|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
sob, 05 cze 2010 - 23:53
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 9 Rozpoczętych tematow: 2 Dołączył: śro, 30 wrz 09 Nr użytkownika: 15,160 |
Witam
Mam prośbę o pomoc w takiej sprawie: Posiadam następujące urządzenie: Hauppauge HD PVR za pomocą którego nagrywam programy w wysokiej rozdzielczości 720p bezpośrednio na PC w postaci pliku .ts (lub: m2ts, mp4). I tu zaczyna się mój problem ponieważ nagrany plik ma 50fps, wydaje mi się że to jest za dużo, wiążę to z tym ,że prawdopodobnie materiał video jest z przeplotem, i tu moje pytanie jak najszybciej, a zarazem najlepiej można go usunąć otrzymując mniejszy: 25fps lub 23.976fps. I przy okazji jeszcze jedno pytanie, jakim programem najlepiej wycinać fragmenty video z plików .mkv Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 00:20
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
AVIDEMUX usunie przeplot z filmu 720p ts i zmniejszy do 25 fps oraz wytnie fragmenty video z plików mkv
http://www.videoaudio.pl/infusions/pro_dow...oad.php?did=290 -------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 00:27
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 9 Rozpoczętych tematow: 2 Dołączył: śro, 30 wrz 09 Nr użytkownika: 15,160 |
Nie ukrywam że próbowałem już wycinać - wczytać wczytało ale nie mogłem edytować podczas wycinania (próbowałem i na .mkv i na .ts).
A co do usunięcia przeplotu to jestem troszkę "zielony" tym bardziej w avidemuxie, jeśli byłbyś skłonny pomóc, będę bardzo zobowiązany. próbowałem na wersji avidemux 2.5.3 |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 00:40
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
Czemu nie mogłeś edytować podczas wycinania w pliku .mkv lub .ts
przeplot usunie Yadif w Video Filters Interlacing na kodeku np.MPEG-4 AVC -------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 00:51
|
|
|
Jeszcze raz wgrałem plik.ts tym razem po pojawieniu się okna (coś pisało chyba o mpg ) przy wczytywaniu pliku dałem opcję nie i poszło, ustawione mam video - copy,; audio - copy, format - avi i mogę edytować, jeśli ustawię format na mkv to nie mogę edytować (suwak podglądu się nie przesuwa) niestety.
Właśnie wycinam i zobaczę co będzie przy zapisie. Chyba się udało, mimo ze format był ustawiony na , avi to zapisany plik nie miał rozszerzenia, ale po dopisaniu np. .ts poszlo na playerze, pytanie jeszcze o klatki kluczowe : jakie oznaczenie powinny mieć klatki: pierwsza i ostatnia (I, B, P), bo na początku filmu mam lekkie klatkowanie. |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 01:12
|
|
Trzeba wycinać film po klatkach kluczowych I, żeby nie było klatkowania obrazu
Jak plik ts ma kodek MPEG to taki należy ustawić format MPEG-TS -------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 01:22
|
|
|
MPEG-TS (A+V) ?
czy zwykły MPEG video? Troszkę się jeszcze pobawiłem w avidemuxie i takie wnioski: - zapis edytowanego pliku z opcjami Video&audio - copy występuje tylko z opcjami format: avi - ale plik wynikowy jest w avi i nie można go przetwarzać w np. txMuxeR mpeg- plik nie posiada audio mkv - plik jest zapisany wraz z audio, video jest zakodowany w avc, plik jednak nie można otworzyć w playerze (kmplayer, mpc), dopiero demux w txMuxeR i ponowny muxing w mkvmerge umożliwia prawidłowe odtwarzanie. Pozostałych formatów niestety nie można zapisać, również MPG-TS. Może nie ta wersja avidemux? czy tez brak jakiś kodeków? proszę o podpowiedź |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 13:17
|
|
Udostępnij fragment filmu 720p ts do sprawdzenia
-------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 15:53
|
|
|
http://rapidshare.com/files/395921763/a.zip.html
jeśli mógłbyś sprawdzić jeszcze framerate (50fps) i czy faktycznie to kwestia usunięcia przeplotu, dzięki. |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 16:57
|
|
Ten plik ts trzeba edytować i ciąć po klatkach kluczowych w Avidemux na formacie avi z video i audio copy
Obraz jest progresywny i nie ma przeplotu MkvMerge szybko zmieni 50 na 25 fps ale kosztem troche gorszej płynności filmu Nowa wersja Avidemux-2.6 ma poprawić problemy z kodekiem x.264 -------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 17:06
|
|
|
Pozostawienie 50fps nie będzie chyba szkodzić np. w późniejszym odtwarzaniu?
Jeszcze tylko pytanie czy z Twojego doświadczenia warto zmieniać ten fps z 50 na 25 kosztem jakości odtwarzania? co zyskam zmieniając na 25? |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 17:31
|
|
Zmieniając 50 na 25 fps zyskuje się zgodność z formatem starszych telewizorów i odtwarzaczy oraz zmniejsza się obciążenie słabszych procesorów
Sprawdź czy w urządzeniu Hauppauge HD PVR można ustawić 25 fps do nagrywania filmu -------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 17:43
|
|
|
W samych ustawieniach Haupauge niestety nie (chyba że jest jakiś ukryty sposób), jedyna możliwość to ustawienie aby źródło (tuner) nadawało w 576i wtedy jest 25fps, ale to strata na jakości w przypadku programów nadawanych w 576p - też 50 fps ,nie mówiąc o programach w 720p tak mi się wydaje, lub ustawienie w 1080i - też 25fps, ale nie wiem czy nagrywając programy 720p w 1080i ma to sens.
Mam już chyba ostatnie pytanie, aby zmienić fps 50 na 25 w mkvmerge to wpisuje przy muksowaniu plików audio i video w zakładce format specific options / FPS: 25 ?? czy ta funkcje jest gdzieś indziej? |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 17:53
|
|
-------------------- ![]() |
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 18:22
|
|
|
dzięki za info, i bardzo dziękuję za Twoją pomoc w rozwikłaniu problemu.
|
|
|
|
nie, 06 cze 2010 - 20:05
|
|
![]() videoaudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 383 Rozpoczętych tematow: 3 Dołączył: wto, 11 mar 08 Nr użytkownika: 13,417 |
Mam już chyba ostatnie pytanie, aby zmienić fps 50 na 25 w mkvmerge to wpisuje przy muksowaniu plików audio i video w zakładce format specific options / FPS: 25 ?? czy ta funkcje jest gdzieś indziej? Niestety tak nie zmienisz fps a tylko spowolnisz film dwukrotnie. FPS można zmienić tylko wycinając klatki lub tworząc nowe. W specific options pisze sie prawdziwą ilość klatek na sek. CYTAT W samych ustawieniach Haupauge niestety nie (chyba że jest jakiś ukryty sposób), jedyna możliwość to ustawienie aby źródło (tuner) nadawało w 576i wtedy jest 25fps, ale to strata na jakości w przypadku programów nadawanych w 576p - też 50 fps ,nie mówiąc o programach w 720p tak mi się wydaje, lub ustawienie w 1080i - też 25fps, ale nie wiem czy nagrywając programy 720p w 1080i ma to sens. Nie znam sie na nadawaniu TV ale ten sam program leci w tzrech dostępnych trybach? Mam nadzieje że ten haupage nie reencoduje streamu? Zgrywaj stream wideo jakie jest. Edit: Ah.. jeśli to jest analogowa tv no nawet 480p wystarczy. Po co chesz zmieniać FPS i kontener? Mi .ts haali bez problemu odtwarza. Jak chcesz mieć mkv to w tsmuxeR zaznacz "demux" i potem pliki wynikowe wmuxuj mkvmerge. A stacjonarny player jak odtwarza avc/bluray to i odtworzy wideo z 50fps zakładam. -------------------- |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |