|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
śro, 14 sty 2009 - 21:45
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
EKOVITA - CHLEB PARYSKI
Przeglądając fora najczęściej ludzie piszą "chleb opada lub opada i robi się zakalec". Sam kilka mieszanek zmarnowałem. Zmniejszałem ilość wody i robiłem cuda a co się okazało... Producent napisał: W maszynie wybrać odpowiedni program pieczenie dla chleba wiejskiego, w przypadku wątpliwości zastosować program bazowy - w mojej maszynie nie ma takiej opcji jak "chleb wiejski" więc stosowałem program bazowy jak sugerował producent i zapewne sugeruje się wiele osób (1). Kiedy nic nie wychodziło a chleb ZAWSZE opadał rzutem na taśmę zmieniłem program na (3). Różnica w programach jest następująca: program bazowy dla chleba podstawowego (1) zagniatanie 5min, odpoczynek 5min, zagniatanie 15min, wyrastanie 40min, zagniatanie 10sek, wyrastanie 25min, zagniatanie 15sek, wyrastanie 50min, pieczenie właściwe program dla chleba pełnoziarnistego (3) zagniatanie 5min, odpoczynek 5min, zagniatanie 12min, wyrastanie 1godz5min, zagniatanie 2min, wyrastanie 60min, pieczenie właściwe Jak widać różnica w samym czasie wyrastania jest znacząca. Efekt jakże odmienny. Ciasto pięknie wyrasta, ładnie się opieka i bez problemów wszystko wychodzi. Nie ma problemów z niczym.
1.jpg ( 42,56k )
Liczba pobrań: 7
2.jpg ( 74,28k )
Liczba pobrań: 3Niestety wada mieszadeł (pozostają po nich ślady) im bardziej się ustawią losowo wzdłuż chleba tym dłuższa "szpara".
3.jpg ( 72,93k )
Liczba pobrań: 12
4.jpg ( 64,36k )
Liczba pobrań: 9Chleb bardzo chrupki i delikatny do momentu wystygnięcia. Na drugi dzień nadal bardzo miękki i smakuje jak chleb tostowy. Edycja postu o 21:40 - Dzisiaj na tym chlebie jeszcze obaliłem kolejny mit. Zacznijmy jednak od początku. Standardowo mieszanka ma 1kg. Przepis jest następujący do maszynki: 190ml wody, 330gr mieszanki, 4gr soli, 1łyzeczka cukru oraz 1 łyżka oleju Mieszanka więc pozwala na zrobienie 3 mniejszych chlebków. Skoro już miałem za sobą wersję standardową dzisiaj poszedłem na całość postanowiłem "podwoić" rozmiar jednocześnie obalając pewien mit z którym się spotkałem. W wielu wiadomościach jakie się pojawiają każdy szuka metody na pozbycie się dziur po mieszadłach. Najczęściej jaka się pojawia to wyjęcie mieszadeł po ostatnim mieszaniu. Jednak od razu pojawiało się sporo komentarzy, że ciasto opadnie lub nastąpią inne komplikacje. Ja opieram się na tej konkretnej mieszance (inne też będę próbował). Kiedy ostatni raz zamieszało (przed finalnym wyrastaniem a potem pieczeniem) lekko uchyliłem klapkę (oczywiście w ciepłym pomieszczeniu) błyskawicznie wsunąłem rękę i bez zbędnego ciapania się wyciągnąłem szybko mieszadła i równie szybko klepnąłem ciasto (zostały lekkie dziury po mieszakach). Całość nie trwała dłużej niż 10 sekund. Jaki jest efekt? Dwie MALUTKIE dziurki i pięknie wypieczony i wyrośnięty chleb.
6.jpg ( 112,5k )
Liczba pobrań: 3
5.jpg ( 67,62k )
Liczba pobrań: 5Nie wiem jak inne mieszanki ale dokonałem ważenia samej mąki i wyszło na mojej wadze +-1gr 1kg BTW: Czarne "plamki" to rodzynki - tak na fazkę. Jutro zdjęcia pokrojonego pieczywa. Całkowity czas od momentu wrzucenia składników do wyjęcia gotowego chleba to 3h 42min. Wkrótce jeszcze małe moje spostrzeżenia jakie mam dotyczące samego procesu mieszania i mojej pomocy jaką oferuję maszynie. Waro58 - ja wciąż czekam na Ciebie - w końcu to Ty mnie kiedyś napaliłeś... |
|
|
|
czw, 15 sty 2009 - 17:25
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
Uuuuu ..... Temat zupełnie mi obcy
Potrzebuję edukacji : 1. Co to za maszyna (producent, model) ? 2. Co to za mieszanki i gdzie je kupować ? 3. Czy istnieją też takie automaty, które produkują np. kajzerki ? |
|
|
|
czw, 15 sty 2009 - 19:19
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
1. Mój model to Homebread XXL OW 5000 (z przesyłką do 300 można się zmieścić)
2. Mieszanki kupuję w marketach lub lokalnych większych sklepach typu: Piotr i Paweł, Tesco, Real, Geant itp. Mam zamiar przetestować WSZYSTKIE możliwe mieszanki jakie znajdę w sklepach (drogie i tanie) i opisać je... Cena mieszanek jest różna jak i ich użycie. Najtańszy mój zakup to był za 3.99 a najdroższa bodaj za 5.50. Średnio 2 chleby z mieszanki. Czasami potrzeba drożdże dokupić (ja używam zawsze w proszku) a czasami mieszanka jest gotowa i nic nie trzeba dodawać. Dodatkowo mam zamiar opisać też jak konfitury z tego wychodzą itp. Ogranicza mnie tylko czas... 3. Do kajzerek nie spotkałem (nie mam pojęcia) ale to bagietek widziałem No i ten smak i świeżość. Jak Waldek (Waro58) mi opowiadał kiedyś to tak sobie myślałem (chleb to chleb). Nic bardziej mylnego... |
|
|
|
czw, 15 sty 2009 - 20:48
|
|
![]() Cham forumowy ![]() ![]() Grupa: Przyjaciółka serwisu Postów: 55 Rozpoczętych tematow: 9 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 85 |
Wywołany do odpowiedz, zgłaszam się na przymusowego ochotnika.
Można chleb upiec w piekarniku bez zbędnych kłopotów. Smak marzenie i trwałość 6 dni na pewno. Dłużej nie wiem, bo nigdy tak długo się nie "ostał". Jak będą chętni zamieszczę przepis. WaRo58 Załączam zdjęcie tego chlebka
chleb.jpg ( 56,85k )
Liczba pobrań: 19 |
|
|
|
pią, 16 sty 2009 - 08:01
|
|
|
Termoobieg? Jakie konsekwencje są bez termoobiegu? Na zakwasie?
Wkrótce po zwiększeniu liczby postów przeniosę posty. |
|
|
|
pią, 16 sty 2009 - 10:17
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: V-ce Administrator Postów: 1,620 Rozpoczętych tematow: 46 Dołączył: pon, 05 gru 05 Skąd: Niepołomice Nr użytkownika: 683 |
Niedługo trzeba będzie zmienić opis w nagłówku strony na: o konwersji video&audio, gotowaniu i pieczeniu wiemy wszystko
-------------------- Krzysiek
|
|
|
|
pią, 16 sty 2009 - 19:57
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
Niedługo trzeba będzie zmienić opis w nagłówku strony na: o konwersji video&audio, gotowaniu i pieczeniu wiemy wszystko Obawiam się, że opanowanie sztuki gotowania może być trudniejsze niż kompresowania A tak poważnie, to zostałem właśnie wkręcony. Muszę tylko przestudiować możliwości tych maszynek i zapoznać się z ich funkcjonalnością. |
|
|
|
pią, 16 sty 2009 - 20:49
|
|
![]() Cham forumowy ![]() ![]() Grupa: Przyjaciółka serwisu Postów: 55 Rozpoczętych tematow: 9 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 85 |
Obawiam się, że opanowanie sztuki gotowania może być trudniejsze niż kompresowania A tak poważnie, to zostałem właśnie wkręcony. Muszę tylko przestudiować możliwości tych maszynek i zapoznać się z ich funkcjonalnością. Niekoniecznie, zachęcony Twoim zapałem zamieściłem przepis na bardzo prosty chleb bez maszyny, potrzebny tylko piekarnik. http://www.videoaudio.pl/forum/chleb-bez-a...o-wa-t6344.html Mam nadzieje, że nie bedziesz żałował jak spróbujesz. Pozdrawiam WaRo58 |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |