IPB
Informacje na temat kosztów utrzymania serwisu oraz aktualnych dotacji
Nazwa Koszta Dotacje Pozostało Termin
Domena (rok) 120 120 0 31.12.2011
Serwer www (rok) 427 80 367 20.04.2012
Lista użytkowników, którzy wsparli nasz serwis

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj

Reply to this topicStart new topic
> Sałatka Gyros, Przepis Wasyla
Kruszon
post sob, 13 wrz 2008 - 10:48
Post #1

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

Grupa: Administrator
Rozpoczętych tematow: 165
Nr użytkownika: 6

Kilkakrotnie namawiałem Wasyla, aby zamieścił ten przepis w tym dziale. Niestety chyba zapomniał, a ponieważ żona zrobiła ją na imieniny, postanowiłem podzielić się przepisem.
Na wstępie oświadczam, że autorem tej sałatki jest Wasyl, a ja nie otrzymałem zgody na rozpowszechnianie i powielanie przepisu :-)

A więc do dzieła.

Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa gyros (najlepiej Knorr'a)
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- koperek do dekoracji
- ketchup

Składniki na sos czosnkowy
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- majonez
- sól, pieprz
Można iść na łatwiznę i skorzystać z Sosu sałatkowego czonkowego Knorr'a

Dodany plik  czosnkowy.jpg ( 31,08k ) Liczba pobrań: 6

Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, posypać przyprawą z Gyrosa, sól i pieprz do smaku. Zostawić do wystygnięcia.

Dodany plik  3.jpg ( 73,96k ) Liczba pobrań: 59

Z kapusty wykroić dolną twardą część. Resztę pokroić. Cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać kukurydzę.

Dodany plik  2.jpg ( 82,93k ) Liczba pobrań: 61

Gdy mięso wystygnie, dodać do sałatki, wszystko razem wymieszać i polać odrobinę ketchupem pikantnym.

Sos czosnkowy dodać do sałatki i wszystko razem wymieszać. Na wierzch posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Można dodać odrobinę majonezu, ale żeby nie było czuć go w sosie.

Dodany plik  4.jpg ( 69,68k ) Liczba pobrań: 99

Na tym zdjęciu sałatka nie wygląda może najlepiej, ale zaręczam że smakuje wyśmienicie. Podawać ze świeżą bagietką.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Diamond
post sob, 13 wrz 2008 - 19:23
Post #2

Taki sobie nikt
Ikona grupy

Rozpoczętych tematow: 458
Nr użytkownika: 1

Sztuką było zawsze, że jak ja robiłem to się robiła mamałyga a jak robi siostra moja to tak jakby każdy kawałek przekładała palcem. Ale dobry gyros nie jest zły. Na imprezki idealny.

+Quote Post
Krzych_1969
post nie, 14 wrz 2008 - 09:07
Post #3

Już coś wiem

Grupa: Przyjaciel serwisu
Rozpoczętych tematow: 53
Nr użytkownika: 382

Fajnie, że Kruszon odświeżył dział nowym przepisem. Skoro jest to własność intelektualna Wasyla, nie poddałem tego materiału kopiowaniu i kompresji biggrin.gif .
Zaglądałem w swoje szpargały i znalazłem podobny przepis, ale nie stosuję w nim ogórka, a dodaję puszkę czerwonej fasoli. Całość wówczas przyprawiam zestawem "Gyros Texański" lub "Gyros Meksykański". Bywało, że dla zrównoważenia pikanterii dorzucałem śliwki suszone lub nawet rodzynki.
Zdecydowanie bym nie stosował gotowych sosów sałatkowych. Tutaj bym polecił raczej jugurt bałkański lub grecki, przy czym ten pierwszy zachowuje konsystencję majonezu, więc lepiej nadaje się do sałatek.
Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i smaku biggrin.gif.

+Quote Post
Kruszon
post pon, 15 wrz 2008 - 16:19
Post #4

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

Rozpoczętych tematow: 165
Nr użytkownika: 6

CYTAT(Krzych_1969 @ nie, 14 wrz 2008 - 09:07) *
Zdecydowanie bym nie stosował gotowych sosów sałatkowych. Tutaj bym polecił raczej jugurt bałkański lub grecki, przy czym ten pierwszy zachowuje konsystencję majonezu, więc lepiej nadaje się do sałatek.
Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i smaku biggrin.gif.

Niestety w mniejszych miejscowościach jak Jarocin niewiele jest sklepów z takimi specjałami. Czasem też nie chce mi się jechać po jeden produkt kilku kilometrów. Ale tak jak mówisz, kwesta gustu i smaku.

--------------------

+Quote Post
gorilla
post wto, 16 wrz 2008 - 12:12
Post #5

sponsor serwisu
**

Grupa: Użytkownik
Rozpoczętych tematow: 13
Nr użytkownika: 9,042

fachowo powinno być poukładane warstwami a mieszanko dopiero na talerzu ale ja także mieszam od razu lepiej się przegryzie

PYCHOTA

co do jagurtu bałkańskiego to bez przesady w Polomarket jest na pewno 2 złocisze z groszami

--------------------

+Quote Post
Krzych_1969
post wto, 16 wrz 2008 - 19:26
Post #6

Już coś wiem

Grupa: Przyjaciel serwisu
Rozpoczętych tematow: 53
Nr użytkownika: 382

CYTAT(gorilla @ wto, 16 wrz 2008 - 14:12) *
fachowo powinno być poukładane warstwami a mieszanko dopiero na talerzu ale ja także mieszam od razu lepiej się przegryzie

No właśnie ..... Z reguły zwracam uwagę na wygląd tego, co wrzucam do paszczy, ale niektóre rzeczy są najzwyczajniej lepsze w postaci zmieszanej i po odpowiednim czasie, gdy wszystkie smaki połączą się w doskonałą całość. smile.gif

+Quote Post
Google Bot

Google Ads

Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 07 luty 2012 - 15:26

Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.