|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
śro, 24 lut 2010 - 20:30
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 5 Rozpoczętych tematow: 2 Dołączył: śro, 24 lut 10 Nr użytkownika: 15,435 |
Witam, dostalem zadanie przerobienia kaset VHS na DVD wiec trafiam na ten poradnik:
http://www.divx.howto.pl/readarticle.php?article_id=132 Robie wszystko wedlug zalecen i dochodze do punktu "Teraz klikamy menu Device..." otoz nie mam tam ATI AVStream czy innego sterownika odpowiedzialnego za przechwyt z mojej karty graficznej (Radeon 2600pro) to samo z dzwiekiem, wogole nie pokazuje tam zadnej opcji (No device found) a mam karte SB Live!. Wszystkie drivery mam aktualne (10.2 dla graficznej) dla Win Xp pro 32bit. Wejscie S-Video na karcie jest regularnie uzywane do odtwarzania filmow na TV wiec dziala, karta tez ma VIVO. Prosze o pomoc. |
|
|
|
śro, 24 lut 2010 - 21:27
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
Która wersja VirtualDuba? Wypróbuj najnowszą stabilną stąd.
Programem RadLight Filter Manager sprawdź jakie masz pozycje pod "Video Capture Sources" i "Urządzenia przechwytujace strumienia WDM'. Powinna być tam przynajmniej jedna pozycja pod nazwą (...) Capture. Czy kiedykolwiek przedtem korzystałeś z wejścia (nie wyjścia) wideo na tej karcie? Jeśli tak, to jakim programem? -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
śro, 24 lut 2010 - 22:00
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 5 Rozpoczętych tematow: 2 Dołączył: śro, 24 lut 10 Nr użytkownika: 15,435 |
Probowalem najnowszym oraz zmodyfikowanym VirtualDubem z tej strony z tym samym rezultatem. Pod Video Capture Sources niema nic, Urzadzenia przechwytujace strumienie WDM mam SB Live! Audio [E840] i SB Live! MIDI Port [E840].
Nigdy nie uzywalem wejscia video na tej karcie. |
|
|
|
śro, 24 lut 2010 - 22:08
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
Wygląda na to, że nie masz sterowników typu WDM dla wejścia wideo.
Może to głupia prośba, ale... Upewnij się, że ta karta ma wejście wideo, nie tylko wyjście (widziałem baaardzo wiele razy jak ludzie mylili jedno z drugim i chcieli przechwytywać obraz zwykła kartą graficzną). Obecność wejścia wideo powinna być zaznaczona w dokumentacji, może również na opakowaniu - producenci zawsze chwalą się takimi ważnymi funkcjami w swoich kartach. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
śro, 24 lut 2010 - 22:42
|
|
|
Trudno powiedziec, dostalem karte w wersji OEM bez pudelka czy instrukcji ;s. Ale w sterownikach pisze ze karta obsluguje avivo chyba ze to nie to samo co vivo na karcie graficznej i po prostu myle pojecia.
|
|
|
|
śro, 24 lut 2010 - 23:00
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
AVIVO jest platformą wideo wprowadzoną przez firmę ATI w procesorach graficznych opartych na rdzeniu R520
Służy do kodowania i dekodowania wideo włącznie z kodekiem H.264, czyli standardem High Definition i automatycznie przerzuca obsługiwany format wideo i niezbędne kodeki do procesora graficznego, by odciążyć główny procesor komputera. VIVO-Video In Video Out (wejście i wyjście wideo), to standard umożliwiający wprowadzenie i wyprowadzenie analogowego sygnału wideo za pomocą karty graficznej komputera, która posiada gniazdo VIVO -------------------- ![]() |
|
|
|
śro, 24 lut 2010 - 23:43
|
|
Rzeczywiście VIVO i Avivo to różne rzeczy...
Avivo jest pożyteczne przy przechwytywaniu - zawiera automatyczna kontrolę wzmocnienia, filtr grzebieniowy i inne metody przetwarzania przechwytywanego obrazu. Jednak sama technologia Avivo nie wystarcza do przechwytywania - na karcie musi być wejście (Composite lub S-Video) oraz chip digitalizujący analogowy sygnał. A nie masz karty TV w komputerze? One na ogół mają wejścia Composite lub/i S-Video dla magnetowidu. Jeśli nie masz, to obecnie nową kartę (np. produkcji LeadTeka) można kupić już za jakieś 150 zł (telewizja analogowa powoli umiera, więc ceny znacznie spadły - w 2003 roku ceny dochodziły nawet do 400 zł). Używaną dostaniesz znacznie taniej... i to może być niezłe wyjście, bo w przypadku starszej karty z chipem Brooktree Bt8x8 łatwiej ominąć zabezpieczenia Macrovision (a sterowniki dla tak starego systemu jak XP 32-bit można znaleźć bez problemu). -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
czw, 25 lut 2010 - 00:16
|
|
|
Rzeczywiscie moj blad, niemam karty TV w komputerze bo zawsze bylem pewien ze graficzna ma VIVO a tu zonk. Moze poslucham twojej rady i poszukam jakiejs karty TV ale blizsza wymiany jest teraz graficzna i postaram sie zeby tym razem miala VIVO. Dzieki za pomoc, prawdopodobnie wroce na to forum jak juz bede mial nowa karte.
|
|
|
|
czw, 25 lut 2010 - 00:29
|
|
OK... W razie jakichkolwiek pytań technicznych zapraszamy ponownie.
-------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 14 wrz 2010 - 13:05
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 4 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: wto, 14 wrz 10 Nr użytkownika: 15,680 |
Witam.
A ja mam kartę z VIVO i mi nie widzi VHS |
|
|
|
wto, 14 wrz 2010 - 13:24
|
|
A jakim kablem podłączasz - Composite czy S-Video? I czy stosujesz jakieś przejściówki/rozgałęźniki?
Wejście wideo w karcie przechwytującej często wymaga rozgałęźnika na Composite i S-Video (jeśli Twoja karta go wymaga, to powinien być do niej dołączony), a w przypadku VIVO często jedno gniazdo obsługuje również wyjście wideo (wtedy rozgałęźnik ma Composite In, Composite Out, S-Video In, S-Video Out, czasem jeszcze Component Out). Jeśli gniazdo mini-DIN na karcie ma wejścia dla więcej niż czterech pinów, to prawdopodobnie wymaga rozgałęźnika. Wspominam o tym, ponieważ widziałem że wiele osób (nie wiedząc o tym) podłącza S-Video bezpośrednio do karty. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 14 wrz 2010 - 20:41
|
||||
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 4 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: wto, 14 wrz 10 Nr użytkownika: 15,680 |
A jakim kablem podłączasz - Composite czy S-Video? I czy stosujesz jakieś przejściówki/rozgałęźniki? No podłączam takim kablem jak w załączeniu: z jednej wtyczka mini-DIN a z drugiej rozdziela się na S-Video i Composite. Wtyczka wejściowa(sygnał wchodzący) jest czerwona, a wtyczka wyjściowa(sygnał wychodzący) jest żółta. Ja podłączam Cinch z VHS Video Out do czerwonej Composite. Ale co to są te dwie zielona i niebieska to nie piszą. Czyżby to do wej/wyj RGB? Mam tylko taki problem w menedżerze urządzeń i nie wiem, czy to może przez to mam problemy, bo żadnych wymaganych sterowników nie chce instalować (nie widzi)? |
|||
|
|
||||
wto, 14 wrz 2010 - 20:53
|
|
z jednej wtyczka mini-DIN a z drugiej rozdziela się na S-Video i Composite. Wtyczka wejściowa(sygnał wchodzący) jest czerwona, a wtyczka wyjściowa(sygnał wychodzący) jest żółta. Ja podłączam Cinch z VHS Video Out do czerwonej Composite. Ale co to są te dwie zielona i niebieska to nie piszą. Czyżby to do wej/wyj RGB? Dobrze że dałeś zdjęcia, to nam trochę ułatwia sprawę. Możliwe że instrukcja się myli... W tłumaczeniach czasem zdarzają się większe błędy niż mylenie wejścia z wyjściem Często to właśnie żółta wtyczka "żeńska" jest wejściem kompozytowym. Z kolei zielona, czerwona i niebieska to wyjścia komponentowe Y, Pr i Pb (czerwona pewnie jest też używana jako wyjście kompozytowe, choć właściwie tą rolę powinna pełnić ta, która w sygnale komponentowym przesyła Y... czyli zielona). Czarny "żeński" mini-DIN zazwyczaj jest wyjściem S-Video a biały mini-DIN (nieobecny w Twoim kablu) wejściem S-Video. Czy kiedykolwiek próbowałeś skorzystać z wyjścia TV cinch (nie S-Video) na tej karcie (podłączając telewizor)? Nie zaszkodzi spróbować użyć do przechwytu żółtego złącza zamiast czerwonego. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 14 wrz 2010 - 20:56
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 32 Rozpoczętych tematow: 4 Dołączył: nie, 13 wrz 09 Skąd: Kutno Nr użytkownika: 15,136 |
Z ostatniego obrazka wynika że nie masz zainstalowanych sterowników wideo ("Kontroler wideo" czyżby do karty graficznej?) lub sterowników VIVO
Drugi pytajnik jest odpowiedzialny za brak sterowników płyty głównej (Chipsetu) "Kontroler magistrali zarządzania systemem". Zaktualizuj sterowniki to wtedy będzie widzieć twój VHS. |
|
|
|
wto, 14 wrz 2010 - 21:04
|
|
Mam tylko taki problem w menedżerze urządzeń i nie wiem, czy to może przez to mam problemy, bo żadnych wymaganych sterowników nie chce instalować (nie widzi)? No tak, teraz kiedy dorzuciłeś trzeci obrazek, widać że rzeczywiście podstawowym problemem jest brak sterów... Ale moje uwagi odnośnie kolorów wtyczek mogą okazać się słuszne. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
śro, 15 wrz 2010 - 10:15
|
||
|
Nie zaszkodzi spróbować użyć do przechwytu żółtego złącza zamiast czerwonego. Kabelki zamieniałem między sobą i nic Z ostatniego obrazka wynika że nie masz zainstalowanych sterowników wideo ("Kontroler wideo" czyżby do karty graficznej?) lub sterowników VIVO Drugi pytajnik jest odpowiedzialny za brak sterowników płyty głównej (Chipsetu) "Kontroler magistrali zarządzania systemem". Zaktualizuj sterowniki to wtedy będzie widzieć twój VHS. Oto zainstalowane stery - dodał jeszcze zintegrowaną kartę graficzną. Co robić dalej? Komp był parę razy restartowany, kabelki sprawdzane wszystkie. Video Out na VHS działa - sprawdzane na TV. Co jeszcze? HELP! |
|
|
|
||
śro, 15 wrz 2010 - 14:29
|
|
OK, więc próbujmy dalej... Jakim programem przechwytujesz? Napisałeś, że "nie widzi VHS", ale na czym to polega? Wcale nie widzi urządzenia przechwytującego czy może widzi ale po prostu nie ma sygnału na wejściu Composite?
Proponuję uruchomić VirtualDuba (najnowszą wersję 1.9.10), wybrać File -> Capture AVI, a potem sprawdzić w menu Device jakie urządzenia przechwytujące są tam wymienione. Jeśli sterowniki do Twojej karty działają prawidłowo, powinna być wymieniona na liście urządzeń. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
pon, 20 wrz 2010 - 11:14
|
|
|
OK, więc próbujmy dalej... Jakim programem przechwytujesz? Napisałeś, że "nie widzi VHS", ale na czym to polega? Wcale nie widzi urządzenia przechwytującego czy może widzi ale po prostu nie ma sygnału na wejściu Composite? Proponuję uruchomić VirtualDuba (najnowszą wersję 1.9.10), wybrać File -> Capture AVI, a potem sprawdzić w menu Device jakie urządzenia przechwytujące są tam wymienione. Jeśli sterowniki do Twojej karty działają prawidłowo, powinna być wymieniona na liście urządzeń. Witam. Właśnie używam VirtualDuba (najnowszą wersję 1.9.10) i widzi mi tylko moją kamerkę internetową i z przechwytywaniem obrazu z niej i nagrywaniem nie ma problemu |
|
|
|
sob, 16 paź 2010 - 11:30
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: sob, 16 paź 10 Nr użytkownika: 15,714 |
witam,
mam identyczny problem co autor tematu; wydaje mi sie jednak, że inna jest przyczyna, ale nie potrafie dojść sam co jest nie tak.... mam prośbę, do kilku osób, ktore jak widać z postów znaja sie na tym i fajnie podpowiadaja rozwiązania, co i gdzie sprawdzić - chciałbym, aby ktos pomógl mi używając Skype z kamerką - tzn. będziemy sobie gadać w czasie rzeczywistym i będe pokazywał kamerka jakie mam kabelki, przejściówki i co mi pokazuje komp na ekranie, gdy realizuję krok po kroku instrukcje przechwytywania.... Bardzo prosze osoby chętne do pomocy mi w ten sposob, aby wymieniły sie loginem Skype ze mną, to sie umówimy na jakieś popołudnie lub wieczór - wiem, że uda się rozwiązac problem, ale potrzebuję wsparcia.... piszcie na pm pozdrawiam |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |