IPB
Informacje na temat kosztów utrzymania serwisu oraz aktualnych dotacji
Nazwa Koszta Dotacje Pozostało Termin
Domena (rok) 120 120 0 31.12.2011
Serwer www (rok) 427 80 367 20.04.2012
Lista użytkowników, którzy wsparli nasz serwis

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj
2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Mp4 co to jest?
Ocena 5 V
Kosiarz Umysłów
post nie, 11 cze 2006 - 12:09
Post #1

Bywalec
**

Grupa: Użytkownik
Rozpoczętych tematow: 70
Nr użytkownika: 337

Witamm

Ostanio slysze o reklamach odtwarzaczy mp4. Co to jest? to tylko nazwa odtwarzaczy czy nowy format zapisu zastepujący mp3? Bo nic o tym nie moge znalezc sensownego

--------------------
AMD Sempron 3000+ 1,81 GHz | 768 MB DDR RAM | NVIDIA GeForce 4 440, 64MB | Realtek RTL 8139 | Logitech Keyboard | Maxtor 80GB | Segete 40GB | LiteON DVDRW 1673s | PIONEER DVD-ROM-105| Creativie SBS390 | HP psc 1350 | NET 512 kbit/s |Mandriva 2007 PP
Go to the top of the page

+Quote Post
Folo
post nie, 11 cze 2006 - 17:08
Post #2

Bywalec
**

Rozpoczętych tematow: 2
Nr użytkownika: 5,833

MP4
Koder o nazwie MP4 to swego rodzaju oszustwo. Format ten oparty jest na technologii MPEG-4 i standardzie AAC, lecz stanowi zastrzeżone rozwiązanie firmowe. Twórca formatu MP4, firma Global Music One, zdecydował się nazwać swoje dzieło w taki sposób licząc zapewne na ?podczepienie się? pod ewentualny sukces formatu MPEG-4.

Format zapewniającym wysoką jakość i dobrą kompresję. Każdy plik MP4 zawiera w sobie odtwarzacz, więc użytkownik nie musi posiadać programu obsługującego ten format. Pliki MP4 ?opakowane w format DAP (Digital Audio Postcard, czyli cyfrowa pocztówka dźwiękowa) mogą być rozprowadzane za darmo przez właściciela praw autorskich i przekazywane dalej przez użytkowników.

Pliki takie mogą zawierać łącza do witryn internetowych udostępniających dodatkowe informacje lub umożliwiających zakup albumu. Pomimo swoich zalet, format DAP nie rozpowszechnia się zbyt szybko. Firma Global Music, wraz z kilkoma wytwórniami, które do niej dołączyły, regularnie publikuje nowe utwory w formacie MP4, jednak działalność ta ma stosunkowo ograniczony zakres, a liczba dostępnych utworów MP4 jest praktycznie niezauważalna w stosunku do liczby legalnych i nielegalnych plików w formacie MP3 i innych.

Wielu uważa, że Global Music, poprzez zawłaszczenie nazwy nowopowstającego, otwartego standardu, postąpiła nieuczciwie. W ten sposób naraziła się na krytykę ze strony użytkowników innych formatów. Otwarte standardy, takie jak MPEG-4, zapewniają w pewnej mierze możliwość przenośności i współpracy różnych rozwiązań, zaś standardy zamknięte mają za zadanie jedynie opanować fragment rynku, przynosząc zysk pojedynczej firmie. Udostępnione w Internecie zamknięte rozwiązanie nie cieszą się więc wielkim zainteresowaniem. Poza tym, Global Music jak na razie woli współpracować bezpośrednio z wytwórniami i dotychczas nie udostępniła wersji kodera przeznaczonej dla zwykłych użytkowników. Powyższe cechy formatu MP4 przesądzają o jego przegranej w rywalizacji z MP3.

info Wikipedia

--------------------
"Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste"

+Quote Post
Suchy
post nie, 11 cze 2006 - 17:21
Post #3

Już coś wiem

Grupa: Przyjaciel serwisu
Rozpoczętych tematow: 12
Nr użytkownika: 394

Może prościej i jaśniej.
MP4 to kontener o określonym standardzie i normie ISO. To co wchozi w zawartośc tego kontenera to uż inna bajka. Może to być dźwięk kodowany w AAC (Advanced Audio Coding) autorstwa róznych firm (jest kilka "standardów" AAC), może to być dźwięk w innym przyjmowanym przez MP4 formacie (np. MP3). Może to byc obraz kompresowany kodekami zgodnymi ze standardem MPEG-4 ASP, czy też kodekami zgodnymi ze standardem AVC.

Zatem utożsamianie MP4 z jakością zawartego materiału jest jak najbardziej nietrafione i nie powinno mieć miejsca.

--------------------

+Quote Post
zegarek84
post nie, 11 cze 2006 - 19:13
Post #4

Już coś wiem

Rozpoczętych tematow: 18
Nr użytkownika: 8,164

Suchy dobrze napisal zas Folo widze wstawia odpowiedzi nie wiedzac samemu co to jest, mp4 to w zasadzie kontener plikow nowszy od avi, swoja funkcjonalnoscia jest zblizony do mkv (matroski), jednak ja osobiscie wole pakowac do mp4, mozna w tych formatach zawrzec takrze kilka strumieni audio i rozdzialy jak w dvd

--------------------

+Quote Post
Kruszon
post nie, 11 cze 2006 - 19:26
Post #5

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

Grupa: Administrator
Rozpoczętych tematow: 165
Nr użytkownika: 6

QUOTE(zegarek84 @ Jun 11 2006, 19:13 ) *
ja osobiscie wole pakowac do mp4, mozna w tych formatach zawrzec takrze kilka strumieni audio i rozdzialy jak w dvd

A w Matrosce lub OGM to niby nie można?

--------------------

+Quote Post
Kosiarz Umysłów
post nie, 11 cze 2006 - 21:46
Post #6

Bywalec
**

Rozpoczętych tematow: 70
Nr użytkownika: 337

No ale ogólnie to czy ten format ma jakąs przyszlosc? czy zastąi mp3? czy moze lepiej dac sobie z nim spokój i o nim zapomniec? jaka jest wasza rada?

--------------------
AMD Sempron 3000+ 1,81 GHz | 768 MB DDR RAM | NVIDIA GeForce 4 440, 64MB | Realtek RTL 8139 | Logitech Keyboard | Maxtor 80GB | Segete 40GB | LiteON DVDRW 1673s | PIONEER DVD-ROM-105| Creativie SBS390 | HP psc 1350 | NET 512 kbit/s |Mandriva 2007 PP

+Quote Post
Diamond
post nie, 11 cze 2006 - 22:03
Post #7

Taki sobie nikt
Ikona grupy

Rozpoczętych tematow: 458
Nr użytkownika: 1

Pamiętam jak było z MKV. Tyle zachwytu, sami robiliśmy arty jakie cuda można z tego zrobić i bajery (Henryk Kwinto brylował w tym). Efekt jest taki, że i tak każdy pozostał przy AVI pomimo OLBRZYMICH możliwości MKV.

+Quote Post
migrena
post nie, 11 cze 2006 - 23:48
Post #8

®Profesjonalista

Rozpoczętych tematow: 32
Nr użytkownika: 91

QUOTE(Diamond @ Jun 11 2006, 22:03 ) *

Pamiętam jak było z MKV. Tyle zachwytu, sami robiliśmy arty jakie cuda można z tego zrobić i bajery (Henryk Kwinto brylował w tym). Efekt jest taki, że i tak każdy pozostał przy AVI pomimo OLBRZYMICH możliwości MKV.

...z powodu kompatybilnosci ze stacjonarnymi odtwarzaczami, z ktora nawiasem mowiac i tak jest roznie, ale wielkimi krokami zbliza sie h264 - drzyj aviku

cale szczescie ze srodowisko anime ruszylo sie w dobrym kierunku i duza czesc "produkcji" jest wlasnie w mkv (juz od dluzszego czasu jestem rozpieszczany dzwiekiem i napisami w kilku jezykach, rozdzialami itp tongue.gif )

[edit]
acha, mp4 z jakiegos powodu nie ma mozliwosci przechowywania ac3

--------------------

+Quote Post
Kruszon
post pon, 12 cze 2006 - 08:28
Post #9

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

QUOTE(Kosiarz PC @ Jun 11 2006, 21:46 ) *

No ale ogólnie to czy ten format ma jakąs przyszlosc? czy zastąi mp3?

MP4 to nie format dźwięku tylko kontener, w którym przechowywany jest obraz i dźwięk. Tak jak AVI.

--------------------

+Quote Post
Suchy
post pon, 12 cze 2006 - 10:53
Post #10

Już coś wiem

QUOTE(migrena @ Jun 11 2006, 21:48 ) *

...z powodu kompatybilnosci ze stacjonarnymi odtwarzaczami, z ktora nawiasem mowiac i tak jest roznie, ale wielkimi krokami zbliza sie h264 - drzyj aviku

cale szczescie ze srodowisko anime ruszylo sie w dobrym kierunku i duza czesc "produkcji" jest wlasnie w mkv (juz od dluzszego czasu jestem rozpieszczany dzwiekiem i napisami w kilku jezykach, rozdzialami itp tongue.gif )

Prawdę mówiąc koderzy anime, nigdy nie bali się stosować nowości. To na tej scenie było największe zastosowanie OGM, potem MKV i MP4, a obecnie AVC, AAC oraz źródła HDTV.

Co do MP4 vs MP3 to tak jak porównywać paczkę od Crunchipsów do samych chipsów Lays. Powiedzieć mogę jedynie, że AAC (często mylnie uważany za MP4) jest znacznie lepszy od MP3 i technicznie go wyprzedza. Wygrywa zdecydowanie u koderów.. anime. Kiedy będzie popularniejszy wśród koderów innych scen to już nie wiadomo. Na pewno niemało będzie trzeba poczekać, aż będzie powszechny wśród właścicieli odtwarzaczy stacjonarnych, a tym bardziej przenośnych odtwarzaczy (na razie praktycznie tylko WMA, MP3 i OGM).

--------------------

+Quote Post
migrena
post pon, 12 cze 2006 - 22:38
Post #11

®Profesjonalista

ipod ma mozliwosc odtwarzania mp4 z obrazem w h264 ale w polsce to ciagle taki rarytas jak szynka za komuny

--------------------

+Quote Post
zegarek84
post wto, 13 cze 2006 - 23:39
Post #12

Już coś wiem

Kruszon puzno ci odpisuje na uwage ale zauwarz ze napisalem wczesniej "w tych formatach" - co oznacza liczbe mnogą.

co do komunikatu: "acha, mp4 z jakiegos powodu nie ma mozliwosci przechowywania ac3" to oznajmiam iz dzwiek przestrzenny mozna zakodowac takrze w AAC(mozliwosci aac sa jeszcze znacznie wieksze - ciekawscy niech poczytaja o tym formacie) pozatym ac3 jest juz przestarzaly, dla ciekawskich dodam ze istnieje takrze taki kodek jak Aud-X ktory takrze koduje dzwiek przestrzenny i na dodatek jest kompatybilny ze standardowymi odtwarzaczami mp3 ale to juz inna sprawa

co do AAC to jest kilka koderow i jednym z najlepszych jest ten z pod nero (napisalem jednym z najlepszych a nie jedynym wiec nie piszcie jak Kruszon)

--------------------

+Quote Post
Suchy
post śro, 14 cze 2006 - 14:38
Post #13

Już coś wiem

Owszem, masz rację.
Nie mniej proszę Cię, wklejaj swoje wypowiedzi do Worda zanim umieścisz je na forum. Czytanie zdań.. ee.. nawet nie zdań, bo nie zaczynają się dużą literą i nie kończą kropką, (w takich okolicznościach fakt, że użyłeś przecinka wydaje się być czystym sakrazmem, tudzież paradoksem biggrin.gif) do najprzyjemniejszych nie należy.

--------------------

+Quote Post
zegarek84
post śro, 14 cze 2006 - 19:09
Post #14

Już coś wiem

cozes Suchy jest polonista? spujz na siebie, zwracasz innym uwagi jak pisza i literuja a sam piszesz "sakrazmem", a chyba chciales napisac "sarkazmem". ja nie pisze polskich znakow i nie przywiazuje wagi do pisma bo mi to ruznicy nie robi (pocieszcie sie ze nie pisze jak pokemony, ale to tez ich sprawa i nie jest to miejsce na takie uwagi), a jesli jestes taki polonista to zapisz sie do kulka szkolnego - ten temat nie dotyczyl poprawnej polszczyzny wiec dajcie sobie siana chyba ze jestescie pedancikami co do szczegulow, ale to nie moja sprawa

--------------------

+Quote Post
Kruszon
post czw, 15 cze 2006 - 10:51
Post #15

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

Temat poprawnej pisowni był już nie raz poruszany na tym forum. I zawsze większość użytkowników opowiadała się za poprawną pisownią (bez błędów). Oczywiście za drobne literówki nikt się nie czepia, lecz to co prezentuje zegarek84 jest wręcz żenujące. Poza tym ten wątek jest na temat MP4, a nie pisowni więc wracajmy do tematu.

PS. @zegarek84: kółko polonistyczne lub korepetycje Tobie by się przydały. Jeżeli Ci się nie podobają zasady tego forum, to nikt cię tu nie trzyma siłą.

--------------------

+Quote Post
migrena
post czw, 15 cze 2006 - 14:20
Post #16

®Profesjonalista

pisalem o mozliwosciach kontenera mp4 a nie wyzszosci aac nad ac3
ale dla mniej spostrzegawczych wyjasnie dokladnie co mialem na mysli - w wyniku braku wsparcia ac3 w mp4 duza czesc filmow nie bedzie mogla byc przerzucona z kontenera avi do mp4 bez rekompresji dzwieku

--------------------

+Quote Post
zegarek84
post pią, 16 cze 2006 - 13:58
Post #17

Już coś wiem

wpozo migrena, z tym się zgadzam, ale jeśli ktoś pakuje do mp4 to raczej chcialby uzyskać jak najwyższa jakość przy jak najmniejszym pliku, a kompresja dźwięku to raczej pryszcz w porównaniu z kompresją obrazu rolleyes.gif

a co do pisma to jesteście upierdliwi dzwłaszcza ze nikomu nie ubliżyłem, pismo jest czytelne (też nie pokemonowe) i odpowiedzi były konkretne, zwięzłe i na temat dry.gif

--------------------

+Quote Post
Kruszon
post pią, 16 cze 2006 - 15:33
Post #18

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

Nam nie chodzi o ogonki i kreseczki (choć to też istotne), ale o ortografię np.:
QUOTE(zegarek84 @ Jun 14 2006, 19:09 ) *
(...) spujz (...) ruznicy (...) zapisz sie do kulka szkolnego (...) szczegulow,

--------------------

+Quote Post
migrena
post sob, 17 cze 2006 - 21:16
Post #19

®Profesjonalista

wpozo migrena, z tym się zgadzam, ale jeśli ktoś pakuje do mp4 to raczej chcialby uzyskać jak najwyższa jakość przy jak najmniejszym pliku
widzialem juz takie przypadki jak pakowanie mpeg2 do avi i rm do mkv wiec na takie checi uzyskania jak najlepszej jakosci bym nie liczyl, ludzie ciagle przedkladaja objetosc nad jakosc
kompresja dźwięku to raczej pryszcz w porównaniu z kompresją obrazu
moze zmienisz zdanie jak zobaczysz stado wscieklych audiofilow pod domem biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Suchy
post sob, 17 cze 2006 - 22:04
Post #20

Już coś wiem

Generalnie nie ma co kontenera wiązać bezpośrednio z jakością. Obecnie najlepszym kontenerem jest MKV, zaś najpowszechniejszym i najkompatybilniejszym jest AVI. Można by powiedzieć, że MP4 to próba kompromisu pomiędzy jednym a drugim (IMHO nie jest w 100% udana).

P.S.
@zegarek84: Jak widzisz, ja zrobiłem tylko 1 (słownie: jedną) pomyłkę, będącą literówką. Za 1-2 literówki nikt się nie będzie ciebie czepiał, ale za byki jaki robisz i brak PL znaków oraz normalnych zdań będą. W każdym razie na pewno ja. Mieszkam w Polsce i mam prawo wymagać aby mój rozmówca porozumiewał się ze mną w języku polskim. Ponieważ piszesz na forum publicznym, to twój tekst jest kierowany do wszystkich czytających to forum, w tym do mnie.

--------------------

+Quote Post
Google Bot

Google Ads

Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Collapse

> Podobne tematy

Temat Odpowiedzi Autor tematu: Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts Jest dzwięk i tło , ale nie słychać dialogów
0 Benios 1,023 środa, 03 sierpień 2011 - 13:35
Ostatni post: Benios
No New Posts Topic has attachmentsJest obraz, dźwię, ale nie słychać ludzkiej mowy... :-/
12 szaroczek 1,179 poniedziałek, 01 sierpień 2011 - 19:35
Ostatni post: Jawor
No New Posts mp4 zacina na www, na komputerze plynnie
13 machoony 2,268 wtorek, 07 wrzesień 2010 - 21:14
Ostatni post: bzik
No New Posts mp4 + srt jak zmuxować?
15 darekk 4,126 sobota, 23 styczeń 2010 - 10:53
Ostatni post: czaryna23
No New Posts mp4 na avi
czy da się to jakoś zrobić w GK ?
3 Crockett 1,466 czwartek, 05 listopad 2009 - 15:55
Ostatni post: Placio74
No New Posts mp4 brak synchronizacji
2 Deschain 3,229 piątek, 01 sierpień 2008 - 20:44
Ostatni post: Deschain
No New Posts Jest LPCM. Będzie ac3.
Ale jest problem z ID tych ścieżek audio.
1 Soundtrax 1,231 sobota, 16 luty 2008 - 18:35
Ostatni post: Jackdream
No New Posts mp4 + ffdshow + ac3filter
Brak dźwięku
8 goofy2 6,722 piątek, 11 maj 2007 - 10:22
Ostatni post: goofy2
No new Mp4 2 Dvd
25 mAstA 3,957 niedziela, 17 grudzień 2006 - 13:11
Ostatni post: tolkien1980
No New Posts MP4 do DVD Help
4 Chrome 1,511 piątek, 25 sierpień 2006 - 02:40
Ostatni post: zegarek84
No New Posts jest jakis sposów na usuniecie napisów z filmu (RMVB lub AVI) ?
9 Kordian 6,689 wtorek, 18 lipiec 2006 - 21:37
Ostatni post: migrena
No New Posts MP4 ET-3009 QUARK 512+FM Easy Touch
0 Diamond 1,876 poniedziałek, 10 lipiec 2006 - 16:30
Ostatni post: Diamond
No New Posts Mp4 Nie Chce Działać
2 nijaki 1,291 czwartek, 19 styczeń 2006 - 11:10
Ostatni post: nijaki

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 07 luty 2012 - 15:43

Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.