|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
sob, 13 wrz 2008 - 10:48
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
Kilkakrotnie namawiałem Wasyla, aby zamieścił ten przepis w tym dziale. Niestety chyba zapomniał, a ponieważ żona zrobiła ją na imieniny, postanowiłem podzielić się przepisem.
Na wstępie oświadczam, że autorem tej sałatki jest Wasyl, a ja nie otrzymałem zgody na rozpowszechnianie i powielanie przepisu :-) A więc do dzieła. Składniki: - 1 kapusta pekińska - 1 puszka kukurydzy - 2 podwójne piersi z kurczaka - przyprawa gyros (najlepiej Knorr'a) - 3 ogórki konserwowe - 1 cebula - koperek do dekoracji - ketchup Składniki na sos czosnkowy - 3 ząbki czosnku - 1 jogurt naturalny - majonez - sól, pieprz Można iść na łatwiznę i skorzystać z Sosu sałatkowego czonkowego Knorr'a
czosnkowy.jpg ( 31,08k )
Liczba pobrań: 6Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, posypać przyprawą z Gyrosa, sól i pieprz do smaku. Zostawić do wystygnięcia.
3.jpg ( 73,96k )
Liczba pobrań: 59Z kapusty wykroić dolną twardą część. Resztę pokroić. Cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać kukurydzę.
2.jpg ( 82,93k )
Liczba pobrań: 61Gdy mięso wystygnie, dodać do sałatki, wszystko razem wymieszać i polać odrobinę ketchupem pikantnym. Sos czosnkowy dodać do sałatki i wszystko razem wymieszać. Na wierzch posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Można dodać odrobinę majonezu, ale żeby nie było czuć go w sosie.
4.jpg ( 69,68k )
Liczba pobrań: 99Na tym zdjęciu sałatka nie wygląda może najlepiej, ale zaręczam że smakuje wyśmienicie. Podawać ze świeżą bagietką. -------------------- |
|
|
|
sob, 13 wrz 2008 - 19:23
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
Sztuką było zawsze, że jak ja robiłem to się robiła mamałyga a jak robi siostra moja to tak jakby każdy kawałek przekładała palcem. Ale dobry gyros nie jest zły. Na imprezki idealny.
|
|
|
|
nie, 14 wrz 2008 - 09:07
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
Fajnie, że Kruszon odświeżył dział nowym przepisem. Skoro jest to własność intelektualna Wasyla, nie poddałem tego materiału kopiowaniu i kompresji
Zaglądałem w swoje szpargały i znalazłem podobny przepis, ale nie stosuję w nim ogórka, a dodaję puszkę czerwonej fasoli. Całość wówczas przyprawiam zestawem "Gyros Texański" lub "Gyros Meksykański". Bywało, że dla zrównoważenia pikanterii dorzucałem śliwki suszone lub nawet rodzynki. Zdecydowanie bym nie stosował gotowych sosów sałatkowych. Tutaj bym polecił raczej jugurt bałkański lub grecki, przy czym ten pierwszy zachowuje konsystencję majonezu, więc lepiej nadaje się do sałatek. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i smaku |
|
|
|
pon, 15 wrz 2008 - 16:19
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
Zdecydowanie bym nie stosował gotowych sosów sałatkowych. Tutaj bym polecił raczej jugurt bałkański lub grecki, przy czym ten pierwszy zachowuje konsystencję majonezu, więc lepiej nadaje się do sałatek. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i smaku Niestety w mniejszych miejscowościach jak Jarocin niewiele jest sklepów z takimi specjałami. Czasem też nie chce mi się jechać po jeden produkt kilku kilometrów. Ale tak jak mówisz, kwesta gustu i smaku. -------------------- |
|
|
|
wto, 16 wrz 2008 - 12:12
|
|
![]() sponsor serwisu ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 84 Rozpoczętych tematow: 13 Dołączył: pon, 28 sie 06 Skąd: Z miłości Nr użytkownika: 9,042 |
fachowo powinno być poukładane warstwami a mieszanko dopiero na talerzu ale ja także mieszam od razu lepiej się przegryzie
PYCHOTA co do jagurtu bałkańskiego to bez przesady w Polomarket jest na pewno 2 złocisze z groszami -------------------- |
|
|
|
wto, 16 wrz 2008 - 19:26
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
fachowo powinno być poukładane warstwami a mieszanko dopiero na talerzu ale ja także mieszam od razu lepiej się przegryzie No właśnie ..... Z reguły zwracam uwagę na wygląd tego, co wrzucam do paszczy, ale niektóre rzeczy są najzwyczajniej lepsze w postaci zmieszanej i po odpowiednim czasie, gdy wszystkie smaki połączą się w doskonałą całość. |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
|