...
Dodane napisy są wyświetlane wyłącznie w ALLplayer (podobnie menu, okładka, ...).
(*) Z drugiej strony (pomijając XSUB) ALLplayer nie potrafi wyświetlać napisów dodanych (w AVI) za pomocą AVI-Mux GUI.
(*) - podczas gdy nie ma takiego problemu w kilku innych odtwarzaczach!

BTW
O konwerterze wideo szkoda wspominać - to nadal mało przydatny i zawodny gadżet (do tego nadal modyfikuje ustawienia ffdshow)."

- No tak.. dodatkowa funkcjonalność jest widoczna w ALLPlayerz'e .. tak jak w DivX Playerz'e są widoczne pliki DivX Ultra (z Menu) to nie oznacza że inne odtwarzacze ich nie otworzą.. jedynie - nie zobaczą CoverFlow, okładki itd. Pracujemy nad kompatybilnością ale z jednym znanym producentem DVD/DivX w Polsce, którego nazwy na razie nie wymienię.

- które Player'y czytają wszystkie pliki z napisami zrobione przez AVI-MuX ? Jeżeli okaże się że jest wiele osób które korzysta z tego i chce abyśmy dodali ten suport to tak zrobimy.

- pracujemy cały czas nad ulepszaniem konwerter'a, chcemy żeby był jak najbardziej przyjazny dla ludzi bez zbędnego grzebania w parametrach. Jak ktos chce eksperymentować to wybierze dedykowany soft. Na razie wypuszczamy przekonfigurowane ustawienia do konwersji mkv hd do avi hd dla Manty i Fergusona'a, potem przyjdzie czas na Iphon'y czy telefony komórkowe - będziesz informowany na bieżąco.

--------------------

+Quote Post
Placio74
post pon, 17 lis 2008 - 02:08
Post #20

®Profesjonalista
Ikona grupy

CYTAT(allplayer.wordpress.com @ pon, 17 lis 2008 - 00:27) *
CYTAT(Placio74 @ nie, 16 lis 2008 - 01:10) *
Kilka uwag...
Przydałoby się otwieranie plików przez menu kontekstowe.

W Setup'ie mamy skróty klawiaturowe. Specjalnie nie podwiązaliśmy stałych zmiennych do klawiszy, gdyż ludzie wolą sobie sami ustawić swoje kombinacje i narzucanie komuś nie wchodzi w rachubę.

Przecież mogą być opcje w menu kontekstowym bez skrótów...

Okno programu jest niemal zawsze 'na wierzchu'.

Tzn o które okno chodzi ? bo pojawiają się dwa - okno Player'a i Setup ? Jeżeli chodzi o okno SETUP to jest ono istotne gdyż cała metodyka związana z Player'em zakłada że - wszystkie funkcje jak Mux'owanie napisów, Konwertowanie, Dodawanie okładek, Menu itd. musi się odbywać podczas oglądania filmu, co ma na zadanie wyeliminowanie błędów.. wyobraź sobie że chcesz zrobić konwersję pliku, a brak jest np. kodeków do nagrywania .. Czyli aby cokolwiek zrobić z plikiem, ALL powinien go odtworzyć najpierw.

Sporo programów ma możliwość włączania/wyłącznia opcji Zawsze na wierzchu.
Nie widzę czegoś takiego w ALLplayer, którego okno domyślnie jest zawsze na wierzchu.
ALLplayer przesłania onka innych programów i konieczna jest minimalizacja lub przesuniecie okna odtwarzacza.

Niestety nie ma odwrotnej możliwości - by pauza była 'na stałe' (tak by odtwarzanie samo się nie włączało).

Co do pauzy, to jest tak to zrobione aby wykorzystać funkcję - Autoresume. Dlatego polecam po prostu wyłączenie, i po uruchomieniu na nowo ALL'a - film będzie odtwarzany w tym momencie. Włączona funkcja Pauza - powodowałaby dodatkowe zużycie pamięci przez PC użytkowników a tego nie chcemy.

Raczej chodzi mi o to że minimalizując program z pauzą, po przywróceniu z minimalizacji zawsze włącza się odtwarzanie.

Dotyczy to np. sytuacji gdy chcę na chwilę spauzować odtwarzanie i usunąć okno odtwarzacza (np. by sprawdzic jakiś plik audio albo napisać coś na forum albo...) - a tym bardziej gdy korzystam ze skrótu Alt+Tab do przełączania zadań.

Opcja FullScreen na Pulpicie nie działa przy EVR.

(*) Przy 'przewijaniu' są 'zacięcia' - tzn. trzeba chwilkę odczekać aż wideo będzie prawidłowo odtwarzane.

Jeżeli chodzi o MPEG-2 to jak już pisaliśmy na forum ALL'a - będzie nowy kodek, ale i przebudowa odtwarzacza by proporcje były zachowane jak należy.. W wersji BETA, którą masz jeszcze tego nie dodaliśmy ... zacięcia podchodzą pod to co napisałem powyżej.

Będzie nowy kodek? Ale jaki i jak dostepny? Tylko nie wspominaj o LiveUpdate.

Zacięcia przy przewijaniu wystepują u mnie przy dowolnym pliku wideo.

Przy sprawdzaniu informacji o filtrach DS, nie wiadomo jaka jest ścieżka do filtru ani jaka wersja - nie można sprawdzić właściwości niektórych filtrów (np. AVI splitter'a).
Brak możliwości tworzenia konkretnej konfiguracji filtrów dla wybranych typów plików wideo.

Prawdę mówiąc mamy informacje te dokładnie opisane w skórkach innych niż "Simple" zmień skórkę prawym przyciskiem z panelu i wybierz inną aby zobaczyć ikonkę filtr. Inne skórki są dla tych co lubią grzebać, Simple jest dla tych co oglądać

Nie o to chodzi...
Przecież pisałem o szczegółach których ALLplayer nie podaje.
Również o ustawianiu kombinacji filtrów - np. aby dla MKV używany był splitter z nowego DivX'a (zamiast Haali).

"Brak możliwości ustawienia domyślnego języka dla audio i napisów przy odtwarzaniu DVD oraz MKV, OGM, ..."

Sprawdź w filtrach na innej skórce

Oczywiscie jest taka możliwość w Haali Media Splitter, ale poza tym...
Pisałem o opcji w odtwarzaczu, a nie 'globalnie' w filtrach.

(*) Problemy z odtwarzaniem DVD.

- już opisałem kwestię nowych kodeków i nowej wersji ALL'a - najlepsze kodeki do DVD wymagają czegoś więcej niż tylko obsługi kodeka.. jak wiesz moglibyśmy dodać kodek do LiveUpdate.. ale nam chodzi o coś więcej.. dlatego wymagane są przeróbki w samym player'ze

Tylko dlaczego akurat ALLplayer ma z tym problemy, podczas gdy np. Windows Media Player już nie...?

- Już jest to załatwione - został dodany suport idx/sub poprzez aktualizację LiveUpdate z 14 listopada

Co zostało dodane? Bez ingerencji w 'system'?

- To opisaliśmy na forum, Setupie należy wybrać język odpowiedni

To nie ma związku.
Pisałem o kodowaniu pliku tekstowego (ANSI, UTF-8, UNICODE), a nie kodowaniu języka (CP-1250, ...).

(*) Uśmieszki w napisach - wygląda na to że jest to sprawka odtwarzacza (sprawdzałem u siebie)

- Uśmieszki w napisach.. jesteś pewien że to ALL ? mamy wbudowane dwa programy do obsługi napisów.. sprawdzimy to... chociaż na ponad 4 mln użytkowników - tylko dwie osoby to zauważyły - bo rozumiem że Ty zrobiłeś przedruk z forum..

Jestem pewien - przeciez napisałem że sprawdzałem...

- które Player'y czytają wszystkie pliki z napisami zrobione przez AVI-MuX ? Jeżeli okaże się że jest wiele osób które korzysta z tego i chce abyśmy dodali ten suport to tak zrobimy.

Na pewno BS.Player i Media Player Classic - DirectVobSub oraz ffdshow również to obsługują.
Napisy w AVI występują raczej rzadko - prawdopodobnie dlatego że to jest niestandardowe (poza specyfikacją?).

+Quote Post
Google Bot

Google Ads

Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Collapse

> Podobne tematy

Temat Odpowiedzi Autor tematu: Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts Topic has attachmentsAllPlayer SubConverter
7 DivX Guy 1,674 środa, 06 czerwiec 2007 - 23:28
Ostatni post: migrena
No New Posts AllPlayer i Wasze filmy - project
0 DivX Guy 806 wtorek, 05 czerwiec 2007 - 13:59
Ostatni post: DivX Guy

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 luty 2012 - 15:12

Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.