![]() |
Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 13 sty 15 Nr użytkownika: 16,702 ![]() |
Witam, jestem tutaj nowy i chciałbym prosić o radę a najlepiej instrukcję na temat dodawania napisów do filmów.
Na początek napiszę, że udało mi się połączyć napisy txt do formatu avi w programie AVI ReComp zgodnie z tą instrukcją http://www.videoaudio.pl/art-26_rekompresj...-avi-recomp.htm Pomyślałem sobie, że podobnie będzie z formatem mp4 przepuściłem plik przez format faktory ale nic to nie daję, napisy nie chcą się połączyć :/ Przeryłem całe forum w poszukiwaniu pomocy próbowałem coś robić zgodnie z poradnikami. Np(http://www.videoaudio.pl/art-80_konwersja-rmvb-do-avi-w-programie-virtualdubmod-z-uzyciem-kodeka-xvid.htm) Do programu dodałem plugin związany z napisami. Zrobiłem wszystko krok po kroku z instrukcją, a na koniec przy kliknięciu na przycisk start wyskakuje mi (Faild) nie wiem czemu tak się dzieję. Pobrałem jeszcze ten program, mkvmerge GUI ale po scaleniu nie widać napisów a film który trwa 22 min po zmianie formatu trwa 10 h :/ A więc posiadam plik w formacie mp4 i napisy w formacie txt, sub i srt. Z tego w pliku srt napisy powinny być kolorowe. Dzięki za rady i jakiekolwiek odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() Grupa: Administrator Postów: 2,534 Rozpoczętych tematow: 92 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 ![]() |
Podaj właściwości pliku wideo. Skorzystaj z MediaInfo i skopiuj informacje z widoku Tekst (albo HTML bądź Drzewo).
Chciałbyś aby napisy były częścią obrazu wideo, czy jako osobna ścieżka? Czy ten plik jest poprawnie odtwarzany? |
|
|
![]()
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 13 sty 15 Nr użytkownika: 16,702 ![]() |
Ogólne
Pełna ścieżka : C:\Users\Hax\Desktop\688E_689P.mp4 Format : MPEG-4 Profil formatu : Base Media / Version 2 ID kodeka : mp42 Rozmiar pliku : 335 MB Czas trwania : 22 min. Całkowita przepływność bitów : 2.128 Kb/s Zdekodowana data : UTC 2014-12-19 10:44:54 Znakowana data : UTC 2014-12-19 10:45:03 Wideo ID : 1 Format : AVC Format/Informacja : Advanced Video Codec Profil formatu : Baseline@L3.1 Ustawienia formatu, CABAC : Nie Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki Format_Settings_GOP : M=1, N=125 ID kodeka : avc1 ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding Czas trwania : 22 min. Przepływność bitów : 1.869 Kb/s Szerokość : 1.024 piksele Wysokość : 576 pikseli Proporcje obrazu : 16:9 Tryb wyświetlania klatek : Stały Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s ColorSpace : YUV ChromaSubsampling : 4:2:0 BitDepth/String : 8 bitów Rodzaj skanu : Progresywny bity/(piksele*ramki) : 0.127 Rozmiar strumienia : 294 MB (88%) Język : Angielski Zdekodowana data : UTC 2014-12-19 10:44:53 Znakowana data : UTC 2014-12-19 10:45:03 colour_primaries : BT.709 transfer_characteristics : BT.709 matrix_coefficients : BT.709 colour_range : Limited Audio ID : 2 Format : AAC Format/Informacja : Advanced Audio Codec Profil formatu : LC ID kodeka : 40 Czas trwania : 22 min. Rodzaj przepływności : Stała Przepływność bitów : 256 Kb/s Kanały : 2 kanały Rozmieszczenie kanałów : Front: L R Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz Rozmiar strumienia : 40,3 MB (12%) Język : Angielski Zdekodowana data : UTC 2014-12-19 10:44:53 Znakowana data : UTC 2014-12-19 10:45:03 Chciałbym, aby napisy były wklejone w obraz i zachowały swoje kolory. Napisy mam w formacie sub i str. Plik jest poprawnie odtwarzany. |
|
|
![]()
|
|
![]() ®Profesjonalista ![]() Grupa: Administrator Postów: 2,534 Rozpoczętych tematow: 92 Dołączył: pon, 01 maj 06 Skąd: Elbląg Nr użytkownika: 7,596 ![]() |
Może tak...
Ściągnij i zainstaluj Avisynth. Ściągnij MeGUI (aktualna wersja nie ma instalatora - wypakuj archiwum do wybranego katalogu) i zaktualizuj. Ściągnij samodzielne filtry DirectShow z MPC-HC. Skoipiuj VSFilter.dll do podkatalogu wtyczek Avisynth lub odpowiedniego podkatalogu w MeGUI (\tools\avisynth_plugin\). W MeGUI uruchom kreatora skryptów (Tools > AVS Script Creator) - dodaj wideo (Video Input) > wybierz import przez File Indexer > pomiń audio (No Audio w Audio Encoding) > Queue - wyłącz zmianę rozdzielczości (Resize) - przejdź do zakładki Script i dodaj do skryptu ładowanie wtyczki VSFilter (możesz to wpisać ręcznie lub poprzez opcję Load DLL), a następnie dopisz: KOD TextSub("c:\ścieżka\napisy.srt") oczywiście ścieżkę do pliku napisów i jego nazwę wstaw takie jak są u Ciebie - zapisz skrypt (Save) Przejdź do konfiguracji enkodera x264, - możesz wybrać gotowe ustawienia dla wybranego urządzenia (Target Playback Device), bądź po włączeniu konfiguracji zaawansowanej (Show Advanced Settings) ustawić opcje według własnego uznania (np. AVC Profile i AVC Level), - ustaw Encoding Mode na Targeting file size i ustaw bitarte na podobne lub nieco większe niż w źródłowym wideo, - po ustawieniu enkodera, kliknij na Queue (w Video encoding) w głównym oknie - program powinien zacząć kodowanie Otwórz przekodowane wideo w MKVtoolnix i dodaj też plik źródłowy - wyłącz zbędną ścieżkę wideo (zostawiając ścieżkę przekodowanego wideo i audio z pliku źródłowego) i zmuksuj. BTW VSFilter może służyć jako filtr DirectShow, wtyczka Avisynth oraz wtyczka VirtualDub. |
|
|
![]()
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: czw, 30 kwi 15 Nr użytkownika: 16,725 ![]() |
Może tak... Ściągnij i zainstaluj Avisynth. Ściągnij MeGUI (aktualna wersja nie ma instalatora - wypakuj archiwum do wybranego katalogu) i zaktualizuj. Ściągnij samodzielne filtry DirectShow z MPC-HC. Skoipiuj VSFilter.dll do podkatalogu wtyczek Avisynth lub odpowiedniego podkatalogu w MeGUI (\tools\avisynth_plugin\). W MeGUI uruchom kreatora skryptów (Tools > AVS Script Creator) - dodaj wideo (Video Input) > wybierz import przez File Indexer > pomiń audio (No Audio w Audio Encoding) > Queue - wyłącz zmianę rozdzielczości (Resize) - przejdź do zakładki Script i dodaj do skryptu ładowanie wtyczki VSFilter (możesz to wpisać ręcznie lub poprzez opcję Load DLL), a następnie dopisz: KOD TextSub("c:\ścieżka\napisy.srt") oczywiście ścieżkę do pliku napisów i jego nazwę wstaw takie jak są u Ciebie - zapisz skrypt (Save) Przejdź do konfiguracji enkodera x264, - możesz wybrać gotowe ustawienia dla wybranego urządzenia (Target Playback Device), bądź po włączeniu konfiguracji zaawansowanej (Show Advanced Settings) ustawić opcje według własnego uznania (np. AVC Profile i AVC Level), - ustaw Encoding Mode na Targeting file size i ustaw bitarte na podobne lub nieco większe niż w źródłowym wideo, - po ustawieniu enkodera, kliknij na Queue (w Video encoding) w głównym oknie - program powinien zacząć kodowanie Otwórz przekodowane wideo w MKVtoolnix i dodaj też plik źródłowy - wyłącz zbędną ścieżkę wideo (zostawiając ścieżkę przekodowanego wideo i audio z pliku źródłowego) i zmuksuj. BTW VSFilter może służyć jako filtr DirectShow, wtyczka Avisynth oraz wtyczka VirtualDub. witam, mam takie pytanie skorzystałem z powyższego poradnika i po dodaniu napisów i naciśnięciu przycisku Save nie pokazuje się okienko z podglądem video i dodanymi napisami tylko wyskauje mi błąd jak na poniższym obrazku. Przy instalacji Avisynth nie było żadnych błędów. Dodam tylko, że na Win XP wszystko działało ok, teraz zmieniłem system na Win 7 i wyskakuje mi błąd i nie bardzo wiem jak to naprawić. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Rafał ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 71 Rozpoczętych tematow: 10 Dołączył: śro, 08 lut 06 Nr użytkownika: 2,949 ![]() |
taki sam błąd miałem. nie wiem czy to właściwe rozwiązanie problemu, ale spróbuj z poziomu admina uruchamiać w win7. dodatkowo chyba jeszcze problem z lokalizacja pliku był (dysk zewnętrzny) i dla pewności w jednej lokalizacji (ten sam dysk, litera) to umieść.
juz troche czasu minęło jak przerabiałem temat, ale chyba w moim przypadku to własnie pomogło. -------------------- pozdrawiam,
fo7ee WWW.TELCHINA.PL - jedyne słuszne forum o chińskich telefonach i tabletach. Gorąco polecam. |
|
|
![]()
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Rozpoczętych tematow: 0 Dołączył: czw, 30 kwi 15 Nr użytkownika: 16,725 ![]() |
Witam,
ponowię pytanie jak próbuję zrobić obróbkę video w MeGUI według poradnika jak powyżej to pojawia mi się taki błąd ![]() mam zainstalowany AviSynth 260 na systemie Win7 wie ktoś może jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() videoaudio.pl ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 685 Rozpoczętych tematow: 5 Dołączył: wto, 11 mar 08 Nr użytkownika: 13,417 ![]() |
Zmień w megui w opcjach serwer aktualizacji na developrsji/unstable i zaktualizuj
Potem otwórz w notatniku plik avs i sprawdź czy ścieżka dostepowa jest prawidłowa do pliku filmowego -------------------- |
|
|
Reklamy (bot) |
![]()
|
![]() REKLAMY ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |