|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
czw, 01 lut 2007 - 21:19
|
|
|
Bywalec ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 112 Rozpoczętych tematow: 39 Dołączył: nie, 14 sty 07 Nr użytkownika: 10,524 |
Szanowni Forumowicze. Jak poziom moich pytań wkrótce wskaże, jestem ciągle jeszcze dyletantem, ale czynię starania, aby ten stan przeszedł jak najszybciej do przeszłości (;postępy nie są może imponujące, ale jednak zauważalne...), a poza tym przecież każdy z nas nim kiedyś był (niektórzy może tylko jedynie tego już nie pamiętają...) Tyle tytułem samousprawiedliwienia, a teraz do rzeczy. Dwa pytania:
1. Jak zrobić zrzut z ekranu (bądź aplikacji danego programu np: GSpot'u) i jak następnie wkleić go do treści wiadomości zamieszczanej na forum? 2. Jak skopiować, zapamiętać, zapisać czy jakby tam tego nie nazwać (, a tak przy okazji właśnie; jak to się właściwie fachowo nazywa) dowolną stronę internetową w jej oryginalnej i nie zmienionej postaci, tak, aby można ją było następnie w dowolnej chwili i bez konieczności podłączenia do internetu odtworzyć i obejrzeć w komputerze? (Chodzi mi o coś takiego, jak "zachowanie jako" np. utworzonego dokumentu Microsoft-Word'owskiego, ale nie poprzez "zaznaczenie całości" i "wklejenie" do jakiegoś edytora tekstu, ale tak, jak wspomniałem, w całej jego pierwotnej postaci.) Licząc na kompetentną i szczegółową odpowiedź, pozdrawiam Wszystkich. |
|
|
|
czw, 01 lut 2007 - 21:26
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,545 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Supraśl Nr użytkownika: 47 |
Ad 1. Alt + Prt Scr w aktywnym oknie. Następnie wklej (ctrl+v lub Edit --> Paste) zawartość schowka do Irfan View i zapisz jako PNG. Na koniec dodaj załącznik (Choose + Wyślij). W zarządzaniu załącznikami wybierz jego nazwę i naciśnij "+".
Ad 2. W IE menu Plik --> Zapisz jako --> Strona sieci Web, kompletna. -------------------- 130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
|
|
|
|
czw, 01 lut 2007 - 21:45
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
1. Jak zrobić zrzut z ekranu (bądź aplikacji danego programu np: GSpot'u) Zerknij na ten artykuł. A dokładnie na część Tworzenie zrzutów ekranu. -------------------- |
|
|
|
czw, 01 lut 2007 - 22:01
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: V-ce Administrator Postów: 2,081 Rozpoczętych tematow: 30 Dołączył: śro, 21 gru 05 Skąd: Janiewice k. Sławna Nr użytkownika: 1,286 |
1. Jak zrobić zrzut z ekranu (bądź aplikacji danego programu np: GSpot'u) i jak następnie wkleić go do treści wiadomości zamieszczanej na forum? Podam na przykładzie IrfanView Wykonujemy zrzut: 1. Uruchamiasz aplikację, przechodzisz do menu Opcje > Przechwyć ekran/okno > zaznaczasz Aktywne okno > zaznaczasz Wykonuj przechwyt Klawiszami, definiujesz skrót naciskając kombinację klawiszy (np. CTRL + F11) > Dołączaj wskaźnik myszy możesz odznaczyć > zaznacz Pokazuj przechwycony obraz w IrfanView > Wykonaj. 2. Wybierasz okno, które chcesz przechwycić (musi się stać aktywne) i wciskasz kombinację klawiszy zdefiniowaną wcześniej. IrfanView przechwyci aktywne okno. Obraz zapisujesz przechodząc kolejno Plik > Zapisz jako. W polu Zapisz jako typ polecam wybrać PNG i ustawić stopień kompresji na 9. Nadajesz nazwę i zapisujesz. 3. Jeśli chcesz zapisać tylko fragment aktywnego okna zaznaczasz w oknie IrfanView właściwy fragment i uzywasz kombinacji klawiszy Ctrl + Y, by usunąć resztę. Obraz zapisujesz jak wyżej. Dodajemy obraz do postu: Naciskamy przycisk pełnej odpowiedzi , w sekcji załączniki naciskamy Przeglądaj, znajdujemy nasz obraz na dysku komputera i otwieramy go. Naciskamy i czekamy, aż obrazek dotrze na serwer. Na tym możemy poprzestać. Obrazek zostanie dodany do postu jako załącznik.Jeśli jednak chcemy, aby obrazek znalazł się w konkretnym miejscu naszej wypowiedzi (szczególnie wtedy, gdy chcemy dodać kilka zrzutów) umieszczamy kursor (migająca kreseczka) we właściwym miejscu swojego tekstu i z rozwijanej listy Zarządzaj obecnymi załącznikami klikamy na przy właściwym załączniku (obrazku). W treści wypowiedzi pojawi się zapis podobny do tego: [atachment=1985:obrazek.png]. 2. Jak skopiować, zapamiętać, zapisać czy jakby tam tego nie nazwać (, a tak przy okazji właśnie; jak to się właściwie fachowo nazywa) dowolną stronę internetową w jej oryginalnej i nie zmienionej postaci, tak, aby można ją było następnie w dowolnej chwili i bez konieczności podłączenia do internetu odtworzyć i obejrzeć w komputerze? (Chodzi mi o coś takiego, jak "zachowanie jako" np. utworzonego dokumentu Microsoft-Word'owskiego, ale nie poprzez "zaznaczenie całości" i "wklejenie" do jakiegoś edytora tekstu, ale tak, jak wspomniałem, w całej jego pierwotnej postaci.) Jeśli chcesz zachować tylko jedną stronę możesz to zrobić w samej przeglądarce internetowej. W Firefoksie wybierasz Plik > Zapisz stronę jako, nadajesz nazwę i zapisujesz. W wyniku tej operacji utworzony zostanie dokument html i folder o takiej samej nazwie jak html, a w nim wszystkie obrazki, szablony itp. Jak chcesz ściągnąć całą zawartość jakiejś strony, żeby oglądać ją offline, to musisz użyć odpowiedniego narzędzia, np. Teleport Pro, ale musisz się liczyć z tym, że używając takiego programu możesz zostać zbanowany generując duży ruch na stronie. Niektóre strony mogą zajmować nawet kilkaset MB. |
|
|
|
czw, 01 lut 2007 - 23:50
|
|
|
Bywalec ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 112 Rozpoczętych tematow: 39 Dołączył: nie, 14 sty 07 Nr użytkownika: 10,524 |
Panowie (a może i Panie), pragnę się upewnić (co nie zostało jednoznacznie stwierdzone i tym samym pozostawione do obróbki mojej wyobraźni), że wymienione w odpowiedziach dwa pojęcia: Irfan View i XnView to jakieś oprogramowanie, którego nie ma na wyposażeniu Windows'a XP i muszę je po prostu jakoś najpierw ściągnąć, aby przy ich pomocy dokonywać upragnionych "zrzutów z ekranu". Czy tak?
|
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 00:06
|
|
![]() sponsor serwisu ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 115 Rozpoczętych tematow: 39 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 94 |
Tak
-------------------- Pozdrawiam wszystkich fanów Toma Waitsa !
|
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 00:11
|
|
![]() sponsor serwisu ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 531 Rozpoczętych tematow: 86 Dołączył: wto, 28 lut 06 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 4,755 |
Dokładnie tak musisz zrobić.Tutaj masz Xnviev a tutaj Irfan View
-------------------- |
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 07:29
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
Prawie jak poradnik. Wątek przyklejam.
|
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 10:23
|
|
![]() sponsor serwisu ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 115 Rozpoczętych tematow: 39 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 94 |
Dodam jeszcze, ze zrzuty ekranu lub jego fragmentów możemy wykonać programem Hyper Snap.
CYTAT HyperSnap służy do przechwytywania ekranów z systemu Windows (zrzuty ekranu) oraz obróbki i edycji otrzymanych w ten sposób obrazów. Wersja 6 wprowadza dodatkowo możliwość kopiowania tekstu z praktycznie każdego miejsca ekranu! Umożliwia też zrzuty z gier komputerowych pracujących w trybie pełnoekranowym, używających drajwerów DirectX lub Glide, a także z niektórych programów odtwarzających video.
-------------------- Pozdrawiam wszystkich fanów Toma Waitsa !
|
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 12:57
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,545 Rozpoczętych tematow: 22 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Supraśl Nr użytkownika: 47 |
CYTAT Panowie (a może i Panie), pragnę się upewnić (co nie zostało jednoznacznie stwierdzone i tym samym pozostawione do obróbki mojej wyobraźni), że wymienione w odpowiedziach dwa pojęcia: Irfan View i XnView to jakieś oprogramowanie, którego nie ma na wyposażeniu Windows'a XP i muszę je po prostu jakoś najpierw ściągnąć, aby przy ich pomocy dokonywać upragnionych "zrzutów z ekranu". Czy tak? Szaroczek, możesz użyć Alt + Prt Scr z klawiatury + Paint i zapisywać do jpeg, ale to trochę hardkorowe rozwiązanie. Szkoda, że Paint nie obsługuje kompresji do PNG - byłby idealnym narzędziem dla mnie. -------------------- 130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
|
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 13:43
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,828 Rozpoczętych tematow: 32 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 91 |
moj paint nie obsluguje nawet jpg, ale to tylko trauma pourazowa po jakims padzie systemu
-------------------- |
|
|
|
pią, 02 lut 2007 - 17:45
|
||
![]() ®Profesjonalista Grupa: V-ce Administrator Postów: 2,081 Rozpoczętych tematow: 30 Dołączył: śro, 21 gru 05 Skąd: Janiewice k. Sławna Nr użytkownika: 1,286 |
Szkoda, że Paint nie obsługuje kompresji do PNG - byłby idealnym narzędziem dla mnie. Jak to nie obsługuje, jak obsługuje: Wada jest taka, że kompresja nie jest tak efektywna jak w IrfanView przy ustawieniu stopnia 9. Porównując - Paint tworzy PNG o jakieś 20-40% większe. |
|
|
|
||
pią, 02 lut 2007 - 23:54
|
|
|
Może nie wyczerpię jeszcze Waszej cierpliwości, ale chciałbym jeszcze wiedzieć:
Kruszon: Dlaczego twórca artykułu do którego mnie odesłałeś i który z uwagą przeczytałem (w zakresie oczywiście dotyczącym zrzut. z ekr.) oznajmia, że: "Przed przystąpieniem do robienia zrzutów zmieniamy wygląd pulpitu na styl Klasyczny Windows." Czy to jest konieczne i ewentualnie dlaczego nie możemy pozostawić stylu "XP" do którego tak przywykłem i dobrze się w nim czuję? Dj AnT: Dięki twojej instrukcji opanowałem kopiowanie stron web (chociaż w moim zupdatowanym do "7" IE'rze nie ma w ogóle "menu", ale za to znalazłem tą funkcję pod ikonką "Page". Dalej; wiem, że to żałosne, ale nie potrafię z efektem wykonać twoich instrukcji dotyczących zrzutów z ekranu. Przede wszystkim rozumiem, że pierwsza wymaga posiadania wspomnianego wcześniej programu "Irfan View", (skoro mam "następnie wkleić zawartość schowka do Irfan View") i dlatego musi poczekać, aż go zdobędę, co nie powinno być trudne, skoro Wasyl umieścił nawet do niego link. (Dzięki Wasyl!). Druga natomiast odwołuje się do znajdującego się w Windows XP (a zatem posiadanego przez mnie, chociaż nigdy nie wcześniej nie uruchamianego Dalej; czy można tą operację (tj. zrzut z ekranu) wykonać z poziomu otwartej aplikacji Paint'u, jako alternatywa do metody wykorzystującej skróty klawiaturowe (, którą jednak także chciałbym opanować). Diamond: Napisałeś: "Prawie jak poradnik. Wątek przyklejam." Nie rozumiem, jaki i gdzie jest ten "wątek"... tolkien 1980: Dzięki za wyczerpującą instrukcję (poświęciłeś na nią sporo czasu, mam tego świadomość!), jak przerobię metodę z "Paint'em", biorę się za nią! Pozdrawiam Wszystkich. |
|
|
|
sob, 03 lut 2007 - 00:04
|
|
![]() Cham forumowy ![]() ![]() Grupa: Przyjaciółka serwisu Postów: 55 Rozpoczętych tematow: 9 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 85 |
Paint to aplikacja w Windows
Znajdziesz ją klikając kolejno: Start->Wszystkie programy->Akcesoria->Paint |
|
|
|
sob, 03 lut 2007 - 00:38
|
|
|
WaRo58: to wiem, że to aplikacja w Windows'sie, bo ją już tam znalazłem, ale mi chodzi o to, jak przy jej pomocy zrobić "zrzut z ekranu" przy pomocy skrutów klawiaturowych opisanych w instrukcji Dj AnT'a, a także, jak zrobić taki zrzut z poziomu otwartej aplikacji Painta, bo myślę, że skoro "skrutami klawiaturowymi" da się to zrobić, to pewnie przy pomocy menu z Paint'a też.
|
|
|
|
sob, 03 lut 2007 - 01:09
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,323 Rozpoczętych tematow: 89 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 |
... bo myślę, że skoro "skrutami klawiaturowymi" da się to zrobić, to pewnie przy pomocy menu z Paint'a też. Nie... to nie są skróty Painta. Ech... Print Screen - Wikipedia: CYTAT Jeden z klawiszy specjalnych znajdujących się na standardowej klawiaturze m.in. w komputerach klasy PC. Oryginalnie klawisz Print Screen po naciśnięciu powodował wydrukowanie na domyślnej drukarce zrzutu ekranu (działał zazwyczaj tylko dla ekranów tekstowych). W dzisiejszych czasach znaczenie tego klawisza jest różne. Pod systemami Microsoft Windows naciśnięcie jego powoduje zapis w schowku systemowym zawartości ekranu. Nota bene... w plikowni jest dość wygodny programik - FastStone Capture. |
|
|
|
sob, 03 lut 2007 - 08:53
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
Kruszon: Dlaczego twórca artykułu do którego mnie odesłałeś i który z uwagą przeczytałem (w zakresie oczywiście dotyczącym zrzut. z ekr.) oznajmia, że: "Przed przystąpieniem do robienia zrzutów zmieniamy wygląd pulpitu na styl Klasyczny Windows." Czy to jest konieczne i ewentualnie dlaczego nie możemy pozostawić stylu "XP" do którego tak przywykłem i dobrze się w nim czuję? Ja wspomogę Piotra jeżeli pozwolisz. Dzieje się tak dlatego ponieważ ja preferuje zapis do .png jeżeli można a nie do .jpg czy też .gif. Zawsze kiedy robimy zrzuty ekranu z programów zapisujemy je do .bmp a następnie hurtowo zmieniamy do .jpg, .png i .gif skąd następnie wybieramy obrazki najmniejsze wagowo. Podczas wielu zabaw stwierdzono, że .png nie bardzo przepada za kolorami. Stąd też aby zaoszczędzić transfery, ładowanie pozostając przy najwyższej jakości do robienia zrzutów używamy podkładu "klasycznego windowsa xp". W załączniku porównanie. Klasyczny wygląd vs kolorowy. Oszczędność 20kb. Pomnóż to przez ilość obrazków w artykule a następnie przez ilość odsłon artykułu a wyliczysz jakie są oszczędności :-) Dodam, że raz jest 20kb a raz 50kb... |
|
|
|
sob, 03 lut 2007 - 10:35
|
|||||
W załączniku porównanie. Klasyczny wygląd vs kolorowy. Oszczędność 20kb. Ja dodam, że klasyczny wygląd nawet mi lepiej leży niż Styl XP - lubię prostotę. Sam stosuję własną kompozycję (wizualnie dla mnie o wiele przyjemniejszą) i oszczędzającą nawet do kilku kB na zrzucie. Dla porównania moja kompozycja vs. klasyczny Windows w IrfanView ze stopniem kompresji "9" formatu png: To samo w Paint-cie, ale tu kompresja wypada blado w porównaniu z IrfanView: Jak widzisz już na samym klasycznym Windows stosując IrfanView i własną kompozycję zaoszczędziłem 150% miejsca, czyli dodatkowo mógłbym upchnąć gratis jeszcze półtora zdjęcia - to dużo. Kiedyś z tym walczyłem przygotowując się do pisania artykułów dla serwisu. |
||||
|
|
|||||
sob, 03 lut 2007 - 13:01
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
Kruszon: Dlaczego twórca artykułu do którego mnie odesłałeś i który z uwagą przeczytałem (w zakresie oczywiście dotyczącym zrzut. z ekr.) oznajmia, że: "Przed przystąpieniem do robienia zrzutów zmieniamy wygląd pulpitu na styl Klasyczny Windows." Czy to jest konieczne i ewentualnie dlaczego nie możemy pozostawić stylu "XP" do którego tak przywykłem i dobrze się w nim czuję? Twórcą artykułu jest niejaki Kruszon Zrzuty owszem możesz robić w stylu XP, lecz instrukcja była pisana jak robić zrzuty na potrzeby artykułów. A jakie są tego powody? Myślę, że Diamond wyjaśnił to w sposób wyczerpujący. -------------------- |
|
|
|
sob, 03 lut 2007 - 18:15
|
|
|
Dziękuję za wyjaśnienie zasadności robienia zrzutów z Windowsa Dlassic. Zrozumiałem, pojąłem!
Dalej jednak nie wiem, jak fizycznie zrobić zrzut z ekranu przy pomocy Paint'a według instrukcji Dj AnT'a; cytat: "Szaroczek, możesz użyć Alt + Prt Scr z klawiatury + Paint i zapisywać do jpeg". Naciskam klawisze Alt + Prt Scr przy aktywnym oknie wybranej aplikacji i nic się nie dzieje (,przynajmniej nic widocznego na ekranie.) Dodatkowo wciąż nie wiem, jak wykonać w praktyce instrukcję: "+ Paint i zapisywać do jpeg"...? |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |