|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
nie, 27 cze 2010 - 18:59
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 6 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: nie, 27 cze 10 Nr użytkownika: 15,609 |
Witajcie,
wiem, ze jest sporo podobnych tematow i o ile wiem jak nagrac te pliki na DVD aby zrobic DVD Audio to nie potrafie sobie poradzic ze standardowym DTS CD. Pliki maja rozszerzenie dts i maja Sampling Frec 48000. Zmiana rozszerzenia na wav oraz proba nagrania na CD nic nie daje. Prosze o pomoc jak w temacie. pozdrawiam |
|
|
|
pon, 28 cze 2010 - 11:20
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,545 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Supraśl Nr użytkownika: 47 |
Musisz reenkodować DTS tak żeby częstotliwość próbkowania była równa 44.1kHz. Przydatne oprogramowanie: http://www.minnetonkaaudio.com/index.php?o...=88&lang=en. DTS możesz dekodować do WAV-PCM i resamplować za pomocą foobar2000 i wtyczki do DTS.
-------------------- 130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
|
|
|
|
pon, 28 cze 2010 - 18:21
|
|||||
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 6 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: nie, 27 cze 10 Nr użytkownika: 15,609 |
Witaj,
dzieki za odpowiedz. Za mna juz kilka dni prob i testow wiec ogolnie wiem o co chodzi ale za nic nie potrafie tego zrobic. Mam zainstalowany Surcode CD Pro DTS w wersji 1.0.20. Za pomoca BeSweet 1.5b31 staram sie uzyskac 6 plikow wav FR,FL, C, SR,SL + LFE pliki te teoretycznie powstaja po transcodingu ale maja tylko po 48kB. Stosuje BeSweet.dll Special tak aby nie odwracac kanalow. Pozniej te pliki staram sie scalic za pomoca Surcode w jeden WAV-DTS ale nic mi z tego nie wychodzi. Surcode nie pozwala rozpoczac Encodingu gdyz zarowno Start jak i End jest 00-00-00-00. Dostaje komunikat jak w zalaczeniu. Wartosci Start i End nie mozna edytowac. Nie wiem albo cos zle ustawiam w GUI BeSweeta albo moze inna droga to zrobic mozna. W zalaczeniu tez ustawienia z BeSweeta. Czy mozesz mnie pokierowac jak krok po kroku to zrobic. Co prawda mam te dtsy nagrane na DVD ale chaptery mi nie dzialaja pomimo tego, ze sa i czasem plyty sie zatrzymuja. Zdecydowanie wole DTS CD. pozdrawiam Jeszcze jedno. Foobar z DTSem convertuje mi te pliki dts do wav. Czy sa to Wav DTS czy zwykle stereo? Jesli sa to WAVy DTS to objetosc plikow jest bardzo duza i nie wejdzie na CD. Co z tym zrobic ?? |
||||
|
|
|||||
pon, 28 cze 2010 - 20:13
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,545 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Supraśl Nr użytkownika: 47 |
Tu masz co nieco informacji na temat dekompresji DTS da WAV-PCM http://www.videoaudio.pl/forum/Konwersja-D...enia-t4335.html - nie sugeruj się tytułem tematu.
CYTAT Jesli sa to WAVy DTS to objetosc plikow jest bardzo duza i nie wejdzie na CD. Co z tym zrobic ?? Na płytę Audio-CD wejdzie ok 800MB (mam oczywiście na myśli płytę, na którą wchodzi 700MB zwykłych danych). Pamiętaj o tym, że zwykłe WAV-PCM dwukanałowe ma przepustowość 172 KB/s, WAV-DTS też ma 172 KB/s tylko tam jest 6 kanałów. Jeśli po kodowaniu za pomocą Surcode, pliki mają objętość większą niż 800MB, to nie pozostaje nic innego jak użyć Delacut i je obciąć tak, żeby się mieściły na płycie. EDIT: Foobara używałem wieki temu. Z tego co pamiętam to na wyjściu powinno być 6 oddzielnych plików WAV-PCM, które ładujesz do Surecode. Oczywiście nie zapomnij o resamplingu. Jak będziesz miał problemy to możesz użyć tranzcode (link wyżej). -------------------- 130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
|
|
|
|
pon, 28 cze 2010 - 22:10
|
|
|
Wiec robie tak:
- Tranzcode bez problemu dzieli mi dtsa na 6 wavow 48000 - jednak z tym BeSweet cos bylo nie tak - Pozniej Foobar convertuje mi je bez problemu na 44100 - i zaczynaja sie schody gdyz Surcode nie chce ich scalic gdyz zawsze plik Center jest o 1kB mniejszy od pozostalych kanalow co z tym zrobic - plik ten zmniejsza sie po resamplingu. przed wszystkie sa rowne |
|
|
|
pon, 28 cze 2010 - 22:25
|
|
Możesz obciąć końcówkę pozostałych kanałów (lub dodać ciszę do center, tak, żeby wyrównać rozmiar względem pozostałych kanałów) albo użyć innego softu do resamplingu np SSRC (tudzież Audacity, BeLight (też korzysta z SSRC), GoldWave, SoundForge, WavLab, Adobe Audition).
-------------------- 130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
|
|
|
|
wto, 29 cze 2010 - 10:26
|
||
|
Mrówka, dziekuje za cierpliwosc.
Jakims cudem foobar w koncu zrobil resampling bez zmiany rozmiaru Centrala SurCode w koncu to polaczyl do kupy ale... no wlasnie powstal z tego plik jak na zalaczeniu. Moim zdaniem to zwykly wav stereo. SurCode dostal do polaczenia 6 plikow mono 44100 32bity a zrobil z tego jeden 2-ch 44100 16-bit Pomocy... |
|
|
|
||
wto, 29 cze 2010 - 11:29
|
|
Myślę, że Twoje obawy są bezpodstawne. Nagraj płytkę, sprawdź a przekonasz się, że miałem rację. Zresztą odtwórz plik w VLC i naciśnij Ctrl+i - zakładka Szczegóły kodeka.
|
|
|
|
wto, 29 cze 2010 - 11:34
|
|
|
no wlasnie teraz nie mam jak sprawdzic i dla tego napisalem ale faktycznie te nowe wavy na Playerach bez DTS tylko szumia wiec wyglada na to ze masz racje.
Kupa roboty z tym przerabianiem ale jesli efekt koncowy bedzie oczekiwany to warto. Jeszcze jedno pytanie jesli mozesz czy przy takiej kolejnosci dzialan: - Tranzcode - Foobar - SurCode nalezy zamieniac kanaly podstawiajac do SurCoda czy sa one poprawnie opisane w plikach wychodzacych z Tranzcoda? |
|
|
|
wto, 29 cze 2010 - 17:19
|
|
Kolejność kanałów będzie OK. Zresztą sam możesz sprawdzić http://sverigesradio.se/laddahem/multikana...test_011212.zip Co prawda nie po naszemu ale może przy okazji nauczysz się szwedzkiego
|
|
|
|
wto, 29 cze 2010 - 17:45
|
|
|
plytki sprawdzilem. tak jak pisales wszystko jest ok. wielkie dzieki za pomoc i cierpliwosc...
za jezyki skandynawskie serdecznie dziekuje |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |