|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
nie, 27 gru 2009 - 23:49
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Rozpoczętych tematow: 36 Dołączył: śro, 25 lip 07 Nr użytkownika: 11,802 |
Witam!
Mam na dysku film w formacie dvd (katalog VIDEO_TS itd.) ale ten film nie ma lektora.... lektora mam w osobnym pliku *.wav (powiedzmy że synchronizowanego Pozdrówka! |
|
|
|
pon, 28 gru 2009 - 00:00
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
CYTAT Wiem, że takie cyrki są możliwe z plikami video w formie *.mkv i playerem kmp ale do filmów w formacie dvd nie działa (czyli może ogólnie z plikami to działa... jeśli tak to trzeba byłoby zgrać film z dvd bez straty jakości do jakiegoś wielkiego jednego *.vob'a albo do pliku mkv - ale nie wiem jaki soft to łatwo umożliwia). W MKVToolnix możemy połączyć VOBy i zewnętrzną ścieżkę dźwiękową w jeden plik MKV. Pierwszego VOBa filmu wrzucamy przyciskiem "Add" a następne przyciskiem "Append". Dźwięk zewnętrzny dodajemy przyciskiem "Add". Możemy normalnie poustawiać tagi języków dla ścieżek itp., a potem muxujemy przyciskiem "Start muxing". <EDIT> Był programik "MakeMKV", ale jego strona w tej chwili leży... </EDIT> <EDIT> Ups... Jest stary, ale wciąż nie naprawiony błąd w MKVToolnix - nie da się prawidłowo połączyć VOBów (strumień MPEG-2 jest identyfikowany jako AVC). Można zdemuxować strumień wideo przy pomocy PGCDemux a potem zmuxować go z lektorem w MKVToolnix. </EDIT> -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
pon, 28 gru 2009 - 19:44
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Rozpoczętych tematow: 36 Dołączył: śro, 25 lip 07 Nr użytkownika: 11,802 |
Dzięki za pomysł, ale znalazłem lepszy:)
Bo voby mają to do siebie, że są tam ścieżki dźwiękowe które kompletnie mnie nie interesują, zatem najlepiej użyć BARDZO MIŁEGO NARZĘDZIA o nazwie MakeMKV, wyciągnąć przy pomocy niego z DVD to co się chce (i ścieżki dźwiękowe i napisy i oczywiście strumień video), a następnie dokleić (za pomocą mkvmerge ) synchronizowaną ścieżkę audio. Nie wiem tylko gdzie przy muksacji napisać że jest to ścieżka "pl" tak aby w odtwarzaczu było widać, że jest to ścieżka pl (spośród innych ścieżek) a nie jakiś nonema.... być może w obszarze language wybrać pol... Nie wiem też do czego służy obsza "stretch by" obok delay. |
|
|
|
pon, 28 gru 2009 - 20:36
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
być może w obszarze language wybrać pol... Tak. CYTAT Nie wiem też do czego służy obsza "stretch by" obok delay. Do "rozciągania"/"ściskania" ścieżki w czasie. Wartości powyżej 1 rozciągają a poniżej 1 ściskąją. Przydatne gdy mamy ścieżki z filmów o różnych FPS (np. 25 i 23.976). -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
śro, 10 lut 2010 - 15:07
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 17 Rozpoczętych tematow: 3 Dołączył: pią, 30 cze 06 Skąd: Częstochowa Nr użytkownika: 8,339 |
Nie wiem czy coś takiego by cie zadowalało, ale stary MicroDVD player, którego kiedyś używałem ma taką funkcję. Jak dajesz open to standardowo pyta o dodatkowy plik audio i plik z napisami. Ale zaznaczam, że nie używałem tego z dodatkowymi ścieżkami audio, więc nie wiem jak się sprawdza w praktyce.
|
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |