|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
pon, 01 lut 2010 - 16:19
|
|
|
Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 251 Rozpoczętych tematow: 36 Dołączył: wto, 21 mar 06 Nr użytkownika: 6,504 |
Witam!
Mam pewien zakodowany dawno temu material do mpeg2 za pomoca CCE SP, do pliku .mpv. Chcialbym zmniejszyc jego objetosc, a to oznacza przekodowanie, poniewaz nie mam juz materialu zrodlowego. Problem jest taki, ze jak laduje do AviSynth poprzez DirectShowSource, to VD odczytuje za mala ilosc klatek. To wyglada tak, jakby ich ilosc byla zczytywana z naglowka, poniewaz odtworzylem ten plik jednoczesnie w PowerDVD 8 (z podgladem czasu i przeplywnosci bitow) oraz w VD i w PowerDVD licznik zatrzymuje sie po 6min, ale nadal odtwarza film (caly klip trwa ponad 10min), natomiast VD zatrzymuje sie na tej klatce kiedy licznik PowerDVD przestal odmierzac czas, czyli po 6min. BitrateViewer np widzi caly klip. Teraz pytanie, skoro cos zostalo wczesniej skopane podczas kompresji, to jak zaladowac za pomoca AviSynth ten klip, zeby byla odpowiednia ilosc klatek? Za pomoca BV moge sprawdzic faktyczna ilosc klatek, jezeli gdzies trzeba to zdefiniowac. Chcialbym zaladowac za pomoca AviSynth, poniewaz jeszcze musze dodac filtr, zeby nieco (subiektywnie) poprawic jakosc... -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
pon, 01 lut 2010 - 17:01
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
jak zaladowac za pomoca AviSynth ten klip, zeby byla odpowiednia ilosc klatek? DGIndex + DGDecode.dll -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
pon, 01 lut 2010 - 17:43
|
|
|
Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 251 Rozpoczętych tematow: 36 Dołączył: wto, 21 mar 06 Nr użytkownika: 6,504 |
Jakie to proste...
To moze zeby nie rozpoczynac nowego watku zapytam tutaj. Czy w AviSynth jest funkcja generowania "silent audio" oraz "black video"? -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
pon, 01 lut 2010 - 17:47
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
Czy w AviSynth jest funkcja generowania "silent audio" oraz "black video"? Wbudowana funkcja BlankClip(...) generuje czarny plik z ciszą (jest opisana w dokumentacji instalowanej z AviSynth). -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 02 lut 2010 - 00:23
|
|
|
W takim razie, jak zaladowac za pomoca skyptu plik .mp2?
BassAudio zawiesza mi VD. Probowalem wersji 22, 23 i 24b. -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
wto, 02 lut 2010 - 00:28
|
|
W takim razie, jak zaladowac za pomoca skyptu plik .mp2? Wtyczką NicAudio. KOD NicMPASource("sciezka\plik.mp2") -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 02 lut 2010 - 00:55
|
|
|
CYTAT Wtyczką NicAudio. Dzieki. Dziala, ale strasznie mietosi plikiem podczas wczytywania Aha - NicMPASource nie dziala, trzeba uzyc NicMPG123Source. -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
wto, 02 lut 2010 - 01:05
|
|
Aha - NicMPASource nie dziala, trzeba uzyc NicMPG123Source. Rzeczywiście... W najnowszych wersjach zmienili nazwę tej funkcji. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 22:19
|
|
|
CYTAT Wbudowana funkcja BlankClip(...) generuje czarny plik z ciszą (jest opisana w dokumentacji instalowanej z AviSynth). Co do samego BlankClip, to fajnie dziala, ale nie chce przyjac sample_type mimo, ze mam AviSynth 2.5.8. Tworzac klip za pomoca ImageSource brakuje mi dzwieku, zeby to potem polaczyc z reszta materialu. Wyczytalem, ze zeby wygenerowac sam dzwiek, nalezy uzyc: KOD Tone (float length, float frequency, int samplerate, int channels, string type, float level) No i teraz pytania, bo w przeciwienstwie do BlankClip, Tone jest opisany dla mnie niejasno... Czy length jest w sekundach zamiast klatek? Jezeli to ma byc cisza, to jak ustawic frequency i level? -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 22:33
|
|
Co do samego BlankClip, to fajnie dziala, ale nie chce przyjac sample_type mimo, ze mam AviSynth 2.5.8. Czy nazwę typu próbek ująłęś w cudzysłów? Np. KOD BlankClip(sample_type="8bit") CYTAT Czy length jest w sekundach zamiast klatek? Tak. CYTAT Jezeli to ma byc cisza, to jak ustawic frequency i level? Nigdy nie używałem Tone()... Ale do wygenerowania ciszy powinno wystarczyć: KOD Cisza=BlankClip(...) Cisza=KillVideo(Cisza) Potem łączymy z obrazem za pomocą AudioDub(...). -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 22:46
|
|
|
CYTAT Czy nazwę typu próbek ująłęś w cudzysłów? Tak.CYTAT Nigdy nie używałem Tone()... Ale do wygenerowania ciszy powinno wystarczyć: [ciach...] Potem łączymy z obrazem za pomocą AudioDub(...). A co powiesz na: KOD video = ImageSource (sciezka) ?
AudioDub (video, BlankClip(parametry)) -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 22:50
|
|
CYTAT Czy nazwę typu próbek ująłęś w cudzysłów? Tak. U mnie działa... Jak dokładnie wyglądała komenda BlankClip(...)? Jakie parametry? CYTAT A co powiesz na: KOD video=(ImageSource (sciezka)) ?AudioDub(video, BlankClip(parametry)) Lepiej będzie: KOD video=ImageSource(sciezka) AudioDub(video, BlankClip(parametry)) Te nawiasy w pierwsze linii były niepotrzebne -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 22:58
|
|
|
CYTAT Jak dokładnie wyglądała komenda BlankClip(...)? Jakie parametry? (length, width, height, pixel_type, fps, audio_rate, channels, color) Wszystkie powyzsze przyjmuje, ale jak dodam sample_type, to wypisuje, ze taki nie istnieje. CYTAT Te nawiasy w pierwsze linii były niepotrzebne Tak, tak. Myslalem, ze zdaze zanim dodasz odp -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 23:13
|
|
(length, width, height, pixel_type, fps, audio_rate, channels, color) Wszystkie powyzsze przyjmuje, ale jak dodam sample_type, to wypisuje, ze taki nie istnieje. Dziwne... Właśnie spróbowałem KOD BlankClip(length=25, width=512, height=384, pixel_type="YV12", fps=25, audio_rate=44100, channels=1, color=$A52A2A, sample_type="24bit") i działa. Może jednak gdzieś jest literówka w Twoim skrypcie? -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
śro, 03 lut 2010 - 23:22
|
|
|
Czary i dziwy...
Wpisywalem to chyba z 10 razy dokladnie sprawdzajac pisownie. Teraz wspisalem jeszcze raz i dziala... No to ustawiam kodowanie na noc Dzieki! -------------------- Pozdrawiam
DonAndress |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |