IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj
 
Reply to this topicStart new topic
> Obróbka materiału z Vdub Avisynth i AvsPmod, problemy skryptów
aryann
post czw, 07 wrz 2017 - 13:44
Post #1


Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 3
Rozpoczętych tematow: 1
Dołączył: czw, 07 wrz 17
Nr użytkownika: 16,883



Witam wszystkich

zrzuciłem sobie trochę materiałów ze starych kaset VHS i chcę je poprawić - zabrałem się więc do lektury ,wiem już że są różni wyznawcy różnych narzędzi - ja chciałem jednak dokonać tego w darmowym sofcie..

materiały zrzuciłem grabberem PCI za pomocą Vdub bez kompresji - parametry z mediainfo :

Załączony obrazek


i sam przykładowy materiał :

Załączony obrazek


obejrzałem ten filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=WXhLmH_ul94

i chciałem spróbować dokonać tego oraz zobaczyć jaki efekt dostanę i czy coś to da :
wybrałem ów w/w piękny materiał w Vdub i włączyłem frameserver ,następnie rozpakowałem do C:\Program Files (x86)\AviSynth\plugins - QTGMC-3.32

otrzymałem :

Załączony obrazek


postanowiłem spróbować więc znalazłszy w sieci to :

AVISource("sciezka_do_pliku")
AssumeBFF()
ConvertToYV12(interlaced=true)
(interlaced=true, sigma=2, beta=3, bt=2 )

Załączony obrazek


czy AssumeBFF nie jest już "wbudowane" w avisynth ?

następna linnia w/w skryptu po wywaleniu AssumeBFF :

Załączony obrazek


i ostatnia :

Załączony obrazek


FFT3DGPU oczywiście rozpakowany bezpośrednio do C:\Program Files (x86)\AviSynth\plugins


co robię źle..? zakładam też że może w/w skrypty mogą nie specjalnie nadawać się do "błędów" obrazu przedstawionego materiału - poprosiłbym o jakies pomysły

na razie jednak chciałbym żeby cokolwiek mi zadziałało..

za wszelkie podpowiedzi z góry dziekuję





spróbowałem stąd :
http://www.videoaudio.pl/avisynth/zew/convolution3d.html

"VHS capture Bad Quality (kaseta VHS) – materiał przechwycony z kasety VHS, bardzo słaba jakość
tak samo jak: Convolution3D(0, 32, 128, 16, 64, 10, 0)"

uprzednio convolution3d.dll rozpakowując do plugins

efekt :
Załączony obrazek


help mellow.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bzik
post pią, 08 wrz 2017 - 08:07
Post #2


videoaudio.pl
****

Grupa: Przyjaciel serwisu
Postów: 646
Rozpoczętych tematow: 5
Dołączył: wto, 11 mar 08
Nr użytkownika: 13,417



na pierwszym screenie z błedem masz info że muszisz zastosować funkcję która przerobi plik z 24 bit na 32 bit może do avisource wystarczy tylko dodać jako argument pixel_type="RGB32" ?


w pozostałych przypadkach nie masz tego ale, twój plik jest ponad 2GB a w przypadku avi może to sprawiac problemy kompatybilnosci. dlatego zamiast avisource użyj OpenDMLSource bo twój plik jest już opendml wiec powinno być ok.
http://avisynth.nl/index.php/AviSource


--------------------

Go to the top of the page
 
+Quote Post
aryann
post pią, 08 wrz 2017 - 17:14
Post #3


Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 3
Rozpoczętych tematow: 1
Dołączył: czw, 07 wrz 17
Nr użytkownika: 16,883



bardzo dziękuję za odpowiedź

nie wiem co robię źle ale sama linnia OpenDMLSource i not clip a clip jest a jest fizycznie na dysku i otwartywe frameserwerze Vdub :

Załączony obrazek


a może coś zrobić można z tym materiałem przed "zabawami" usuwania smieci aby te procesy mogły pójść sprawniej ? przy zrzucaniu w Vdubie były takie ustawienia bez kompresji :

Załączony obrazek


doszedłem do takich wniosków że AvsPmod u mnie jednak nie pobiera jakby (a tak mi się wydawało że tak się to odbywa i jesli nie tak prosze mnie poprawić) materiału z frameserwer Vduba - dopiero jak wyłczę frame serwer - AvsPmod zaczyna się chyba zachowywać poprawniej.. metodą prób i błędów doszedłem że skaładnia wpisywana tak jak na tym filmie :

https://www.youtube.com/watch?v=WXhLmH_ul94

u mnie działa tylko BEZ video= ,czy video = przed resztą - i bądź mądry... kwestia versji AvsPmod ?

bez frame servera w Vdub film otwarty w AvsPmod przez File/Open :

Załączony obrazek



natomiast po załadowaniu pluginu przez składnię skryptu (a nie tylko skopiowaniu do PLUGINS avisyntha) dowiedziałem się że dostaję inne komunikaty -czyli jakby nie błąd skryptu który (chyba) z automatu się jednak nie załadował (czegoś nie dokonałem że się nie załadował ?) :

Załączony obrazek


no i znowu same znaki ??? załączyłem zrzut z kofiguracji kompresji w Vdub gdzie miałem przy "grabowaniu" ustawione właśnie YUY2 ???

proszę o pomoc ,wyrozumiałość i dziekuję




Go to the top of the page
 
+Quote Post
bzik
post sob, 09 wrz 2017 - 21:49
Post #4


videoaudio.pl
****

Grupa: Przyjaciel serwisu
Postów: 646
Rozpoczętych tematow: 5
Dołączył: wto, 11 mar 08
Nr użytkownika: 13,417



Wiesz co mam ciągle wrażenie że coś źle zapisujesz komendy

Zaczał bym od pierwszej rzeczy. Media info pokazuje ci że materiał jest RGB, natomiast potem pokazałeś że kodowałeś do yuy2 wiec jest to zupełnie inny format, jakie masz faktyczne video???

Po drugie źle używasz funkcji np: AssumeBFF() wystarczy tak wpisac, bez nazwy pliku w środku..., znowu uzywając funkcji ConvertToYV12 trzeba chyba dodać matrix czyli wersję rec.xxx
Znowu, pewne narzedzia - pluginy zewnetrzne, wymagają aby im dostarczać wideo w konkretnych przestrzeniach kolorów np yu12 lub rgb32 lub inne. Więc jak masz ten zrzut z karty w jakims niekopatybilnej przestrzeni kolorów, to trezba odpowiednio przerobićkomendą tak aby nie utracić jakości.
No i na końcu korzystanie z poradników yt, nierzadko starych może pasowac do twojego konkretnego wideo. trzeba mieć trochę wiedzy aby dopasowaćinformacje do własnych potrzeb.

Wiadomo, fajnie że próbujesz ale hmm poczytaj najpierw o każdej z funkcji lub narzedziu które chcesz użyc. jak masz taki problem z wogóle otworzeniem wideo to zacznij od najprostszych spraw a nie porywaj sie na mocne narzedzia typu qtmc ogarnij najpierw temat otwarcia wideoi kompresji z prostymi filtrami. Oczywiście wielkość pliku nie pomaga.

Sprawdź dokładnie w kilku programach jaką przestrzeń kolorów ma twój plik z dysku i czy jest faktycznie z przeplotem czy bez.




Skoro w ostatnim zdjęciu jednak wczytuje przez avisource to zostaw tak. Ale znowu źle konfgigurujesz plugin convulsion. No nie wiem, z każdym pluginem źle działasz. Ale plugin zawsze ci prawde powie. A on ci pisze po angielsku że Convulsion3D wspiera tylko ptrzestrzeń kolorów yuy2.. wiec jak to jest z tym twoim video. Jesli jest RGB trzeba by dodać converttoyuy2 ???
Z tym że yuy2 jest z przeplotem i 24 bitowy...


EDIT:

I jeszcze pytanie odnosnie pliku źródłowego bo od tego trzeba zacząć cała zabawę ze zgrywaniem.

W jaki sposób zgrywałeś te kasety vhs???
VHS jest standardem z przeplotem, i najlepiej zgrywać kablem component, jak nie masz wyjscia to scart, ewentualnie s-video i ostatecznie composite (coaxial) i od razu vdubem zgrywac do yuy2
A twoje wideo wydaje się być rgb i to do tego 25 klatek/s. Jak by było 50 klatek/s to znaczy że masz oddzielne pola rgb i da sie takie wideo przetwarzać bez utraty jakosci. Ale jesli faktycznie masz RGB 25 kl/s to znaczy że basz błednie zrzucone. RGB nie przewiduje przeplotu (rzadkie przypadki jesli wystepuje) wiec te klatki masz jako połaczone pola, czyli źle.

I teraz tak se zastanawiam czy można skryptem rozdzielic te klatki , zrobić z nich pola. To by zmieniło na 50kl/s a rozdzielczosc pionowa by zmniejszyła się przez pół. i też pytanie czy BFF czy TFF. Jak nie to zrzucić jeszcze raz prawidłowo.


--------------------

Go to the top of the page
 
+Quote Post
aryann
post pon, 11 wrz 2017 - 16:59
Post #5


Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 3
Rozpoczętych tematow: 1
Dołączył: czw, 07 wrz 17
Nr użytkownika: 16,883



b.dziękuję za dalsze zainteresowanie..

zgrywałem kablem chinch - chinch połączonym z przejściówką która jest kompletem do karty/grabbera :

Załączony obrazek



podam tu jeszcze parametry pliku z innych narzędzi :

Vdub:
Załączony obrazek


Videoinspektor:
Załączony obrazek


GSPOT
Załączony obrazek



jeśli wyjdzie na to że materiał jest źle zrzucony oczywiście powtórzę..

napisałes wcześniej że jest problem z dużymi plikami - ale to oznacza że trzeba było by od razu kompresować zrzucając żeby był mały - no ale to już strata ? więc jak to zrobić najlepiej ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bzik
post pią, 15 wrz 2017 - 11:24
Post #6


videoaudio.pl
****

Grupa: Przyjaciel serwisu
Postów: 646
Rozpoczętych tematow: 5
Dołączył: wto, 11 mar 08
Nr użytkownika: 13,417



Witaj, powiem ci że nie jestem doświadczony w sprawach zgrywania, wiec mozesz spokojnie szukać innnych poradników, tóre moga dac ci konkretne przykłady co i jak. Ale ja widzę trzeba zacząć od podstaw ale postaram sie jak najbardziej uprościć bo to trudny temat. niestety duża ilość materiału jesli o avisynth chodzi to jest po angielsku.

Zaczne od pierwszego obrazka. Audio zgrywasz w 96khz weź ustaw w vdub opcję zgrywania na 48khz tak bedzie lepiej.


Co do twojego pliku. A więc jest to plik nieskompresowany RGB 24bit zapisany w jakimś starym kodeku bitmapowym microsoftu. Ma 25 klatek. Przy czym klatka zawiera w sobie połaczone dwa pola. To jest dla twojej informacji. Warto zaznaczyć że te dwa pola sa z innego czasu, czyli inaczej mówiąc są porzesuniete w czasie i normalnie odlądając bedziesz miał efekt grzebienia. Po usunieciu przeplotu efekt zniknie.

W zasadzie najlepiej zgrywać od razu do formatu yuy2, ale z grabberami jest, może nie każdy potrafi, no i kwestia kodeka. Jest taki lagarith który bezstratnie kompresuje do yuy2 i jest dostepny do vdub, ale przy otwieranniu do avisynth trzeba stosowac dshowsource bo jednak wideo jest skompresowane kodekiem.
Powiedzmy dla uproszczenia zostawmy twoje wideo takie jakie jest.


To jak skrypt twój bedzie wyglądał, zależy od tego jakich narzedzi uzyjesz. Stosujesz rózne przypadkowe skrypty z yt, ale skup sie na jakims jednym i dostosuj go do swoich potrzeb.


Tutaj jest ciekawy poradnik jak używać convolution3d https://forum.videohelp.com/threads/170167-...or-AVI-captures


Jak widać, autor ma taką własnie sytuację jak ty, ma takie samo wideo które zawiera dwia pola w jednej klatce tylko on ma od razu yuy2, wiec my dodamy komende konwersji. Autor koniecznie chce separować pola w poniższym przykładzie, może to lepiej wpływa na działanie pewnie tak, ale nie znam sie aż tak bardzo.

Zmieniony skrypt pod ciebie mógłby wyglądać tak:

LoadPlugin("Convolution3d.dll")
avisource("D:\Afilm.avi")
ConvertToYUY2(interlaced=true)
SeparateFields()
odd=SelectOdd.Convolution3D (0, 6, 10, 6, 8, 2.8, 0)
evn=SelectEven.Convolution3D (0, 6, 10, 6, 8, 2.8, 0)
Interleave(evn,odd)
Weave()

Powyższe ustawienia Convolution3D (0, 6, 10, 6, 8, 2.8, 0) są tej osoby, wiec muszisz samemu użyć własnych ustawień http://www.videoaudio.pl/avisynth/zew/convolution3d.html (po polsku) np użyc gotowych matryc

Powyższy skrypt rozdziela ci pola i wtedy tymczasowo masz plik 50 fps i "ścieśniony" pionowo (błedny rozmiar) ale po filtrowaniu wraca z powrotem niezauwazalnie do oryginalnej postaci.


tyle żeby uzyskac poprawne wideo, trzeba w obrazie usunąć przeplot i zmienic format na yuv12 aby zacząć kompresować w xvid albo x264
Oczywiście ja cały czas zakładam że posiadasz wideo gdzie masz klatki złączone z pól o róznych czasach wyświetlenia.


Aby zacząć kompresję, musisz na końcu skryptu dodac jeszcze konwersję kolorów i użyc pluginu do usuwania przeplotu, np tego który ci nie działał qtgmc, dodaj lnie gdzie ładujesz plugin oczywiście:
ConvertToYUV12(interlaced=true)
QTGMC( Preset="Slow" )
SelectEven()

dzieki użyciu konwersji kolorów twoje filtry które wywalały bład teraz będa działać poprawnie.

Jestem ciekaw jakie efekty da ten skrypt, i czy w ogóle zadziała bo ja nie mam twojego pliku wiec piszę po omacku, może trzeba bedzie jescze cos skorygowac. Ale powiem że trochę on bedzie wolny.


I pamietaj, popróbuj w wolnym czasie w vdub z wyborem formatu yuy2 - czy da ci to lepsza jakość obrazu, o ile twój grabber moze zrzucać w tym formacie.


--------------------

Go to the top of the page
 
+Quote Post
zuchu666
post czw, 05 paź 2017 - 12:45
Post #7


Nowicjusz
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 2
Rozpoczętych tematow: 1
Dołączył: nie, 02 gru 12
Nr użytkownika: 16,348



A tak pomijając już to wszystko. Dlaczego zgrywasz VHS w rozdziałce 720x480? Na dzień dobry rozwalasz przeplot i degradujesz materiał. Zgrywaj 720x576 (ostatecznie 768x576 o ile twój grabber na to pozwoli). Ze screena widzę że to nagranie musi być w PAL (logo Polonii 1 z czasów kiedy na 100% już nadawała wtym systemie). Kolega wyżej słusznie ci sugeruje że w Lagarith a w przypadku kłopotów użyj HuffYUV. Paleta kolorów - YUY2. Zacznij od poprawnego zgrania. Dźwięk - PCM - może być jak najbardziej 48kHz, 16 bitów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
covo
post pią, 03 lis 2017 - 13:27
Post #8


Już coś wiem
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 311
Rozpoczętych tematow: 114
Dołączył: wto, 23 maj 06
Nr użytkownika: 7,840



dyskutanci drodzy, powiedzcie jasno, konkretnie:
jaki sprzet, o jakich parametrach techn., zgromadzic dla zrzucenia kasety vhs na dysk?
1. jaki player/magnetowid vhs, z jakimi (najlepiej) wyjsciami
2. jakie w zwiazku z tym kable polaczeniowe
3. jakas karta/przejsciowka, grabber
(poki co: dysponuje tylko laptopem smile.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reklamy (bot)
post
Post #


REKLAMY










Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Collapse

> Podobne tematy

  Temat Odpowiedzi Autor tematu: Wyświetleń Ostatnia akcja
No New Posts AviSynth a AviSynth+ a VapourSynth
2 yarekya 405 piątek, 17 listopad 2017 - 01:44
Ostatni post: yarekya
No New Posts AviSynth-problemy z instalacją
:"Do zainstalowania AviSynth potrzebne sa prawa administratorskie
3 Korba Wypych 406 poniedziałek, 21 sierpień 2017 - 10:00
Ostatni post: bzik
No New Posts Avisynth Error
There are warnings - pomóżcie
4 Julie 15,871 poniedziałek, 28 kwiecień 2014 - 15:32
Ostatni post: SapaLasha
No New Posts obróbka montaż - jakim programem
2 skybeny 2,886 czwartek, 10 kwiecień 2014 - 17:23
Ostatni post: rekons
No New Posts obróbka nagrań z dekodera dvb-t (.mts)
1 TheName 3,398 sobota, 25 maj 2013 - 16:53
Ostatni post: viru
No New Posts Topic has attachmentsObróbka wideo z sali kinowej
Dzielenie na części, Proszę o pomoc
3 kamcio100 1,884 poniedziałek, 24 wrzesień 2012 - 13:18
Ostatni post: Placio74
No New Posts Avisynth MT - problem
0 kiziomizio 12,689 środa, 09 maj 2012 - 09:29
Ostatni post: kiziomizio
No New Posts Avisynth x64
0 Amaroc 7,610 sobota, 12 marzec 2011 - 18:49
Ostatni post: Amaroc
No New Posts obróbka i montaż HDV i DV (zagadnienia teoretyczne)
czym to się różni?
4 Xeropax 10,562 czwartek, 06 styczeń 2011 - 12:47
Ostatni post: Lena_Guderian
No New Posts VdubMod i lączenie z dźwiekiem - problem
1 rick73 1,461 niedziela, 21 listopad 2010 - 15:49
Ostatni post: p9p
No New Posts obróbka materiału HD z SAT
5 darekzp 2,732 piątek, 10 wrzesień 2010 - 12:41
Ostatni post: p9p
No New Posts Obróbka .wav
3 desespoir 3,169 czwartek, 15 kwiecień 2010 - 20:03
Ostatni post: desespoir
No New Posts AviSynth script creator - problem z Video Input
4 Harmakhis 11,427 sobota, 06 marzec 2010 - 12:57
Ostatni post: Harmakhis
No New Posts Topic has attachmentsAvisynth open failure
17 Brayan 11,786 wtorek, 23 luty 2010 - 23:08
Ostatni post: Jawor
No New Posts AviSynth - błąd w skrypcie
4 tomi513 7,750 środa, 25 marzec 2009 - 11:02
Ostatni post: tomi513
No New Posts Avisynth i przeplot
Jak usunąć przeplot w avisynth
3 jarkor 4,753 wtorek, 13 styczeń 2009 - 14:53
Ostatni post: Jawor
No New Posts Obróbka DVD mini nagranego kamerą
2 antonpolaco 4,336 niedziela, 14 październik 2007 - 21:44
Ostatni post: antonpolaco
No New Posts AviSynth - otwieranie pliku a klatki kluczowe
10 Thomas8S 5,779 czwartek, 15 marzec 2007 - 19:21
Ostatni post: Thomas8S
No New Posts Avisynth Plugins
6 Olsen 5,127 czwartek, 15 luty 2007 - 23:00
Ostatni post: migrena
No New Posts Obróbka Mpeg 2
4 Ascaia 8,154 czwartek, 21 wrzesień 2006 - 21:06
Ostatni post: tolkien1980
No New Posts obróbka zdjęć motorola V3
1 street-x 2,266 czwartek, 01 czerwiec 2006 - 08:05
Ostatni post: tolkien1980
No New Posts Topic has attachmentsAvisynth I Graphedit
jak zmusić do działania...
8 RyEk 5,509 piątek, 06 styczeń 2006 - 01:44
Ostatni post: RyEk


 



- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 18 grudzień 2017 - 13:44
Zabronione jest bez zgody właściciela wyrażonej na piśmie; kopiowanie, powielanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych lub innych treści Serwisu.