|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
wto, 02 mar 2010 - 17:33
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 4 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 02 mar 10 Nr użytkownika: 15,440 |
Witam,
Mam problem który polega możliwie na mojej nie wiedzy. Chciałem zgrać z kaset vhs na płytkę dvd kilka ważnych uroczystości. Problem polega na tym , że nie ma w ogóle obrazu na monitorze. Mam podpięty odtwarzacz VHS pod kartę TV. Znalazłem w internecie taki artykuł http://divx.howto.pl/art-132_z-kasety-vhs-...d-krzysiekw.htm postępuje zgodnie z instrukcją a w momencie gdy już klikam na capture video to wyskakuje mi komunikat : "unable to start video capture" . Obraz idzie z odtwarzacza vhs a nie wyświetla się na monitorze i nie ma możliwości zgrania go na dysk. Gdzie problem proszę o pomoc. |
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 17:55
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
W menu Device należy wybrać urządzenie do przechwytywania wideo. Jakie urządzenie masz tam zaznaczone? Podaj całą nazwę jaką wypisuje tam VirtualDub.
I czy jest to najnowsza wersja VirtualDuba? Najnowsza stabilna to 1.9.8 dostępna tutaj. Sterowniki do karty TV są prawidłowo zainstalowane, prawda? Nie masz żadnych znaków zapytania w Menedżerze Urządzeń? -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 20:19
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 4 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 02 mar 10 Nr użytkownika: 15,440 |
Sterowniki są zainstalowane poprawnie. Posiadam również najnowszego VirtualDuba. Nazwa urządzenia to : "SAA7130 TV Card(DirectShow)".
|
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 20:30
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 2,071 Rozpoczętych tematow: 71 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: z Kondominium Nr użytkownika: 383 |
Czy w Video -> Video Source masz na pewno wybrane odpowiednie wejście (Video Composite lub Video SVideo)? Karty TV często mają jedno wejście, ale stosują dodatkowy kabelek do jego rozdzielenia na Composite i S-Video.
Jak masz ustawione w Video -> Capture Pin i Video -> Preview Pin? Spróbuj "YUY2" i "720x576". Czy jeśli wejdziesz w Video -> Preview, masz cokolwiek w oknie podglądu (chociażby niebieski ekran oznaczający brak sygnału), czy jakiś komunikat o błędzie? -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 20:43
|
|
|
W VIDEO -> Video Source mam możliwość ustawienia 4 opcji: no source video tuner video composite video Svideo
Ustawione w Video -> Capture Pin i Video -> Preview Pin mam następujące w obu: "YUY2" i "720x576". W Video -> Preview nie mam nic tylko czarny obraz. Czy brak obrazu może być przyczyną złego kabla? |
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 20:59
|
|
CYTAT Ustawione w Video -> Capture Pin i Video -> Preview Pin mam następujące w obu: "YUY2" i "720x576". Hmmm... A spróbuj jakiejś małej rozdzielczości, np. 352x288. Ale właściwie ani nowy VD ani sterowniki SAA7130 nie powinny mieć problemu z uzyskaniem 720x576.Czy brak obrazu może być przyczyną złego kabla? Przyczyna z pewnością może być podłączenie kabla do innego źródła niż to wybrane w VirtualDubie. W razie wątpliwości co do rodzaju złącza, mamy ciekawy opis tutaj. Ale skoro do wyboru w VD mamy tylko Composite i SVideo (bo Video Tuner odpada, chyba że podłączyłeś magnetowid koncentrycznym kablem antenowym), to najszybciej będzie po prostu wypróbować obie opcje w Video -> Source Z chipem SAA7130 (i właściwie wszystkimi w miarę nowymi chipami dla kart przechwytujących) jest pewien problem - celowo wykrywają zabezpieczenia Macrovision. W takim wypadku sterowniki otrzymują informację o obecności zabezpieczenia Macrovision i to one decydują co robić (mogą po prostu odmówić przechwycenia zabezpieczonego sygnału i dać np. czarny ekran). Czy to komercyjna kaseta (taka kupiona w sklepie razem z filmem)? Takie najczęściej miały zabezpieczenie Macrovision. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 21:04
|
|
|
To jest kaseta z mojej komunii.
Czy jest jakaś możliwość obejścia tego zabezpieczenia? |
|
|
|
wto, 02 mar 2010 - 21:32
|
|
To jest kaseta z mojej komunii. Kto ją kręcił? Czy była to wynajęta usługa typu "wideofilmowanie" czy robił to jakiś członek rodziny na amatorskiej kamerze? Macrovision to technologia będąca własnością firmy Rovi Corporation. Stosowanie takich zabezpieczeń przed kopiowaniem na ogół wymaga wykupienia licencji (bezpośrednio lub pośrednio, np. z jakimś sprzętem) od właściciela technologii (dotyczy to np. CSS i innych wymyślnych zabezpieczeń stosowanych na DVD - wytwórnie filmowe uiszczają całkiem spore okresowe opłaty za ich wykorzystanie). Trudno mi stwierdzić, czy małe firmy usługowe w Polsce stać na licencję Macrovision... CYTAT Czy jest jakaś możliwość obejścia tego zabezpieczenia? Swego czasu były popularne urządzonka które podłączało się pomiędzy magnetowidem odtwarzającym a sprzetem nagrywającym (np. kartą TV, drugim magnetowidem, nagrywarką DVD itp.). Takie pudełeczko mogło kosztować nawet poniżej 100 złotych. Ale ostatnimi laty nie widziałem, aby ktoś takie sprzedawał w Polsce (na Allegro nie byłem w stanie znaleźć). Za granicą można kupić np. DVDRed Pro. Ale przed jakimikolwiek inwestycjami trzeba się koniecznie upewnić, czy przyczyna nie jest zupełnie inna. 1. Sprawdź czy odpowiedni kabel jest połączony do odpowiednich gniazd (ich opis jest chociażby w tym temacie). 2. Jeśli tak, to wypróbuj inne kasety. 3. Jeśli żadna nie działa, warto wypróbować inne źródło sygnału, np. stacjonarny odtwarzacz DVD (połączony z komputerem takim samym kablem). Spróbuj z płytą która nie ma żadnych zabezpieczeń (np. "wyprodukowaną" DVDShrinkiem jak w tym artykule). W przypadku DVD to dopiero odtwarzacz generuje sygnał Macrovision, i to tylko na płytach które mają ustawiony odpowiedni znacznik (a płyty z DVDShrinka nie będą go miały). 4. Jeśli żadne źródło nie działa, wypróbuj inną kartę TV. Jeszcze jedno - w Video -> Crossbar upewnij się, czy masz ustawione dobre źródło obrazu w rubryce "Input" (Video SVideo In lub Video Composite In), a w rubryce "Output" Video Decoder Out. Jeśli do karty TV był dołączony program który obsługuje wejścia Composite i S-Video (nie tylko telewizję), sprawdź czy w nim będziesz miał obraz z magnetowidu. -------------------- Matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 13.07.2011)
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |