|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
sob, 09 maj 2009 - 20:08
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
Minął już tydzień od wizyty w kinie i chłodnym, pozbawionym emocji okiem, mogę z czystym sumieniem sporządzić krótką, polecającą ten film recenzję. Zacznijmy jednak od opisu:
CYTAT("filmweb.pl") Walt Kowalski, weteran wojny w Korei i zapiekły rasista z krwi i kości o stalowej woli, żyjący w świecie, który nieustannie ulega zmianom, zostaje zmuszony przez sąsiadów-imigrantów, którzy wraz ze swoją rodziną wprowadzili się po sąsiedzku, do trudnej konfrontacji z własnymi zadawnionymi uprzedzeniami. A wszystko zacznie się od klasycznego samochodu Kowalskiego - Gran Torino z 1972 roku. Film opowiada o uprzedzeniach rasowych i zderzeniu dwóch odrębnych kultur. Widać w nim, że jedna kultura oparta na szacunku dla starszych, pokorze i pokoju może czerpać najgorsze wzorce z innej kultury i odwrotnie. Krótko mówiąc nieco moralizatorski obraz, ale opowiedziany w taki sposób, że ogląda się go bez poczucia nudy. Daleki jest też od stawiania oczywistych tez, jakimi karmić umysły potrafią ci, którzy uważają się za przykład dla innych. Trzeba przyznać, że momentami jest to komedia (choć z nutą goryczy), ale całość ma zrównoważone tempo i opowiedziana jest bardzo profesjonalnie. No to Panie Eastwood, odwaliliście kawał dobrej roboty. Należy się 9/10 jak psu miska. Polecam. |
|
|
|
sob, 10 paź 2009 - 22:12
|
|
![]() Nowicjusz ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 8 Rozpoczętych tematow: 10 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Dębica Nr użytkownika: 51 |
Wiesz co Krzych oglądałem ten film.
Moim skromnym zdaniem Clint Eastwood wspiął się na wyżyny swojego kunsztu aktorskiego. Nie będę streszczał filmu, bo kto chce może go zobaczyć w kinach, temat może oklepany, ale zagrany przez Eastwooda'a bohater dla mnie po prostu The Beast Oczywiście Pozdrawiam Salem ( długo nie widziany na tym forum ) -------------------- Skoro może być gorzej to znaczy nie jest źle, a skoro nie jest źle to jest dobrze.
Pozdrowienia Salem |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |