|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
czw, 23 kwi 2009 - 18:15
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: śro, 22 kwi 09 Nr użytkownika: 14,914 |
Witam
Za pomocą programu DVDStyler robię Menu, oraz muzyczke w menu wg. jednego z artykułów, ale to nieważne. Mój problem polega na tym, że jak dodaje napisy za pomocą DVDStyler to nie wyświetlają mi się polskie znaki, a z kąd o tym wiem ? Gotowy obraz odpalam za pomocą PowerDVD i normalnie zamiast polskich znaków mam jakieś krzaczki. Wie może ktoś co zrobić aby wyświetlały mi się polskie znaki ? Bardzo proszę o szybki sprawdzony i łatwy sposób. Widzę że nikt nie kuma o co mi chodzi, powiem wam krok po kroku co robie: 1. Uruchamiam program "DVDStyler 1.7.2". 2. Klikam 2 razy na "Menu 1". 3. W dziale "Tło" klikam "..." i wybieram tło. 4. W dziale "Obiekt Wideo" klikam "..." i wybieram audio. 5. Klikam "Ok". 6. Przechodze do zakładki "File Browser", przeciągam "plik z filmem" w miejsce obok "Menu 1". 7. Przeciągam "plik z napisami" tak samo jak plik z filmem. Czyli "Tak". 8. Aby sprawdzić czy napisy dodały się do pliku z filmem, należy 2 razy Lewym Myszki kliknąc na "Tytuł 1" , ścieszka do napisów widoczna jest "tutaj". 9. Przechodze do zakładki "Przyciski", przeciągam "przycisk" na "podgląd menu". 10. Klikam 2 razy na świeżo stworzony "przycisk", obok "Etykieta:" wpisuje Film00 i wciskam "OK". 11. Klikam "Wypal", zaznaczam ptaszka obok "stwórz obraz ISO...", wciskam "Start". 12. Uruchamiam "PowerDVF 5.0.0". 13. Klikam "Wybierz źródło". 14. Wskazuję ścieżkę do folderu "VIDEO_TS" (Z uprzenio wypakowanego obrazu). Płyta DVD się ładnie odtwarza, menu działa jak należy, niestety zamiast polskich znaków mam krzaczki,inaczej mówiąc hińczyki. Bawiłem się już SubRip'em i Gżegżółką XP. Niestety żadnych pozytywnych rezultatów :/ |
|
|
|
pią, 24 kwi 2009 - 22:54
|
|||
![]() ®Profesjonalista Grupa: V-ce Administrator Postów: 2,081 Rozpoczętych tematow: 30 Dołączył: śro, 21 gru 05 Skąd: Janiewice k. Sławna Nr użytkownika: 1,286 |
Swoją drogą ciekawe, że nikt wcześniej nie widział takiego problemu.
Faktycznie sprawdziłem i w wersji 1.7.2 nie udaje się uzyskać polskich znaków. Zmieniłem wersję na 1.7.3 beta 2 i w sumie też nie pomogło. Właściwie obsługa napisów sprowadza się jedynie do dodania ich do projektu. I tyle - żadnych możliwości konfiguracji. Za generowanie i muksowanie napisów do strumienia mpeg2 w programie DVDStyler odpowiada "podprogram" spumux. Konfiguracja podprogramów zapisywana jest w plikach XML, pliki te tworzone są podczas całego procesu generowania obrazu DVD. Podejrzałem "w locie" plik XML odpowiedzialny za muksowanie napisów - niestety, nie są ustawiane żadne opcje, toteż spumux działa na ustawieniach domyślnych, dla których kodowanie znaków ustawione jest na ISO-8859-1. Stąd też brak polskich znaków w końcowym materiale. Udało mi się "zmusić" DVDStylera do zmiany strony kodowej i uzyskania polskich ogonków. Po konfiguracji i ustawieniu programu, nim uruchomimy cały proces przyciskiem Wypal zapisujemy cały projekt Plik > Zapisz jako. Projekt zapisany zostanie w postaci pliku XML. Plik ten następnie wyedytujemy za pomocą edytora plików XML. Może to być np. XML Editor 1.5. Dopiszemy jedną formułkę o treści characterset="CP1250". Przykładowa zawartość pliku przed modyfikacją: i po modyfikacji: Oczywiście tak zmodyfikowany plik XML wczytujemy do DVDStylera i uruchamiamy proces tworzenia DVD. |
||
|
|
|||
nie, 03 maj 2009 - 19:42
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: śro, 22 kwi 09 Nr użytkownika: 14,914 |
Nigdzie niemam tego co zaznaczyłeś,jak ja otwieram ten plik to mam cośtakiego:
CODE <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<dvdstyler videoBitrate="-1" name="DVD" aspectRatio="1" audioFormat="2" videoFormat="2" capacity="0" emptyMenu="1" format="4" jumppad="1"> <vmgm> <menus/> </vmgm> <titleset> <menus> <pgc> <vob pause="inf"> <audio format="1"> D:\XXX\OST_-_Terminator_The_Sarah_Connor_Chronicles_-_2008\OST - Terminator The Sarah Connor Chronicles - 20081 - Samson and Delilah (From Samson and Delilah).mp3</audio> <menu aspectRatio="1" videoFormat="PAL"> <svg width="720" height="576"> <image xlink:href="C:\Documents and Settings\Mariusz\Pulpit\Resident-Evil-4.jpg" width="720" height="576" id="background"/> <defs id="defs"> <svg id="s_button01"> <defs> <text style="dominant-baseline:middle;font-family:MS Shell Dlg 2;font-size:20;font-style:normal;font-weight:normal; text-anchor:middle;" y="50%" id="text" x="50%">Filmik (Sprawdzanie Polskich znakĂłw)</text> |
|
|
|
nie, 03 maj 2009 - 21:09
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: V-ce Administrator Postów: 2,081 Rozpoczętych tematow: 30 Dołączył: śro, 21 gru 05 Skąd: Janiewice k. Sławna Nr użytkownika: 1,286 |
Dziwne, bo to co wkleiłeś to niekompletny dokument.
Napisałeś na PW, że musiałeś wywalić menu żeby udało się zmodyfikować linijkę, ale po tym zabiegu otrzymałeś czarne napisy. Jakim programem otwierasz dokument XML? Sprawdź w WordPadzie albo Wordzie. U mnie z menu wygląda to tak: KOD <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <dvdstyler videoBitrate="-1" name="DVD" aspectRatio="1" audioFormat="3" videoFormat="2" capacity="0" emptyMenu="1" format="4" jumppad="1"> <vmgm> <menus/> </vmgm> <titleset> <menus> <pgc> <vob pause="inf"> <menu aspectRatio="1" videoFormat="PAL"> <svg width="720" height="576"> <rect style="fill:#000000;" width="720" height="576" id="background"/> <defs id="defs"> <svg id="s_button01"> <rect width="100%" height="100%" style="fill:none;fill-opacity:1;" id="background" y="0" rx="5" ry="5" x="0"/> <text style="dominant-baseline:middle;fill:#ffffff;font-family:MS Shell Dlg 2;font-size:26;font-style:normal; font-weight:normal;text-anchor:middle;" y="50%" id="text" x="50%">film00</text> </svg> </defs> <g id="objects"/> <g id="buttons"> <use xlink:href="#s_button01" width="77" y="256" height="27" id="button01" x="312"/> </g> </svg> <button defSize="true" id="button01"> <action audio="-1" subtitle="-1" playAll="false" chapter="0" pgci="1"/> <filename>text-v2.xml</filename> <parameter highlighted="#0000ff" selected="#ff0000" name="text_fill" normal="#ffffff"/> </button> </menu> </vob> </pgc> </menus> <titles> <pgc> <vob doNotTranscode="1" file="E:\videoaudio_pl\testy\VTS_01_5.VOB"> <audio format="1"/> <audio format="1"/> <video format="1"/> <textsub filename="E:\videoaudio_pl\testy\Nowy Dokument tekstowy.srt" characterset="CP1250"/> </vob> <post>call vmgm menu 1;</post> </pgc> </titles> </titleset> </dvdstyler> |
|
|
|
nie, 03 maj 2009 - 21:52
|
|
|
Prośba napisz do mnie na GG: 7907587 to ci objaśnie dokładnie co robie bo tak przez forum to troszke dziwnie :/
PS:Dobra otworzyłem ten plik xml wordpadem chyba dalej dam se rade,a jak nie to tu napisze w czym ma problem Ok wszystko działa,dziękujęci bardzo twoje wskazówki okazały się bardzo,ale to bardzo pomocne |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |