IPB
Informacje na temat kosztów utrzymania serwisu oraz aktualnych dotacji
Nazwa Koszta Dotacje Pozostało Termin
Domena (rok) 120 120 0 31.12.2011
Serwer www (rok) 427 80 367 20.04.2012
Lista użytkowników, którzy wsparli nasz serwis

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj

Reply to this topicStart new topic
> Żur(ek), STEP by STEP dla tych co robią to pierwszy raz...
Diamond
post nie, 16 lis 2008 - 13:29
Post #1

Taki sobie nikt
Ikona grupy

Grupa: Administrator
Rozpoczętych tematow: 458
Nr użytkownika: 1

Składniki na wywar:
- 3 pałki lub 2 udziki z kurczaka
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 1,5l litry wody wink.gif

Pozostałe składniki
- sól
- jarzynka
- Żurek w proszku Knorr
- 2 x Żurek w proszku Winiary
- kostka rosołowa bulion z liściem laurowym i zielem angielskim
- ząbek czosnku
- pieczarki
- 3-4 jajka
- opcjonalnie (grzanki)
- pietruszka suszona lub jak ktoś ma świeża
- ziemniaki
- 1 długi kawałek kiełbasy lub 2 małe kawałki. Ja używałem Staropolskiej. Nie oszczędzajcie na cenie. To co kupicie to zjecie. Fajnie gdyby była mniej sucha niż Myśliwska i bardziej sucha niż Śląska.
- 25dag boczku
- żurek w płynie - zakwas (nie gotowa zupa!).

Lecimy wink.gif

1. Marchew kroimy w kostkę, pietruszkę i seler w całości. Pałki (lub udziki) opłukujemy i także wkładamy do wody. Czosnek wyciskamy wyciskarką i także dodajemy do wywaru. Teraz całość bardzo (bardzo delikatnie) musi się gotować na malutkim ogniu od 90 do 120 minut. Cierpliwość powolnego gotowania odwdzięczy nam się smakiem.

Dodany plik  zurek1.jpg ( 62,02k ) Liczba pobrań: 42

2. Kiełbasę, boczek kroimy w kostkę. Pieczarki w paski. Rozgrzewamy patelnię (użyłem Ramy Culinesse) i smażymy wszystko oddzielnie. Po zesmażeniu odkładamy sobie w jakiś pojemnik.

Dodany plik  bez_tytułu.jpg ( 55,67k ) Liczba pobrań: 38

Teraz pozostało czekać aż dokończy się gotować wywar. Kiedy już się zakończy gotowanie przecedzamy go przez sitko. Z tego co zostanie na sitku wyjmujemy tylko marchew (pozostałe produkty możemy usunąć). Do wywaru dodajemy odcedzoną marchew i kostkę rosołową. Jeżeli ktoś lubi to może zostawić cały wywar bez odcedzania.

Dodany plik  wywarek.jpg ( 51,57k ) Liczba pobrań: 49

Obieramy 2-3 ziemniaki i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do wywaru, który ponownie powinien na małym ogniu stać (powinien delikatnie bulgotać). Wrzucamy do całości wcześniej zesmażoną kiełbasę, boczek i pieczarki.

Dodany plik  34.jpg ( 78,21k ) Liczba pobrań: 40

Żurki w proszku wsypujemy do głębokiego talerza i powoli dodajemy zimną wodę wciąż mieszając aż do osiągnięcia jednolitej masy (nie wlewać za szybko wody by nie powstały grudy).

Dodany plik  proszek.jpg ( 48,04k ) Liczba pobrań: 38

Powoli wlewamy przygotowany Żurek wciąż mieszając wywar. Nie wlewamy od razu całości ponieważ może się okazać, że Żur za bardzo zgęstnieje. Wlewamy porcjami co minutę i kontrolujemy konsystencję. Kiedy się pogotuje całość kilka minut wlewamy Żur wpłynie (ten na zakwasie). Proponuję na początek zacząć od 2 stołowych łyżek. Zakwas ten dodaje posmaku kwaśności. Doprawiać wg. smaku i uznania. Kiedy ostatnia porcja zostanie dolana próbujemy czego brakuje. Możemy spróbować dosypać jarzynki (małe porcje sypać).

Dodany plik  lejka.jpg ( 39,86k ) Liczba pobrań: 36

Teraz pozostaje już nam czekać aż ziemniaki w zupie staną się miękkie. Mamy więc chwilę na ugotowanie jaj wink.gif Wstawiamy wodę, czekamy aż się zacznie gotować, wkładamy jajka i czekamy sobie 7-8 minut by mieć pewność, że stwardniały. Po ugotowaniu do zimnej wody i czekać aż całkowicie się ostudzą (zbyt szybko wyjęte z zimnej wody może się okazać, że nie są do końca takie twarde). Ja jako opcję zaopatrzyłem się także w grzanki

Dodany plik  kostka.jpg ( 52,49k ) Liczba pobrań: 33

Obieramy jajka. Kroimy je wg. uznania (ja w łódeczki kroiłem) i układamy na talerzu, dosypujemy (opcjonalnie jeżeli mamy) grzanki i zalewamy całość naszą zupą. Posypujemy całość odrobiną pietruszki i zachwycamy się smakiem naszego Żurku wink.gif

Dodany plik  final.jpg ( 83,62k ) Liczba pobrań: 64
Go to the top of the page

+Quote Post
Kruszon
post pon, 17 lis 2008 - 08:43
Post #2

VideoAudio.pl Team
Ikona grupy

Rozpoczętych tematow: 165
Nr użytkownika: 6

Ech, gdzie te czasu co chodziliśmy z kumplami do baru dla kierowców przy jedynej w tamtych czasach stacji CPN w Jarocinie na prawdziwy żurek. Dziś knajpy polecają domowy żurek, ale niestety robiony z torebek sad.gif
W wolnej chwili będzie trzeba spróbować, bo ostatnie zdjęcie wygląda apetycznie.

--------------------

+Quote Post
Krzych_1969
post nie, 23 lis 2008 - 22:52
Post #3

Już coś wiem

Grupa: Przyjaciel serwisu
Rozpoczętych tematow: 53
Nr użytkownika: 382

No proszę... Klasyka w najlepszym wydaniu happy0159.gif
Zastanawiam się tylko czemu akurat zupa w proszku, a nie gotowy kwasik z butelki ?

+Quote Post
Diamond
post pon, 24 lis 2008 - 15:56
Post #4

Taki sobie nikt
Ikona grupy

Rozpoczętych tematow: 458
Nr użytkownika: 1

Krzyś. Kwasik też jest wink.gif

+Quote Post
Krzych_1969
post pon, 24 lis 2008 - 18:26
Post #5

Już coś wiem

Grupa: Przyjaciel serwisu
Rozpoczętych tematow: 53
Nr użytkownika: 382

Kurteczka, źle skumałem to pogrubione "opcjonalnie".
Eeee.... Z wiekiem wzrok mi szwankuje angry.gif

+Quote Post
Google Bot

Google Ads

Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 05 luty 2012 - 08:09

Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.