|
|||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
nie, 16 lis 2008 - 13:29
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
Składniki na wywar:
- 3 pałki lub 2 udziki z kurczaka - 1 pietruszka - 2 marchewki - 1/2 selera - 2 liście laurowe - 1,5l litry wody Pozostałe składniki - sól - jarzynka - Żurek w proszku Knorr - 2 x Żurek w proszku Winiary - kostka rosołowa bulion z liściem laurowym i zielem angielskim - ząbek czosnku - pieczarki - 3-4 jajka - opcjonalnie (grzanki) - pietruszka suszona lub jak ktoś ma świeża - ziemniaki - 1 długi kawałek kiełbasy lub 2 małe kawałki. Ja używałem Staropolskiej. Nie oszczędzajcie na cenie. To co kupicie to zjecie. Fajnie gdyby była mniej sucha niż Myśliwska i bardziej sucha niż Śląska. - 25dag boczku - żurek w płynie - zakwas (nie gotowa zupa!). Lecimy 1. Marchew kroimy w kostkę, pietruszkę i seler w całości. Pałki (lub udziki) opłukujemy i także wkładamy do wody. Czosnek wyciskamy wyciskarką i także dodajemy do wywaru. Teraz całość bardzo (bardzo delikatnie) musi się gotować na malutkim ogniu od 90 do 120 minut. Cierpliwość powolnego gotowania odwdzięczy nam się smakiem.
zurek1.jpg ( 62,02k )
Liczba pobrań: 422. Kiełbasę, boczek kroimy w kostkę. Pieczarki w paski. Rozgrzewamy patelnię (użyłem Ramy Culinesse) i smażymy wszystko oddzielnie. Po zesmażeniu odkładamy sobie w jakiś pojemnik.
bez_tytułu.jpg ( 55,67k )
Liczba pobrań: 38Teraz pozostało czekać aż dokończy się gotować wywar. Kiedy już się zakończy gotowanie przecedzamy go przez sitko. Z tego co zostanie na sitku wyjmujemy tylko marchew (pozostałe produkty możemy usunąć). Do wywaru dodajemy odcedzoną marchew i kostkę rosołową. Jeżeli ktoś lubi to może zostawić cały wywar bez odcedzania.
wywarek.jpg ( 51,57k )
Liczba pobrań: 49Obieramy 2-3 ziemniaki i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do wywaru, który ponownie powinien na małym ogniu stać (powinien delikatnie bulgotać). Wrzucamy do całości wcześniej zesmażoną kiełbasę, boczek i pieczarki.
34.jpg ( 78,21k )
Liczba pobrań: 40Żurki w proszku wsypujemy do głębokiego talerza i powoli dodajemy zimną wodę wciąż mieszając aż do osiągnięcia jednolitej masy (nie wlewać za szybko wody by nie powstały grudy).
proszek.jpg ( 48,04k )
Liczba pobrań: 38Powoli wlewamy przygotowany Żurek wciąż mieszając wywar. Nie wlewamy od razu całości ponieważ może się okazać, że Żur za bardzo zgęstnieje. Wlewamy porcjami co minutę i kontrolujemy konsystencję. Kiedy się pogotuje całość kilka minut wlewamy Żur wpłynie (ten na zakwasie). Proponuję na początek zacząć od 2 stołowych łyżek. Zakwas ten dodaje posmaku kwaśności. Doprawiać wg. smaku i uznania. Kiedy ostatnia porcja zostanie dolana próbujemy czego brakuje. Możemy spróbować dosypać jarzynki (małe porcje sypać).
lejka.jpg ( 39,86k )
Liczba pobrań: 36Teraz pozostaje już nam czekać aż ziemniaki w zupie staną się miękkie. Mamy więc chwilę na ugotowanie jaj
kostka.jpg ( 52,49k )
Liczba pobrań: 33Obieramy jajka. Kroimy je wg. uznania (ja w łódeczki kroiłem) i układamy na talerzu, dosypujemy (opcjonalnie jeżeli mamy) grzanki i zalewamy całość naszą zupą. Posypujemy całość odrobiną pietruszki i zachwycamy się smakiem naszego Żurku
final.jpg ( 83,62k )
Liczba pobrań: 64 |
|
|
|
pon, 17 lis 2008 - 08:43
|
|
![]() VideoAudio.pl Team Grupa: Administrator Postów: 3,520 Rozpoczętych tematow: 165 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: Jarocin Nr użytkownika: 6 |
Ech, gdzie te czasu co chodziliśmy z kumplami do baru dla kierowców przy jedynej w tamtych czasach stacji CPN w Jarocinie na prawdziwy żurek. Dziś knajpy polecają domowy żurek, ale niestety robiony z torebek
W wolnej chwili będzie trzeba spróbować, bo ostatnie zdjęcie wygląda apetycznie. -------------------- |
|
|
|
nie, 23 lis 2008 - 22:52
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
No proszę... Klasyka w najlepszym wydaniu
Zastanawiam się tylko czemu akurat zupa w proszku, a nie gotowy kwasik z butelki ? |
|
|
|
pon, 24 lis 2008 - 15:56
|
|
|
Taki sobie nikt Grupa: Administrator Postów: 4,405 Rozpoczętych tematow: 458 Dołączył: wto, 22 lis 05 Skąd: 53°36'21,3 N 16°47'53,3 E Nr użytkownika: 1 |
Krzyś. Kwasik też jest
|
|
|
|
pon, 24 lis 2008 - 18:26
|
|
![]() Już coś wiem ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 393 Rozpoczętych tematow: 53 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: 3miasto Nr użytkownika: 382 |
Kurteczka, źle skumałem to pogrubione "opcjonalnie".
Eeee.... Z wiekiem wzrok mi szwankuje |
|
|
|
| Google Bot |
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |