|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
nie, 27 sie 2006 - 21:10
|
|
![]() Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 8 Rozpoczętych tematow: 5 Dołączył: pon, 13 mar 06 Nr użytkownika: 5,789 |
Dwa dni temu stałem się posiadaczem tunera TV na USB - Leadtek WinFast PalmTop TV.
Posiadając doświadczenia z użytkowania typowego, starszego tunera na PCI, Kworld ze sprzętowym kodekiem MPEG2 na pokładzie, postaram się opowiedzieć i wydać opinię na temat tunera Leadtek WinFast PalmTop TV Generalnie Leadtek WinFast PalmTop TV robi dobre wrażenie. Instalacja jest bardzo prosta. Choć wymaga restartu komputera, dołączony na płycie instalator sprawnie zainstaluje zarówno sterowniki, jak i aplikację. Do tunera dołączony jest pilot o niskim profilu, przewód USB, bogate oprogramowanie (Ulead Video Studio9, Movie Factory, Cool3D0), oraz instrukcja obsługi. Tuner zapewnia bardzo dobrą jakość obrazu i dźwięku, nawet przy słabszym sygnale antenowym (przy sygnale jakim dyspunuję, w przeciwieństwie do Leadtek WinFast PalmTop TV starszy Kworld zupełnie sobie nie radzi). Chociaż minimalne wymagania, dotyczące CPU komputera, podane przez producenta są dosyć rygorystyczne (1.4GHz), w praktyce tuner prawidłowo pracuje już na Duronie 1000+, 256MB DDR i to na miernej płycie ECS k7s5aPRO. Jest to najsłabsza maszyna, którą miałem do dyspozycji, a na której testowany tuner Leadtek WinFast PalmTop TV działał poprawnie. Niestety, przy tak słabej konfiguracji zapis filmu możliwy jest tylko przy kodowaniu do VCD. Próba kodowania do MPEG1, MPEG2, lub zapisu strumienia bez kompresji kończy się haczeniem zgranego materiału. Należy tutaj wspomnieć, że, w przeciwieństwie do starszego Kworld, tuner Leadtek WinFast PalmTop TV nie ma wbudowanego sprzętowego kodeka MPEG. Z tej przyczyny zgrywanie filmu jest bardzo 'procesoro żerne', o ile komputer wyrabia się z programowym kodowaniem materiału w locie, to jakiekolwiek działania, typu przełączanie programów, surfowanie po internecie, spowoduje haczenie się oglądanego, a tym bardziej zgrywanego filmu. Rewelacyjną opcją wydaje się model Plextora PX-TV402U, niestety cenowo, jest on blisko 800 zł droższy od Leadtek WinFast PalmTop TV, który kosztuje zaledwie ok. 220zł. Nieco tańszą opcją, ze sprzętowym kodekiem na pokładzie może okazać się kuzyn WinFast'a Palmtopa, model WinFast WalkieTV Powróćmy jednak do tunera Leadtek WinFast PalmTop TV, gdyż ten model właśnie posiadam. Do posługiwania się tunerem Leadtek WinFast PalmTop TV, jak również do przechwytywania i zgrywania filmu najlepiej jest użyć podstawowej aplikacji dołączonej do tunera. W przeciwieństwie do aplikacji towarzyszącej tunerowi Kworld (która wydaje się być parodią takiej aplikacji), zapewnia ona wysoką jakość prezentowania i zapisu sygnału przechwyconego z tunera. Opcje zgrywanego filmu ustawia się w oknie aplikacji. Z poziomu tego okna możemy wybrać predefiniowane rodzaje kodowania, możemy również tworzyć własne szablony. Po rozwinięciu kodeków video zauważymy zdefiniowane szablony dla MPEG1 i PMEG2 (po trzy), VCD, SVCD, DVD, WMV, a także dla przechwytywania bez kompresji (niezbędne dla słabszych maszyn - najpierw przechwycenie całości, w drugim etapie kodowanie za pomocą zewnętrznej aplikacji), oraz bezpośredniego zapisu na nośniki optyczne. Wstępne testy przeprowadzę dla oryginalnych ustawień kodeka MPEG. Wydajność systemu Testy zgrywania filmu, przeprowadzone zostały dla procesora Barton 2500+, 512MB DDR. I tu pierwsza uwaga. Dla tej konfiguracji możliwe jest zgrywanie przy kodowaniu kodekiem MPEG2 w rozdzielczości 720x576 przy maksymalnym bitrate 3000 Kbps. Przekroczenie tych parametrów powoduje haczenie się zgranego materiału. Niestety, bitrate 3000 dla tej rozdzielczości wygląda koszmarnie, i przypomina DivX'a (pojawiają się widoczne kwadraty). Subiektywnie dużo lepszy efekt wizualny daje konfiguracja MPEG1 / 352x288 / 4000 Kbps. Kwadraty stają się niewidoczne, ale obraz jest nieco rozmazany, co sprawia, że detale są mniej szczegółowe. Format - rozmiar -- bitrate ------ użycie CPU -- MB/min -- VCD ---- 352x288 - 1150 Kbps - ---- 45% ---- -- 11 ------ SVCD -- 480x576 - 2400 Kbps - ---- 67% ---- -- 17 ------ VCD ---- 352x288 - 1150 Kbps - ---- 45% ---- -- 11 ------ MPEG1 - 352x288 - 2000 Kbps - ---- 50% ---- -- 17 ------ MPEG1 - 352x288 - 3000 Kbps - ---- 50% ---- -- 24 ------ MPEG1 - 352x288 - 4000 Kbps - ---- 52% ---- -- 32 ------ MPEG2 - 720x576 - 3000 Kbps - ---- 75% ---- -- 20 ------ b/k ----- 384x288 - 5525 Kbps - -----30 % --- --360 ----- b/k ----- 704x576 -20275 Kbps - -----40 % --- --730 ----- Ponieważ przyczyną niewydolności maszyny jest kodowanie programowe w locie, wyjściem z powyższej, nieciekawej sytuacji jest przechwytywanie filmu bez kompresji, i zakodowanie go w późniejszym czasie (a więc nie w trybie rzeczywistym). Niestety zgranie filmu w pełnym rozmiarze, 768x576 okazało się awykonalnie. Podobnie było z rozdzielczością 720x576. Takie próby powodowały wygenerowanie uszkodzonego pliku wyjściowego, tzn. audio jest obecne, lecz zamiast obrazu pojawia się zbiór kolorowych pasków. Ostatecznie, prawidłowo udało się wykonać przechwycenie obrazu o rozdzielczości 704x576 / 20275 Kbps. Uwaga! Zapisanie godziny filmu w tym trybie będzie wymagało ok. 44GB wolnego miejsca na dysku. Zgrywanie zewnętrznego Video - wejście kompozytowe (Chinch) Powyżej omówiłem zachowanie się tunera pod względem przepustowości i wydajności. Teraz chciałbym napisać o swych pozostałych spostrzeżeniach dotyczących tunera Leadtek WinFast PalmTop TV. Niestety, przy próbie zgrywania Video, tuner okazuje się wrażliwy na niski poziom sygnału Video i przerwy pomiędzy nagraniami na kasecie (współpraca z odtwarzaczem VHS). W takich momentach widoczny jest efekt zrywania filmu. Efekt ten występuje zarówno na podglądzie, jak i w zgranym filmie. Zdecydowanie, jest to minusem testowanego tunera. Nie miałem natomiast możliwości, aby przetestować złącze S-Video (stosunkowo rzadko wykorzystywane). Współpraca z alternatywnym oprogramowaniem Tuner prawidłowo pracuje z aplikacją podstawową. Również współpraca z programem WinDVR (brak w pakiecie) przebiega właściwie. Ulead DVD Movie Factory także zachowuje się prawidłowo. Na poważny problem natrafiłem przy korzystaniu z programu Nero Vision. Tuner rozstaje prawidłowo rozpoznany, możliwa jest pełna jego obsługa, jednak program 'nie widzi' dźwięku, i nie można go nigdzie włączyć. Tuner nie współpracuje prawidłowo z programem Nero Vision. Podsumowanie Tuner Leadtek WinFast PalmTop TV nie posiada radia (FM) i nie obsługuje teletekstu. Nie ma również sprzętowego kodeka MPEG. Posiada bardzo duże wymagania systemowe. Cechuje się jednak dobrą jakością uzyskiwanego obrazu, nawet przy słabym sygnale antenowym. Czekam na ewentualne pytania. -------------------- |
|
|
|
czw, 26 paź 2006 - 00:08
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 6 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: sob, 03 gru 05 Nr użytkownika: 607 |
Właśnie dostałem ten tuner. Mam procesor P4/3GHz HT i można zrzucać obraz w XviD z pełną rozdzielczością. Aż nie mogłem uwierzyć.
Preset DVD 6000kbps obciąża procesor max. ok. 20%. Tak więc jest dobrze. Jakość obrazu rzeczywiście bardzo dobra. Jest jednak pewien problem, prawdopodobnie związany ze sterownikami. WinFast jako urządzenie przechwytujące widzą wszystkie programy, ale nie wszystkie go obsługują. I tak np. Skype odmawia współpracy. Podobnie Onet czat (kamerzysta). czateria.interia.pl i pewnie wiele innych. Dziwne o tyle, że stara karta na Bt787 i wirtualne kamery typu Fake Webcam są obsługiwane bez problemu. Sterowniki są aktualne. Może jest rozwiązanie tego problemu? |
|
|
|
pią, 27 paź 2006 - 01:39
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,828 Rozpoczętych tematow: 32 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 91 |
proponuje sprobowac przechwytywania z uzyciem kompresji bezstratnej, moze bedzie lepiej - huffyuv z sygnatury lub ktoras z opcji oferowanych przez ffdshow, generalnie polecam huffyuv ze wzgledu osiagi (testy na stronie domowej, ale przy wiekszych rozdzielczosciach problemem przestaje byc procesor a zaczyna dysk
tu male porownanie bezstratnych kodekow http://www.videoaudio.pl/forum/index.php?s...ost&p=15031 (warto tez przejrzec caly ten temat) [edit] tak sie dobrze przyjrzalem temu zrzutowi ekranu i nie widze mozliwosci uzycia zewnetrznych kodekow, widze tez ze sa problemy z kompatybilnoscia z roznymi programami - czy virtualdub rozpoznaje to urzadzenie? -------------------- |
|
|
|
nie, 29 paź 2006 - 02:43
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 6 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: sob, 03 gru 05 Nr użytkownika: 607 |
U mnie problem zrywania obrazu nie występuje. Próbowałem tuner (słaby sygnał z anteny, więc pomijam), kamerę VHS Panasonic NV-RX17 (również odtwarzanie z taśmy), kamerkę B/W CCD pinhole (bardzo prosta) oraz tandetną kamerkę kolor na łączu radiowym. Wszystkie źródła chodziły stabilnie.
Co do kodeków na słabszym sprzęcie mi się sprawdzały MJPEG. Minuta ok. 80MB i dysk nie miał problemu. Jakość bardzo dobra. Ten zrzut pokazuje listę presetów, które są prawie niemodyfikowalne. Można jednak dodawać własne z dowolnym kodekiem A/V, który jest w systemie. Tak sprawnej aplikacji do karty jeszcze nie widziałem. Prosta w użyciu i niesamowicie wygodna i wydajna. Właśnie nagrywałem obraz z kamery 720x576 w XviD i się wyrabia. Sam nie wiem jak to możliwe. VirtualDub widzi urządzenie, ale podgląd czarny. Pomimo tego zrzuca na dysk bez problemu. Właśnie próbowałem zrzut bez komresji: 720 x 576 15fps (97202kbps) oraz 25fps (161022bps) i się nadal nie haczy, ale dysk pisze jak szalony (19 sekund zajęło ok.400MB, 497 ramek). Uważam go za rewelacyjny zakup. Gdyby nie problemy z tak popularnymi aplikacjami jak opisałem wyżej to byłby jak dla mnie ideał, tym bardziej że kosztował mnie niecałe 140zł. Dotąd używałem kartę PCI Pixelview na Bt878, która jest zdecydowanie gorsza. |
|
|
|
nie, 29 paź 2006 - 12:27
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 1,828 Rozpoczętych tematow: 32 Dołączył: śro, 23 lis 05 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 91 |
QUOTE Właśnie nagrywałem obraz z kamery 720x576 w XviD i się wyrabia. Sam nie wiem jak to możliwe. bo xvid jest baaardzo szybki, szczegolnie na jednym przebiegu i zopcja turbo a jak jest z dzwiekiem? tzn czy zawsze daje rade przechwytywac stereo i czy jest mozliwosc ustawienia kompresji/kodeka? (jesli nie to jaka jest uzywana kompresja) cena wydaje sie bardzo atrakcyjna, szczegolnie jesli sie komus nie spieszy i moze wyczekac na okazje na np allego -------------------- |
|
|
|
nie, 29 paź 2006 - 13:16
|
|
|
Przyznam, że dzwięk próbowałem nagrywać tylko z tunera, praktycznie co tu kłamać z anteny pokojowej. W menu miałem ustawione audio jako 'Master Stream', co pewnie daje priorytet dzwiękowi, a co za tym idzie szybciej spowoduje zerwanie obrazu niż dźwięku.
Przy okazji zrobię test ze stacjonarnego DVD. Ostatnio mam jednak niespodziewany wzrost ilości pilnych zajęć. Co do kodeków, to w ustawieniach indywidualnych można zapisać dowolną ilość presetów, również z dowolnym kodekiem audio. Można też modyfikować wszystkie parametry kodeka audio. W sumie program dostarczony z kartą jest naprawdę świetny. Ma nawet opcje nagrywania bezpośrednio na płytę VCD, Super VCD i DVD. Dotąd przy zgrywaniu innymi kartami obrazu z przeplotem przy poziomym ruchu pojawiały się "ząbki". Zwykle usuwałem przeplot Virtual Dubem. Tutaj są opcje Progressive i Interlaced. Przy Progressive nagrany obraz jest wyraźnie zamglony/zmiękczony w stosunku do orginału. Po włączeniu Interlaced jakość się poprawia, bez negatywnych efektów. Cena była niezła, zwłaszcza że wygląda jak nowy, pudełko, papiery i 1.5 roku gwarancji |
|
|
|
nie, 29 paź 2006 - 20:37
|
|
czyli pelen wypas takze z dzwiekiem
nie mam telewizora i taka karta dla mnie by bylo tansze rozwiazanie, niech tylko jakies pieniazki sie pojawia... -------------------- |
|
|
|
nie, 05 lis 2006 - 18:31
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
|
|
|
|
pon, 04 gru 2006 - 13:26
|
|
|
Przepraszam za milczenie, ale brak czasu.
Dokładnie to który? Możesz się pochwalić 5 minutowym zgranym huffyuv a potem przemielonym w 2 przebiegach? Dokładnie taki sam: WinFast PalmTop TV. Robiłem próbki za pomocą huffyuv. Obraz zrzucił bez problemu, ale z dzwiękiem było coś nie tak. Takie śrutowanie w tle. Może gdyby dzwięk zrzucać przez kartę dzwiękową? Przerw żadnych nie było. Jakość obrazu doskonała. Wybaczcie że nie wrzucam sampli, ale naprawdę nawet nie wiem gdzie takie duże pliki składować.Zwyczajnie się nie zajmuję takim sportem. Robiłem również próby na laptopie TOSHIBA A110-293 z procesorem Intel Core Solo 1.86GHz. W MPEG2 i pełnej rozdzielczości żadnych problemów z haczeniem się obrazu. Inne kodeki spróbuję później. W sumie jedyny minus nagrywania z dedykowanej aplikacji jest taki, że obraz jest lekko mniej ostry od orginału. Taki lekki 'blur'. Przy kodeku XviD jest ostrzejszy. Kodek huffyuv nie za bardzo mnie pociąga. Pliki są gigantyczne Kupiłem to urządzenie głównie po to, żeby laptop mógł doraźnie słyżyć jako przenośny rejestrator wideo. I to robi dobrze. Szkoda tylko że niektóre aplikacje nie widzą tego urządzenia. |
|
|
|
pon, 04 gru 2006 - 13:53
|
|
hehe wiem ze sa gigantyczne ale warto bylo wspomniec z uwagi na bezstratnosc, mozna pozniej taki material edytowac bez obaw ze bedzie wygladac paskudnie, lub po prostu spokojnie zrobic dwa przebiegi xvidem wiedzac ze trafimy dokladnie w zadany rozmiar
na mocniejszym komputerze mozesz sprobowac nagrywania x264 jednym przebiegiem, obraz powinien miec jeszcze wiecejszczegolow niz xvid ale wymagana moc obliczeniowa... -------------------- |
|
|
|
pon, 04 gru 2006 - 14:00
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: V-ce Administrator Postów: 1,620 Rozpoczętych tematow: 46 Dołączył: pon, 05 gru 05 Skąd: Niepołomice Nr użytkownika: 683 |
hehe wiem ze sa gigantyczne ale warto bylo wspomniec z uwagi na bezstratnosc, mozna pozniej taki material edytowac bez obaw ze bedzie wygladac paskudnie, lub po prostu spokojnie zrobic dwa przebiegi xvidem wiedzac ze trafimy dokladnie w zadany rozmiar Zgadzam się z tym co pisze migrena. A w dzisiejszych czasach dysk 320GB można kupić za 300zł więc to nie jest już takie halo. -------------------- Krzysiek
|
|
|
|
pon, 04 gru 2006 - 14:24
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
Pisząc sampla miałem na mysli 1 minutowy material zwalony bezstratnie a potem obrobionym w 2 przebiegach w XviDzie.
|
|
|
|
pon, 04 gru 2006 - 22:25
|
|
1 min 704x392 = 250MB (huffyuv), 37MB (xvid)
to tak sporawy plik mimo ze bez dzwieku, ale rapidshare powinien podolac -------------------- |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |