|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
sob, 10 lip 2010 - 17:00
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 8 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: sob, 10 lip 10 Nr użytkownika: 15,618 |
Witam, jest to mój pierwszy post więc Witam Wszystkich.
Problem polega na tym, kupiłem TV Samsung 650 z opcją odtwarzania mkv, tylko że nie można odtworzyc filmów z zakodowanym dzwiękiem DTS. Znalazłem temat pod linkiem http://www.videoaudio.pl/forum/index.php?showtopic=7157 i sugerowałem się tym co pisał @p9p. Niestety po tej operacji z Avidemux dzwięk w filmie mam rozsynchronizowany. Proszę o pomoc P.S. Jeżeli ma ktoś lepszy pomysł jak przekonwertować filmy z DTS do AC3 to z miłą chęcia wysłucham. |
|
|
|
sob, 10 lip 2010 - 17:55
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
Aby zsynchronizować audio z video w Avidemux trzeba zindeksować plik mkv i nie używać opcji H.264 detected oraz ustawić prawidłowy fps filmu
Stałe przesunięcie dźwięku wyrówna Shift 1000 ms=1 sek opóżni audio -500 ms=0,5 sek przyśpieszy -------------------- ![]() |
|
|
|
sob, 10 lip 2010 - 20:00
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 8 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: sob, 10 lip 10 Nr użytkownika: 15,618 |
Racja, podczas wgrywania filmu wykrywa H.264 i zawsze akceptuje.
1. Jak zaideksować plik mkv ? 2. Gdzie podejrzeć fps filmu ? 3. I czy musze robić to trwałe przesuniecie dźwięku? Czemu w ogóle jest taka resynchronizarcja, skoro zmieniam tylko kodowanie dźwięku, który już znajduję się w filmie. EDIT.. Próbowałem robić to stałe przesunięcie ale bardzo ciężko jest trafić. Jest inny sposób żeby automatem dopasowało ? EDIT 2.. Czemu film w allplayerze działa dobrze, nie ma przesunięcia dźwięku, a tylko jak otworze go w Avidemux to odrazu robi przesunięcie ? |
|
|
|
sob, 10 lip 2010 - 21:45
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
Jak film ma zmienny fps lub dodatkowe znaczniki czasu to w Avidemux wystąpi desynchronizacja dźwięku
Udostępnij fragment pliku mkv z dts -------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 11 lip 2010 - 12:19
|
|
|
Bardzo dziwna sprawa. Mam film, w którym mam dwie ścieżki audio. Jedna to DTS w wersji ENG a druga to AC3 w wersji PL. Także wybrałem w opcji "Main Track" wersje AC3 i zrobiłem z tą scieżką wycinek. Oczywiście w parametrach audio nie przestawiałem na AC3 tylko ustawiłem na "copy" bo to juz w AC3 jest. Zrobiłem wycinek. Okazało się że wyszło super, bez żadnego przesunięcia.
Więc pomyślałem że może zrobiłem błąd podczas przerabiania całego filmu (poprzednim razem parametry audio ustawiałem na AC3 (Aften)) i przerobiłem film ponownie tyle że teraz kopiowałem ścieżke AC3. No i porażka. Znowu się przesuneło ;/ Tutaj link do filmu tylko że ze scieżką AC3 wycinek = 130 MB Wiem że miałem dać z DTS, ale zrobie to dzisiaj jak wróce ze szkoły. |
|
|
|
nie, 11 lip 2010 - 12:56
|
|
MKVmerge GUI z MKVToolnix najlepiej zmuxuje film mkv i audio ac3 z lektorem oraz usunie dts
http://www.videoaudio.pl/infusions/pro_dow...oad.php?did=258 -------------------- ![]() |
|
|
|
pon, 12 lip 2010 - 03:33
|
|
|
To już nie korzystać z Avidemux ?
Rozumiem że MKVToolnix jest nakładką na MKVmerge GUI i najpierw musze zainstalować MKVmerge GUI a dopiero później MKVToolnix? |
|
|
|
wto, 13 lip 2010 - 21:34
|
|
|
Sorki że nadpisuje własnego posta ale jakbym zrobił edit to nikt by nie zauwazył że napisałem.
Otóż takie są moje postępy. Zrobiłem tak jak poleciłeś, skorzystałem z MKVmerge GUI. Faktycznie można wybrać i zapisać film tylko z jedną scieżką. Mam film z dwoma ścieżkami, pierwsza ścieżka to wersja ENG w DTS a druga to wersja PL w AC3. A więc otworzyłem w MKVmerge GUI film, zaznaczyłem tylko wersje AC3 i zapisałem. Wszystko ładnie pięknie, tylko że na telewizorze nie ma dzwieku. Nawet nie pojawia się komunikat że nie obsługuje kodeka - poprostu cisza. Postanowiłem otworzyć ten utworzony plik w programie Avidemux, ale po wczytaniu filmu kończy się działanie tego programu, łapie zawieche i koniec. Zrobiłem to samo z wersją DTS i też to samo. Teraz próbuje w Avidemux zsynchronizować dzwięk z obrazem za pomocą Shiftu. Już myslałem że będzie dobrze bo w podglądzie już ładnie szło ale po zapisaniu i tak było rozsynchronizowane. Teraz kombinuje zapisać tak dzwięk DTS bo może AC3 coś pierdzieli. Sam już nie wiem co źle robie. Acha, jak w Avidemux wykryje H.264 to wtedy odrzucam i dalej pyta sie o "Rebulding Frame". Akceptować czy odrzucać ? EDIT: ------------------------------ Chyba był błąd ścieżki AC3 bo DTS bez problemu przeszedł przez muxowanie. |
|
|
|
wto, 13 lip 2010 - 22:04
|
|
Jak w Avidemux wykryje H.264 to wtedy odrzucam i dalej pyta sie o "Rebulding Frame". Akceptować czy odrzucać ? Akceptować Rebulding Frame i ustawić Shift na 250 ms Jak telewizor nie czyta dźwięku ac3 z USB to trzeba przekonwertować na mp3 -------------------- ![]() |
|
|
|
wto, 13 lip 2010 - 23:08
|
|
|
Odtwarzam filmy przez DNLA i AC3 odczytuje. Ustawiłem na 200 i tak to samo. Później wziąłem się dokładniej dosłuchałem i ustawiłem na 240 ms i niby na podglądzie ładnie i płynnie grało, ale jak puściłem od początku o 0 klatki to tak jakbym w ogóle Shift'a nie ustawiał. Chyba dam spokój z ta wersją. Poszukam wersji z lektorem w DTS i wtedy powalczę. Może to już po prostu wina filmu.
|
|
|
|
wto, 13 lip 2010 - 23:16
|
|
Może być uszkodzony początek audio ac3
i trzeba usunąć kilka minut filmu -------------------- ![]() |
|
|
|
czw, 15 lip 2010 - 21:47
|
|
|
Jednak coś było nie tak z AC3. Zacząłem muxowanie od 3 minuty i teraz działa jak tralala
Dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
śro, 28 lip 2010 - 03:55
|
|
|
Witam, odświeżam temat bo jednak coś jest nie tak. Poprzednio zacząłem muxowanie od 3 minuty i było dobrze. Myślałem że po prostu była zepsuta ścieżka AC3 w filmie. Jednak okazało się że z wszystkimi filmami jakie ściągam (przeważnie są to filmy z dwiema ścieżkami 1. DTS w języku ENG a 2. AC3 w języku PL) dzieje się tak samo.
Otwieram Avidemux -->otwieram film --> video (copy) --> audio (AC3 aften 384 kb) i ustawiam odrazu znacznik A na 800 klatce. W takim przypadku zmuxuje elegancko. Nie pomaga przesunięcie za pomocą shift tylko muxowanie własnie od tej 3 minuty. Problem mój polega na tym że mój komp nie jest zbyt wydajny do operacji na plikach mkv w dodatku na max rozdziałce i bardzo często program nie wyrabia jak zaczynam ustawianie znacznika A i zawiesza się. W dodatku jak już uda mi się ustawić znacznik A i staram się zapisać to (nieraz) wyskakuje błąd że znacznik A nie został ustawiony. I jak znowu zaczynam zabawe ze znacznikami to zawiecha. Próbowałem również wyodrębniać samą ścieżkę AC3 z filmu za pomocą mkvmerge ale niestety film odtwarza się (na TV Samsung 650) ale bez dzwięku. Już nie wiem co robić Pozdrawiam |
|
|
|
sob, 08 sty 2011 - 22:42
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 6 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: pon, 03 sty 11 Nr użytkownika: 15,796 |
Witam,
Mam problemy z synchronizacją dźwięku w avidemux - nie zawsze ale występują. Np Miałem opóźnienie w zwykłym DVD PAL z lektorem PL dźwięk: (AC3/6 channels/384 kbit per s/307ms shift) - oczywiście ustawiłem shift na 307 mimo to dźwięk był opóźniony nieznacznie ale o około 0.5 sec. Inny problem... DVD NTSC (zmieniłem fps rate na 23,976 jak mi radził tutaj na forum p9p - dzięki za pomoc teraz jest ok |
|
|
|
sob, 08 sty 2011 - 23:12
|
|
Miałem opóźnienie w zwykłym DVD PAL z lektorem PL dźwięk: (AC3/6 channels/384 kbit per s/307ms shift) - oczywiście ustawiłem shift na 307 mimo to dźwięk był opóźniony nieznacznie ale o około 0.5 sec. Wie może ktoś co robię źle? Gdy Avidemux pokazuje shift 307ms w audio main track to trzeba wpisać -307ms, aby zsynchronizować dźwięk z video -------------------- ![]() |
|
|
|
sob, 08 sty 2011 - 23:45
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 6 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: pon, 03 sty 11 Nr użytkownika: 15,796 |
Tak właśnie myślałem
|
|
|
|
nie, 09 sty 2011 - 00:15
|
|
Jak Avidemux wyświetla shift 0 w filmie NTSC, a mimo to dźwięk jest opóźniony to trzeba ręcznie skorygować przesunięcie audio
-------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 09 sty 2011 - 10:29
|
|
|
A czy jest to możliwe do zrobienia na wirtualnym serwerze na który się loguje ze swojego komputera i w którym nie mogę odtwarzać dźwięku? :/
|
|
|
|
śro, 12 sty 2011 - 10:30
|
|
|
Nie da się chyba edytować to piszę pod. A co jeśli avidemux pokazuje -58000 ms? Dawałem juz 58000 trzy razy i za każdym razem wychodziło źle. Teraz dałem nawet -58000 ms i też jest źle
|
|
|
|
śro, 12 sty 2011 - 11:02
|
|
A co jeśli avidemux pokazuje -58000 ms? Dawałem juz 58000 trzy razy i za każdym razem wychodziło źle. Teraz dałem nawet -58000 ms i też jest źle DVDShrink lub DVDFab usunie reklamy i dodatki z filmu, które powodują przesunięcie audio o -58000 ms i wtedy Avidemux bez problemu zsynchronizuje dźwięk z video -------------------- ![]() |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |