|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
wto, 22 cze 2010 - 23:27
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: nie, 20 cze 10 Nr użytkownika: 15,596 |
Witam.
Od kilku dni niestrudzenie próbuję skodować odcinek anime z dvdiso. Znaczy się wypracować odpowiedni skrypt avs na danym fragmencie. Jednakże w samym obrazie video, w plenerze, w jasnych momentach, jest wszechobecny blur, także wokół postaci. Wypróbowałem różne sharpeny, by spróbować video wyostrzyć, jednak to nie odniosło skutku. Nie powiem, w dziedzinie kodowania alfą i omegą nie jestem, choć parę rzeczy już porobiłem. Niemniej, pierwszy raz widzę taki materiał... Do rzeczy... Do kodowania używam najnowszej wersji Megui i skryptu avs. Pytanie: czy da się go w jakiś sposób wyeliminować? Do tematu dołączam screeny zrobione z voba. |
|
|
|
śro, 23 cze 2010 - 00:07
|
|||
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
Udostępnij fragment filmu z zblurowanym obrazem
Sharpen wyostrzy obraz i uwydatni krawędzie Brightness i Gamma zmniejszy jasność Contrast i Saturation polepszy nasycenie kolorów -------------------- ![]() |
||
|
|
|||
śro, 23 cze 2010 - 11:13
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: nie, 20 cze 10 Nr użytkownika: 15,596 |
Okey. Przesyłam próbkę z voba.
Próbka A oto i mój aktualny skrypt, na którym testuję filtrowanie obrazu. KOD # Set DAR in encoder to 16 : 9. The following line is for automatic signalling global MeGUI_darx = 16 global MeGUI_dary = 9 DGDecode_mpeg2source("D:\Documents and Settings\Mirelevendel\Moje dokumenty\Downloads\[DVDISO] Higurashi no Naku Koro ni - Complete Collection (BLINX01)\VIDEO_TS\VTS_01_1.d2v", info=3).tfm(order=1, slow=2).tdecimate(mode=1, hybrid=1).xsharpen(255,0).aa(edge=True) ColorMatrix(hints=false, interlaced=true, threads=0) Tweak(hue=5,sat=1) UnDot() SoftSharpen(preset="light",sharp=23.45,blur=0,denoisT=0,derin=0,deban=1.2, AA=20) crop( 2, 4, -4, 0) Lanczos4Resize(720,480) trim(1000,2000)+trim(10000,12000) |
|
|
|
śro, 23 cze 2010 - 19:00
|
|
![]() videoaudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 383 Rozpoczętych tematow: 3 Dołączył: wto, 11 mar 08 Nr użytkownika: 13,417 |
Co do bluru, no to on już jest w oryginale wiec sie go tak łątwo nie pozbędziesz. Jeśli Ci chodzi o ten blur rysunkowy a nie przy odtwarzaniu. Bo ten drugi to inna historia (patrz niżej).
A ten skrypt avisynth to mi w ogóle nie pasuje. Niepotrzebne ten DAR i resizing też nie taki. To anime potzrebuje IVTC i deinterlacing. Żeby uzyskać z powrotem 23.976. Kodowanie w 29.97 nie ma sensu bo sa łączone klatki. Użyj np filtru AnimeIVTC - podobno dobry. Spróbuje sie troszke pobawić w wolnej chwili. EDIT: Ups w sumie to już to zrobiłeś W takim razie z sharpeningiem nie pomoge. Tylko bym wyrzucił # Set DAR in encoder to 16 : 9. The following line is for automatic signalling global MeGUI_darx = 16 global MeGUI_dary = 9 A Resize dał crop( 4, 2, -4, -2) Lanczos4Resize(716,404) -------------------- |
|
|
|
śro, 23 cze 2010 - 22:14
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 741 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
-------------------- ![]() |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |